Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, ο κορονοϊός σταμάτησε να επισκιάζει την γρίπη και οι δύο ιογενείς λοιμώξεις «τρέχουν» πλέον παράλληλα, οδηγώντας πολλούς συμπολίτες μας με ευπαθή υγεία στα νοσοκομεία, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι σε όλες τις δομές υγείας και πρωτίστως στα νοσοκομεία η μάσκα πρέπει να (ξανα)γίνει υποχρεωτική.
της Αλεξίας Σβώλου
Τα κρούσματα γρίπης (ειδικά του τύπου Α) και του κορονοϊού καταγράφουν ταυτόχρονη έξαρση φέτος, η οποία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο κατά την διάρκεια του Γενάρη, μετά το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, από την αυξημένη κινητικότητα των παιδιών, των εφήβων και των νέων.
Οι νοσηλείες στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 25% τουλάχιστον, ενώ το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα της Αττικής έχει αυξηθεί άνω του 80% όπως επισημαίνει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης, μεταφέροντας τα ευρήματα της επιδημιολογίας των λυμάτων. «Φέτος χάσαμε το τρένο της πρόληψης, γιατί υστερήσαμε στους εμβολιασμούς (για τον κορονοϊό και τη γρίπη). Θα έπρεπε να τονίσουμε ακόμα πιο εμφατικά την ανάγκη εμβολισμού των ανθρώπων με ευπαθή υγεία. Επίσης, πρέπει να επιστρέψει η μάσκα ως υποχρεωτική εντός όλων των Δομών Υγείας, από τα νοσοκομεία μέχρι και τα φαρμακεία της γειτονιάς» υπογραμμίζει από την δική του μεριά, ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, που δεν διστάζει να κάνει την αυτοκριτική του ως μάχιμος γιατρός, συμπληρώνοντας ότι η επιστημονική κοινότητα πιθανώς δεν ανέδειξε όσο θα έπρεπε την σημασία του έγκαιρου εμβολιασμού για τον κορονοϊό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
Πολλαπλάσιες οι ημερήσιες αιτήσεις για αντιικά μέσα σε ένα μήνα
Η αύξηση των περιστατικών λοίμωξης covid 19 αποτυπώνεται και στην άρτια οργανωμένη πλατφόρμα που διαθέτει η χώρα μας για την χορήγηση των αντιικών φαρμάκων. Όπως εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου γίνονταν 500 αιτήσεις την ημέρα για την χορήγηση των αντιικών, σήμερα γίνονται 2.500 αιτήσεις, δηλαδή το ποσοστό έχει 5πλασιαστεί.
Σε ότι αφορά την γρίπη, περισσότερες είναι οι νοσηλείες από γρίπη Α (δηλαδή Η3Ν2 ή Η1Ν1), παρά γρίπη τύπου Β, με την τελευταία να θεωρείται πιο ήπια. Η υψηλή διασπορά της γρίπης και του κορονοϊού στην κοινότητα έχει οδηγήσει στο να εξαντληθούν τα τριπλά τεστ (γρίπης και covid) στα φαρμακεία, όπου παρατηρούνται και ελλείψεις σε παιδιατρικά κυρίως αντιβιοτικά και εισπνεόμενα φάρμακα. Αυτό συμβαίνει επειδή στην αντιμετώπιση της γρίπης δίνεται το αντιικό οσελταμιβίρη ή άλλα αντιγριπικά φάρμακα (ζαναμιβίρη ή αδαμαντάνες) μαζί με αντιβιοτικά στα περισσότερα περιστατικά, με συνέπεια η αυξημένη ζήτηση να οδηγεί σε ελλείψεις.
Ουρά για τεστ στα φαρμακεία
Κατά την διάρκεια των γιορτών και ακόμα και σήμερα πολλοί συμπολίτες μας προσέρχονται στα φαρμακεία να υποβληθούν σε τεστ είτε γιατί έχουν συμπτώματα είτε επειδή πρόκειται να πάνε σε κάποιο εορταστικό τραπέζι. Στα φαρμακεία τα περισσότερα τεστ βγαίνουν θετικά είτε στον κορονοϊό είτε στη γρίπη Α και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι που έχουν εύθραυστη υγεία να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να προστατεύονται φορώντας μάσκα όταν βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους. Ειδικά όμως για τις Δομές υγείας (φαρμακεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά, ιατρεία και φυσικά νοσοκομεία) η χρήση μάσκας θα πρέπει να τηρείται από όλους τους προσερχόμενους και τους ανθρώπους που κινούνται σε αυτούς τους χώρους και δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να καταστεί υποχρεωτική εντός όλων αυτών των δομών. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα περιστατικά που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της επικράτειας με covid 19 ή γρίπη είναι μεγάλης ηλικίας άτομα με υποκείμενα νοσήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι βαριές νοσήσεις και οι θάνατοι είναι «δικαιολογημένοι». Οι άνθρωποι που εισάγονται σε νοσοκομείο δεν έχουν ημερομηνία λήξεως και πρέπει να προσπαθούμε να προλάβουμε τη νόσηση και τη νοσηλεία, όπως υπογραμμίζει ο Στέλιος Λουκίδης.
Σε τι διαφέρουν οι ιοί της γρίπης μεταξύ τους
Συνολικά υπάρχουν 3 τύποι ιών γρίπης, ο τύπος Α, ο τύπος Β και ο σπάνιος τύπος C.
Υπεύθυνοι για τα επιδημικά κύματα είναι οι δύο πρώτοι τύποι και αυτή την εποχή τα περισσότερα περιστατικά είναι τύπου Α (Η3Ν2 ή Η1Ν1) και λιγότερο τύπου Β. Ο ιός της γρίπης Β θεωρείται πιο ήπιος από τα περισσότερα στελέχη της γρίπης Α. Προσβάλλει περισσότερο παιδιά, που κινδυνεύουν να μεταδώσουν την ίωση στους ηλικιωμένους συγγενείς τους και η κορύφωση του κύματος αναμένεται προς τον Φεβρουάριο. Ο τύπος Β είναι παρόμοιος με τον ιό της γρίπης Α όσον αφορά τη συμπτωματολογία και την κλινική εικόνα.
Η βασική διαφορά είναι πως ενώ ο τύπος Α μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στους ανθρώπους, ο ιός της γρίπης Β μεταδίδεται μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Τα βασικά συμπτώματα και των δύο τύπων της γρίπης περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, συνήθως έως 40⁰ C, που διαρκεί 3-4 μέρες, έντονο πονοκέφαλο με απότομη έναρξη, έντονους μυϊκούς πόνους, αίσθημα κόπωσης και έντονη εξάντληση, δυνατό πονόλαιμο, καταρροή φτέρνισμα και βήχα. Τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν σε 4 έως 7 ημέρες. Ο βήχας και το αίσθημα κόπωσης μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες. Εκτός της θεραπείας με αντιικά φάρμακα και αντιβιοτικά, είναι πολύ σημαντική για την καταπολέμηση του υψηλού πυρετού η επαρκής ενυδάτωση, που στους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς χρειάζεται να γίνει με ορό. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 3 κατηγορίες αντιγριπικών φαρμάκων, οι αναστολείς της νευραμινιδάσης, ζαναμιβίρη και οσελταμιβίρη, που αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών γρίπης τύπου Α και Β, ενώ οι αδαμαντάνες, είναι δραστικές μόνο κατά των ιών τύπου Α.