follow us on google news

1/2 ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για μη συνταγρογραφούμενα σκευάσματα

Όχι επτά, αλλά αμέτρητα χρόνια φαγούρα ταλαιπωρούν τους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα που χάνουν τον ύπνο τους και βιώνουν  μια μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους από τον αφόρητο κνησμό.

της Αλεξίας Σβώλου

Κι όμως καθώς υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα, η σωστή ενημέρωση και η κατάλληλη αγωγή βοηθούν τους πάσχοντες να ζήσουν καλύτερα, κάνοντας πράξη το μήνυμα της νέας εκστρατείας zisto_alliws.

Πιο εύκολη πρόσβαση στην φαρμακευτική θεραπεία ζητούν οι ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις εξαιτίας του συστήματος υποχρεωτικής ηλεκτρονικής  προέγκρισης (ΣΗΠ) το οποίο ισχύει και για το νόσημά τους και για τη λεύκη, από όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα του δέρματος.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι εδώ και λίγους μήνες δεν απαιτείται πλέον γνωμάτευση νοσοκομείου για την χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής στην ατοπική δερματίτιδα, γεγονός που διευκολύνει την πρόσβαση στα αποζημιούμενα φάρμακα, τα οποία είναι απαραίτητα στους πάσχοντες για να ανακτήσουν την ποιότητα ζωής που τους καταστρέφει ο αφόρητος κνησμός.

Όπως εξηγεί ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Γιάννης Μπάκρης, πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και  Αφροδισιολογικής Εταιρίας, παγκοσμίως από ατοπική δερματίτιδα νοσούν περίπου 230 εκατ. άνθρωποι, και η νόσος πλήττει ένα στα τέσσερα παιδιά και το 5-8% των ενηλίκων, καθώς μετά την ενηλικίωση σε αρκετές περιπτώσεις υποχωρεί.

Το βασικό σύμπτωμα της νόσου είναι ο κνησμός που πρωταρχικά διαταράσσει τον ύπνο.   

Ετησίως οι ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα χάνουν τον ύπνο τους για 162 νύχτες και αυτό δημιουργεί υπνηλία την ημέρα, απώλεια παραγωγικότητας, εκνευρισμό, ροπή προς ατυχήματα και άλλα προβλήματα. Συνολικά όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με ατοπική Δερματίτιδα Ρένος Βαμβακούσης,

  • το 85% των πασχόντων ταλαιπωρείται από έντονο κνησμό,
  • το 45% περιορίζει τις κοινωνικές του επαφές γιατί δεν νιώθει άνετα,

πολλοί ασθενείς δεν πηγαίνουν στην παραλία το καλοκαίρι γιατί ντρέπονται για την εικόνα του δέρματός τους και τον χειμώνα δεν μπορούν να  φορέσουν μάλλινα πουλόβερ γιατί δεν τα αντέχουν πάνω τους.

Επιπλέον το 50% των ασθενών βάσει βαθιά το χέρι στην τσέπη  για να πληρώσει για μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα όπως είναι ειδικά σαπούνια, ενυδατικές λοσιόν και κρέμες κι άλλα παραφάρμακα, που είναι απαραίτητα για την σωστή ενυδάτωση του δέρματος. Άλλωστε έγκειται η ρίζα του κακού:

Τα δερματικά κύτταρα στην ατοπική δερματίτιδα δεν μπορούν  να συγκρατήσουν την υγρασία. 

Στα παλιά φάρμακα (κορτικοστεροειδή και κυκλοσπορίνες) που δεν μπορούν να δοθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν προστεθεί νέας γενιάς θεραπείες όπως οι βιολογικοί παράγοντες που χορηγούνται ενέσιμα υποδορίως και οι αναστολείς jak κινασών που δίδονται σε χάπι.

Οι θεραπείες αυτές μπορούν να δοθούν σε χρόνια αυτοάνοσα νοσήματα χωρίς  να προκαλούν επιπλοκές και είναι αποζημιούμενες από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά οι ασθενείς μερικές φορές αγκιστρώνονται στα γρανάζια της διαδικασίας. Η ενημέρωση είναι πάντα το πρώτο βήμα για την σωστή θεραπεία. Έτσι λοιπόν η Pfizer υλοποιεί μια ενημερωτική εκστρατεία που θα «ντύσει» μεταξύ άλλων τους συρμούς του μετρό με μήνυμα «ζήστο_αλλιώς» ή #zisto_alliws, ώστε όσοι νοσούν από ατοπική δερματίτιδα να πετύχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. 

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content