follow us on google news

Ανεβάζει ταχύτητα η παγκόσμια προσπάθεια για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Απο την Βραζιλία όπου έγινε το συνεδριο κορυφής των G20, τα μέλη του ΠΟΥ δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το εμβληματικό άγαλμα του Χριστού στο Ρίο Ντε Τζανέιρο φωτίστηκε σε πετρόλ χρώμα, την απόχρωση που διεθνώς συμβολίσει την εκστρατεία για την πρόληψη και την εξάλειψη του συγκεκριμένου καρκίνου.

της Αλεξίας Σβώλου

Έχουν ήδη περάσει τέσσερα χρόνια από την έναρξη της παγκόσμιας προσπάθειας για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας να δεσμεύεται ότι θα δώσει τέλος σε έναν καρκίνο που είναι και ο πρώτος ο όποιος έχει τη δυνατότητα να προληφθεί μέσω του προληπτικού εμβολιασμού. 

Περισσότερες από 144 χώρες διαθέτουν προγράμματα εμβολιασμού με το εμβόλιο HPV και περισσότερες από 60 χώρες υλοποιούν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, ενώ η προσυμπτωματική βιοψία υλοποιείται σε περισσότερα από 83 κράτη. 

Ο στόχος του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας είναι να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μέχρι το 2030 και στα τέσσερα χρόνια που έχουν περάσει έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη πρόοδος αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ανισότητες κυρίως αναφορικά με τον πληθυσμό των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Για να μπορέσουν να μειωθούν  αυτές οι ανισότητες θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια καθώς και διαρκής χρηματοδότηση των συστημάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού υγείας. Η χρηματοδότηση και η πολιτική βούληση αποτελούν ζωτικής σημασίας παράγοντες  για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό χώρες όπως η Χιλή η Κίνα το Κονγκο η Αιθιοπία η Ινδία η Ιρλανδία η Ιαπωνία η Νιγηρία η Ρουάντα και η Σαουδική Αραβία προβαίνουν σε νέες δράσεις για να επιτύχουν τον στόχο του 90-70-90 που έχει θέσει ο ΠΟΥ και μάλιστα να το καταφέρουν  πριν το ορόσημο του Οργανισμού, δηλαδή το 2030.

Ο στόχος 90-70-90 αφορά το εξής: Να εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών έως την ηλικία των 15 ετών, να εξετάζεται το 70% των γυναικών με διαγνωστικό τεστ και να λαμβάνει θεραπεία το 90% των περιπτώσεων προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνου.

Ελλάδα

Στη χώρα μας, 2,6 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών έχουν ενημερωθεί σχετικά για την δυνατότητα διενέργειας προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας  (με Pap test, HPV DNA test αν βρεθούν ύποπτα  ευρήματα και βιοψία αν απαιτηθεί. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος συνδυάζεται και με τον εμβολιασμό κατά του HPV. Ωστόσο, για να διασφαλίσουμε την προστασία των γυναικών της επόμενης γενιάς από αυτό το είδος καρκίνου, είναι κρίσιμο να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού σε κορίτσια αλλά και αγόρια ηλικίας 9-15 ετών, μέσα από το πρόγραμμα καθολικού εμβολιασμού παιδιών και εφήβων. Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί κλειδί για τη μακροπρόθεσμη προστασία της δημόσιας υγείας και την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας στο ΑΠΘ, Θεόδωρος Αγοραστός, Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, υπογραμμίζει  τη σημασία του εμβολιασμού κατά του HPV, καθώς και την ανάγκη εφαρμογής Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, με το HPV testing ως βασική εξέταση. «Στόχος είναι να επιτύχουμε τη συμμετοχή τουλάχιστον του 70% των γυναικών στις ηλικιακές ομάδες-στόχους, ενώ παράλληλα να διασφαλίσουμε και την κατάλληλη θεραπευτική και υποστηρικτική φροντίδα για το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις του  τραχήλου της μήτρας», τονίζει  ο καθηγητής του ΑΠΘ.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content