follow us on google news

40 εκατ. επαγγελματίες υγείας ζητούν δραστικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή

Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις των κρατών που εξακολουθούν να εμφανίζονται διχασμένες μπροστά στην εξελισσόμενη κλιματική κρίση, οι επαγγελματίες υγείας δημιουργούν ένα ενιαίο μέτωπο, προειδοποιώντας ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι και δεν υπάρχει πλέον το περιθώριο άλλης αναβολής, για την λήψη δραστικών μέτρων, προκειμένου να προστατευτεί το ανεκτίμητο αγαθό της Υγείας.

της Αλεξίας Σβώλου

Στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP28, στο Ντουμπάι, περισσότεροι από 40 εκατ. επαγγελματίες υγείας συμμετείχαν στο call to action του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκφράζοντας την αγωνία τους και ζητώντας ομόφωνα την λήψη άμεσων μέτρων για την  αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία πλήττει σοβαρά και την υγεία.  

Η αδράνεια μπροστά στην εξελισσόμενη κλιματική κρίση δεν αποτελεί επιλογή καθώς καθημερινά χάνονται πολλές ανθρώπινες ζωές και απειλείται η δημόσια υγεία σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Οι επαγγελματίες υγείας ζητούν ομόφωνα την «απόσυρση» των ορυκτών καυσίμων και την στροφή όλων των κρατών στις ανανεώσιμες πηγές (καθαρής) ενέργειας, χωρίς χρονοτριβή, προκειμένου να προστατευτούν οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων. 

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος  του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, οι εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου αυξάνονται με συνέπεια κάθε χρόνο να καταγράφεται νέο αρνητικό ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, από το 2021 στο 2022 σημειώθηκε αύξηση κατά 1,2% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα το νέο ρεκόρ να διαμορφωθεί στους 57,4 Gt CO2e για το 2022, ενώ σύμφωνα με νεότερα στοιχεία και το 2023 θα κλείσει με νέα αύξηση, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά- αν και μικρότερη. Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι καταγράφεται καθυστέρηση στην εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων Μείωσης των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου (συμπεριλαμβανόμενων και αυτών που αφορούν το γκρουπ G20 των 20 μεγαλύτερων και ταχύτερων οικονομιών του κόσμου). Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου εντός του τρέχοντος αιώνα, αν αυτή η τάση δεν αναστραφεί.

Από τον ΠΟΥ, ο Γενικός Διευθυντής  Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, επισημαίνει ότι οι επαγγελματίες υγείας συγκροτούν ένα ενιαίο μέτωπο μπροστά στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η κλιματική αλλαγή για την Δημόσια Υγεία και  δίνουν με αυτή τους την συναινετική στάση ένα  ηχηρό παράδειγμα προς μίμηση στους κυβερνώντες που ούτε καταφέρνουν να συμφωνήσουν μεταξύ τους ούτε όμως τηρούν τα συμφωνηθέντα. Η στάση των επαγγελματιών  υγείας από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για όλους μας, για την προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών και τη δημιουργία πιο βιώσιμων Συστημάτων Υγείας.   

Το έτος  2023 είναι το πιο θερμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές της θερμοκρασίας και παράλληλα θα μείνει στην ιστορία σαν εκείνη η χρονιά στην οποία συνέβη ανησυχητική αύξηση στις καταστροφές οι οποίες σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. 

Καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, καύσωνες και ξηρασίες έπληξαν πολλές περιοχές του πλανήτη, οδηγώντας σε μετακινήσεις πληθυσμών και προκαλώντας τεράστια απώλεια γεωργικής παραγωγής και αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι μετακινήσεις των πληθυσμών και της πανίδας αλλάζει και τους συσχετισμούς στην αλληλεπίδραση  εντόμων  και άλλων ζώων με τον άνθρωπο, και ειδικότερα ζώων που είναι διαβιβαστές παθογόνων, όπως για παράδειγμα τα κουνούπια.  Αυτό έχει συνέπεια ολόκληροι λαοί να εκτίθενται σε νέα ή αναδυόμενα παθογόνα σε περιοχές όπου οι νόσοι, που προκαλούνται από αυτά τα παθογόνα δεν ήταν ενδημικές.  Σαν αποτέλεσμα αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος νόσησης με ελονοσία, χολέρα, δάγκειο πυρετό και άλλες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες και μάλιστα σε τόπους όπου δεν καταγράφονταν περιστατικά των εν λόγω νοσημάτων.  

Η κινητοποίηση  των επαγγελματιών υγείας στην διάσκεψη για το Κλίμα COP28 είναι πρωτοφανής και το μήνυμα τους είναι πως η ύπαρξη  δυνατών, βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων υγείας  αποτελούν προϋπόθεση  για την προστασία των πολιτών από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία. Απαιτείται λοιπόν η δημιουργία ή η αναδιάρθρωση των υπαρχόντων συστημάτων υγείας κατά τέτοιον τρόπο ώστε να έχουν ανθεκτικότητα και χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την προστασία του παγκόσμιου πληθυσμού και των επόμενων γενεών.  Κρίσιμος παράγοντας σε αυτήν την κοινή προσπάθεια είναι η επαρκής χρηματοδότηση, που παραμένει μια πρόκληση για πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η πατρίδα μας, η οποία εξακολουθεί να έχει μνημονιακούς προϋπολογισμούς για την υγεία, παρότι η ελληνική οικονομία έχει αναβαθμιστεί από τους Οίκους Αξιολόγησης κι έχει ανακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. 

Με τα σημερινά παγκόσμια δεδομένα, ο Τομέας της Υγείας απορροφά μόλις το 0,5% της παγκόσμιας χρηματοδότησης για το κλίμα, ποσό που φυσικά δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των καταλυτικών επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Υγεία.    

Παγκοσμίως το  πεδίο της Υγείας διαρκώς εξελίσσεται με αλλεπάλληλες υγειονομικές κρίσεις να συμβαίνουν-συχνά χωρίς ανάπαυλα, μεταξύ της προηγούμενης και της επόμενης. Στην εξίσωση προστίθενται οι υγειονομικές κρίσεις που προκαλούνται από  συρράξεις (πόλεμος στην Ουκρανία, πόλεμος στη Γάζα), οι οποίες με την σειρά τους αλλάζουν τους συσχετισμούς στο ενεργειακό πεδίο, δημιουργώντας ένα νέο Ντόμινο επιπτώσεων.  

Η δέσμευση του ΠΟΥ να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις προς αυτόν τον σκοπό, κάνοντας συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς εκφράζεται μέσα την δημιουργία της Συμμαχίας για την Μεταμορφωτική Δράση στο Κλίμα και την Υγεία  (Transformative Action on Climate and Health, ATACH), που αποτελεί μια παγκόσμια  πλατφόρμα η οποία φέρνει κοντά περισσότερες από 75 χώρες που έχουν ήδη δεσμευτεί για την ανάληψη πρωτοβουλιών αναφορικά με την βιωσιμότητα των Συστημάτων Υγείας και τη μείωση των εκπομπών CO2.

Θυμίζουμε ότι η μαζική αυτή δέσμευση λήφθηκε στην διάσκεψη κορυφής  COP26, υπό την προεδρεία της Μ. Βρετανίας.  

Επιπλέον, ο ΠΟΥ δεσμεύεται να ενισχύσει την ατζέντα του στην κλιματική κρίση και την υγεία, συμπεριλαμβάνοντας την κλιματική αλλαγή σαν προτεραιότητα σε όλα του τα Προγράμματα. Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει και με την ψυχική υγεία, μετά την διακήρυξη του  ΠΟΥ ότι η ψυχική υγεία είναι αλληλένδετο «κομμάτι» της υγείας και της ευεξίας (του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου) οπότε δεν νοείται υγεία χωρίς ψυχική υγεία και η διαφύλαξη-προστασία της ψυχικής υγείας θα πρέπει να «μπολιάσει» όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες, όχι μόνο την πολιτική υγείας. 

Οι υπουργοί Υγείας 120 χωρών συνυπέγραψαν την διακήρυξη της Διάσκεψης Κορυφής COP28 για το Κλίμα και την Υγεία, δίνοντας έμφαση στον κρίσιμο ρόλο, που διαδραματίζει η Σύμβαση Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών  (United Nations FrameworkConvention on Climate Change -UNFCCC) και η Συμφωνία του Παρισιού. Η τελευταία υπογράφηκε το 2016, στο πλαίσιο του UNFCCC, και θυμίζουμε ότι αφορά στην μείωση των εκπομπών αερίων, την προσαρμογή των δράσεων και τις συναφείς οικονομικές λεπτομέρειες. 

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content