Η άθληση είναι το διαβατήριο για καλή υγεία. Διασφαλίζει την υγεία της καρδιάς, προλαμβάνει την παχυσαρκία, απομακρύνει τον κίνδυνο για όλα τα χρόνια νοσήματα, προστατεύει από πολλούς καρκίνους αλλά πρέπει να γίνεται με ασφάλεια ώστε να μην κρύβει κινδύνους για τους αθλούμενους.
Της Αλεξίας Σβώλου
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ως καθ’ύλην θεσμικός και επιστημονικός φορέας που φροντίζει για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και για την ενημέρωση του κοινού, πραγματοποίησε την δράση «Φεστιβάλ Καρδιάς» (Athens Heart Festival), στο Μετρό του Συντάγματος, στην οποία κυριάρχησαν τα διαδραστικά στρογγυλά τραπέζια με τίτλο «Η καρδιαγγειακή υγεία μέσα από την εμπειρία των ασθενών» και «Άθληση και η σημασία της ΚΑΡΠΑ». Ήδη από τα τέλη Αυγούστου, η ΕΚΕ υλοποιεί μία καμπάνια ενημέρωσης για μικρούς και μεγάλους διαδίδοντας την σημασία της διενέργειας σεμιναρίων καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (τεχνικές ανάνηψης-ΚΑΡΠΑ) σε όλους τους χώρους άθλησης, ξεκινώντας από τα γήπεδα των αγαπημένων μας σπορ, όπως είναι το μπάσκετ, ώστε να μην παραμονεύουν κίνδυνοι για τους αθλητές.
Ως αθλητή χαρακτηρίζουμε κάθε άνθρωπο που αθλείται: Περιστασιακά για να έχει καλύτερη φυσική κατάσταση, εντατικά, ακόμα πιο εντατικά γιατί κάνει πρωταθλητισμό, είτε είναι μικρός σε ηλικία είτε ενήλικας ή ηλικιωμένος. Η άσκηση άλλωστε αποτελεί διαβατήριο υγείας για κάθε ηλικία.
Συνοδοιπόρος της ΕΚΕ σε αυτές τις δράσεις είναι το υπουργείο Υγείας, με την γενική γραμματέα δημόσιας υγείας Φωφώ Καλύβα, να στέλνει το μήνυμα πως με την Κάρτα Υγείας του αθλητή, που εκδίδεται μετά από ετήσιο καρδιολογικό έλεγχο, αλλά και μέσα από τα σεμινάρια ΚΑΡΠΑ στα οποία εκπαιδεύουμε τον κόσμο, διασφαλίζουμε την υγεία των αθλητών. Στην πατρίδα μας έχουμε 70.000 επαγγελματίες αθλητές αλλά κάθε πολίτης είναι αθλητής εφόσον αθλείται ακόμα σε επίπεδο χόμπι. Όπως επισημαίνουν από την ΕΚΕ, ο πρόεδρος Γιώργος Κοχιαδάκης, ο Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Τούτουζας και ο τ. πρόεδρος Ιωάννης Κανακάκης, η εκπαίδευση του κοινού στα σεμινάρια ΚΑΡΠΑ, διασφαλίζουν ότι αν υπάρξει συμβάν με καρδιοαναπνευστική ανακοπή σε γήπεδο, οι παρευρισκόμενοι δεν θα μείνουν ανήμποροι θεατές, αλλά θα μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά του αθλητή που κατέρρευσε μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Έτσι σώζονται ζωές, όπως συνέβη με τον Δανό ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, που επέστρεψε στα γήπεδα μετά την καρδιακή ανακοπή την οποία υπέστη στο Euro 2022. Η σοβαρή περιπέτεια υγείας του Κρίστιαν Έρικσεν οδήγησε 25.000 Δανούς να γραφτούν στο πρόγραμμα «heart runners», και να διδαχτούν τεχνικές ανάνηψης για να είναι έτοιμοι να σώσουν ζωές.
Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα της ΕΚΕ, πως όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε για να σωθεί μια ζωή. Στη δράση συμμετέχουν ως πρεσβευτές αθλητές που έχουν αφήσει τη δική τους σφραγίδα στον αθλητισμό όπως ο χρυσός ολυμπιονίκης στους κρίκους, Δημοσθένης Ταμπάκος, ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας Κώστας Τσαρτσαρής, ο χρυσός παραολυμπιονίκης στον στίβο, στα 100 μέτρα, Νάσος Γκαβέλας, με τον προπονητή του και άλλοι αθλητές που μας έχουν χαρίσει μεγάλες στιγμές υπερηφάνειας.
Στο πλαίσιο του Athens Heart Festival ενημερώθηκαν οι πολίτες στο Μετρό του Συντάγματος, καθώς και μαθητές σχολείων για την καθοριστική σημασία της άσκησης για την γενικότερη υγεία και ευεξία και ειδικότερα για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και για την συμβολή της άσκησης στην πρόληψη της παχυσαρκίας που αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας. Κι αυτό γιατί κατέχουμε θλιβερή πρωτιά στην παιδική και τη νεανική παχυσαρκία, με το υπουργείο Υγείας να υλοποιεί ήδη πανελλαδική εκστρατεία για την ανάσχεση αυτής της επιδημίας. Επίσης βραβεύτηκαν από την ΕΚΕ ο ολυμπιονίκης μας στην κωπηλασία Αντώνης Παπακωνσταντίνου και ο προπονητής του Νάσου Γκαβέλα.