follow us on google news

Ανοίγει ο δρόμος των συνεργασιών για Έλληνες γιατρούς με το διάσημο Mount Sinai  της Νέας Υόρκης

Νέα δεδομένα για την εκπαίδευση των Ελλήνων γιατρών, την συνεργασία τους με το διάσημο νοσοκομείο Mount Sinai και την τόνωση του Ιατρικού τουρισμού-με την κινητοποίηση της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ -σηματοδοτεί η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Παγκόσμιου  Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και της ΕΛΙΤΟΥΡ στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της υλοποίησης του πρώτου Greek Health Tourism Forum.

της Αλεξίας Σβώλου

Η πραγματοποίηση του 1ου Greek health Tourism Forum  στην καρδιά της Νέας  Υόρκης, στο ιστορικό κτίριο του τεχνικού και εμπορικού επιμελητηρίου της πόλης φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την Ελλάδα, τους γιατρούς της και τις ιατρικές υπηρεσίες που  μπορούν να προσφέρουν  στον τομέα του Ιατρικού τουρισμού, με την Ομογένεια στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ανοίγει νέους δρόμους για επιστημονικές συνεργασίες σε ακαδημαϊκό επίπεδο μεταξύ των Ελλήνων γιατρών με εμβληματικά νοσοκομεία της Αμερικανικής Μητρόπολης και συγκεκριμένα με το οικοσύστημα Υγείας του Mount Sinai, ενός απο τα πιο γνωστά ιατρικά κέντρα του κόσμου.

Στο πλαίσιο της πραγματοποίησης του forum ο πρόεδρος του παγκόσμιου Ιπποκράτειου ινστιτούτου γιατρών και της ΕΛΙΤΟΥΡ Γιώργος Πατούλης και όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος και στους δύο φορείς  Κώστας Πάντος, πραγματοποίησαν επαφές με επικεφαλής τομέων του νοσοκομείου Mount Sinai.

Η δυνατότητα συνεργασίας διερευνάται σε τρεις τομείς, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που για την Ελλάδα αποτελεί την ναυαρχίδα του ιατρικού τουρισμού, την Ογκολογία και την καρδιολογία. Την αντιπροσωπεία των ελλήνων επιστημόνων υποδέχθηκε στο Mount Sinai  ο πρόεδρος του Mount Sinai Health System David Reich μαζί με τον διευθυντή της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Allan Copperman και τον έλληνα γιατρό George Dangas, ο οποίος τους διαβεβαίωσε πως υπάρχουν πάρα πολλοί έλληνεσ γιατροί που εργάζονται στη Νέα Υόρκη.

Στην Αμερική το κόστος  για τέτοιες υπηρεσίες υγείας είναι δυσθεώρητο και όπως συγκεκριμένα αναφέρουν ο πρόεδρος του παγκόσμιου Ιπποκράτειου ινστιτούτου γιατρών Γιώργος Πατούλης και της ΕΛΙΤΟΥΡ  μαζί με τον αντιπρόεδρο Κώστα Πάντο,  η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Αμερική έχει κόστος ανά κύκλο που είναι τουλάχιστον έξι έως επτά φορές υψηλότερο σε σύγκριση με την Ελλάδα. Αν μία γυναίκα έχει πρόβλημα υπογονιμότητας  και θέλει να τεκνοποιήσει χρειάζεται  να πληρώσει ένα κόστος ύψους 30.000 $ στις ΗΠΑ ανά κύκλο και αποτελεί  κοινό μυστικό πως η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να επιτευχθεί πάντα με τον πρώτο κύκλο, άρα το μέσο κόστος διαμορφώνεται στα 60.000 $ καθώς  απαιτούνται τουλάχιστον δύο προσπάθειες.

Τα ποσά είναι δυσβάσταχτα, συνεπώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να επωφεληθούν τα ζευγάρια που δεν έχουν αυτήν την οικονομική δυνατότητα, ώστε να πραγματοποιήσουν τους κύκλους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα, όπου η πατρίδα μας συνδυάζει το άρτιο επιστημονικό προσωπικό με το άριστο κλίμα, τις  άψογες ιατρικές υπηρεσίες και  την πολύ φιλικά διακείμενη θρησκεία, καθώς και το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η αντιπροσωπεία του παγκόσμιου ινστιτούτου ελλήνων γιατρών και της ΕΛΙΤΟΥΡ  (που αποτελεί τον επίσημο φορέας του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα) πραγματοποίησε συνάντηση στο ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη και μίλησε με την ελληνίδα πρόξενο Ιφιγένεια Καραρά η οποία δεσμεύτηκε  να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις προκειμένου να γίνουν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της ομογένειας για αυτές τις δυνατότητες.

Η ίδια η πρόξενος έχει στον κοινωνικό της περίγυρο ανθρώπους οι οποίοι αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τις δουλειές τους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να μπορέσουν να κάνουν υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην πατρίδα μας, ακριβώς επειδή αντιμετώπισαν αυτό  το δυσθεώρητο κόστος και γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι δεν είναι δυνατόν για ένα ζευγάρι να μπορέσει να πραγματοποιήσει το όνειρο του της απόκτησης παιδιών καταβάλλοντας τέτοια ιλιγγιώδη  ποσά στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο της συνάντησης ο πρόεδρος του παγκόσμιου Ιπποκράτειο ινστιτούτου γιατρών και της ΕΛΙΤΟΥΡ, Γιώργος Πατούλης πρόσφερε στην ελληνίδα πρόξενο το βιβλίο για τον ιατρικό  τουρισμό που έχει γράψει, έναν τομέα που αποτελούν πεδίο λαμπρό ανάπτυξης για την Ελλάδα τόσο επιστημονικά όσο και οικονομικά.

Μία άλλη σημαντική επαφή που είχε η αντιπροσωπεία των ελλήνων από το παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών και την ΕΛΙΤΟΥΡ ήταν με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Σε συνάντηση που είχαν μαζί του στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Νέας Υόρκης, ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης και ο αντιπρόεδρος Κώστας Πάντος  μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας,  ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξέφρασε για ακόμα μία φορά τις μοντέρνες απόψεις που έχει για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή- απόψεις που τον κάνουν να διαφέρει από πολλούς αξιωματούχους της εκκλησίας ειδικά στην πατρίδα μας, αλλά  και την πεποίθησή του πως όλα θα πάνε καλά, μετά την εκλογή του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές. 

Για τον τελευταίο σχολίασε ότι δεν θα έχει πρόβλημα η Ελλάδα αλλά η Τουρκία και εξέφρασε  την ελπίδα του ότι όλα θα εξελιχθούν θετικά για τη χώρα μας και για τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι η στάση του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου αναφορικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή καθιστά ακόμα πιο φιλικό το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί  ο τομέας στην Ελλάδα γιατί δεν έχουν όλες οι χώρες την ίδια αντιμετώπιση με τα όρια ηλικίας, τη δυνατότητα δωρεάς ωαρίων και την παρένθετη μητρότητα με  την πατρίδα μας. Κλείνοντας με ένα πολιτικό σχόλιο, και η ελληνίδα πρόξενος Ιφιγένεια Καραρά σχολίασε με χιούμορ ότι οι άνθρωποι της ομογένειας είναι πλέον πολλοί  ψύχραιμοι  μετά την δεύτερη εκλογή του Donald Trump. Στην πρώτη εκλογή φοβήθηκαν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να μείνουν στις ΗΠΑ και έρχονται κατά δεκάδες στο προξενείο να βγάλουν ελληνικό διαβατήριο. Τώρα δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο,  τους βλέπουμε πολύ πιο ψύχραιμους στη δεύτερη θητεία Trump  όπως είπε η πρόξενος συμμεριζόμενη την στάση του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content