Η Breathe Hellas, η μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία αφιερωμένη στην ψυχική υγεία με έμφαση στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη για να υποστηρίξει την τοπική κοινότητα και να ενημερώσει για την ευεξία και την πρόληψη.
Η Breathe πραγματοποίησε δύο πρωτοπόρα εργαστήρια ευεξίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στις 24 Νοεμβρίου.
Η ομάδα της Breathe φιλοξενήθηκε από το Προξενείο του Βασιλείου της Ιορδανίας όπου καλωσορίστηκε στο ξενοδοχείο Monasty. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επιχειρηματίες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Θεσσαλονίκης.
Ποια είναι η οργάνωση Breathe
Η Breathe Hellas ιδρύθηκε το 2020 από την Τατιάνα Μπλάτνικ με σκοπό να βοηθήσει να ξεπεραστεί το κοινωνικό στίγμα που περιβάλλει την ψυχική υγεία. Σκοπός είναι η δημιουργία κοινοτήτων και η ευαισθητοποίηση.
Σχεδόν το 80% των ανθρώπων δεν αναζητά θεραπεία λόγω του κοινωνικού στίγματος που περιβάλλει την έννοια της ψυχικής υγείας. Η Breathe στοχεύει στην ενημέρωση και την κατανόηση της ψυχικής υγείας, δημιουργώντας εργαλεία αυτοφροντίδας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι, από όλους. Επίσης, απλοποιεί την πρόσβαση σε επαγγελματική περίθαλψη.
Η Τατιάνα Μπλάτνικ ανέφερε: “Πιστεύουμε ότι η πρόσβαση στην περίθαλψη για την ψυχική υγεία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Στόχος μας είναι να φτάσουμε κάθε άτομο, οικογένεια και παιδί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από τότε που ξεκινήσαμε τη Breathe πριν από σχεδόν 3 χρόνια, έχουμε πάνω από 1 εκατομμύριο προβολές της εκστρατείας μας, έχουμε συνεργαστεί με το Υπουργείο Υγείας, ενώ καταγράψαμε περισσότερες από 1 εκατομμύριο επισκέψεις στη δωρεάν πλατφόρμα τηλεθεραπείας – και είμαστε μόλις στην αρχή.”
“Έγινε η αρχή”
Τα δύο διαδραστικά εργαστήρια που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη απευθύνονται σε νέους ενήλικες ηλικίας 18-25 ετών.
Χρησιμοποιώντας επιστημονικά ερευνητικά στοιχεία, αποδεικνύουν την επίδραση των καθημερινών θετικών συνηθειών υπέρ της ψυχικής υγείας και της ευεξίας. Οι παρεμβάσεις στηρίζονται σε πρακτικές από το χώρο της τέχνης που δημιουργούν ένα αίσθημα κοινότητας, ενώ βοηθούν τους συμμετέχοντες να εντοπίσουν εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια της μετάβασης τους στην ενηλικίωση.
Τα εργαστήρια αυτά αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε φέτος η Breathe με ένα καθαρό και ισχυρό μήνυμα που μπορεί εύκολα να ταξιδέψει σε οποιαδήποτε σχολική τάξη στην Ελλάδα. Η οργάνωση παρέχει ένα νέο σύνολο απλών παρεμβάσεων που μπορούν να διδαχθούν σε προσωπικό και εθελοντές, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης, επιτρέποντας σε εργαστήρια όπως αυτά που διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη να φτάσουν παντού στην Ελλάδα με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Η Breathe εστιάζει στους νέους ενήλικες, καθώς είναι εκείνοι που έχουν βρεθεί επανειλημμένως να βιώνουν υψηλά επίπεδα στρες τα τελευταία χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης για θέματα υγείας/ψυχικής υγείας δεν λαμβάνουν υπόψιν τα ιδιαίτερα πολιτισμικά και ηλικιακά τους χαρακτηριστικά. Μελέτες για την επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού καταδεικνύουν πως οι φοιτητές έχουν αυξημένα ποσοστά στρες και άγχους από το 2020. Περίπου 83% των φοιτητών και 93% των εκπαιδευτικών αναφέρουν πως έχουν υπάρξει στρεσσαρισμένοι σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία τρία χρόνια, αφήνοντας έτσι μια βαριά κληρονομιά που απαιτεί αποτελεσματικής διαχείρισης.
Οι παρεμβάσεις σαν αυτές που αναπτύσσει το Breathe έχουν βρεθεί να ενισχύουν τον αυτοέλεγχο, να μειώνουν το άγχος και το στρες, να αυξάνουν τη θετική διάθεση και να βελτιώνουν την αυτοεκτίμηση και τις επικοινωνιακές και διαπροσωπικές δεξιότητες.
Τα εργαστήρια (workshops) σχεδιάστηκαν και διεξήχθησαν από τη Δρα Λίλη Πέππου, Κλινική Ψυχολόγο και Συντονίστρια της Μονάδας Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχοκοινωνικής Φροντίδας του ΕΠΙΨΥ, Επιστημονικού Συνεργάτη ΕΟΔΥ.
Η Δρ. Πέππου δήλωσε: “Με αυτά τα workshops προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους για θέματα ψυχικής υγείας και ευεξίας-τα οποία παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια παραμένουν ταμπού- με ευρηματικούς, καινοτόμους και προσφιλείς σε αυτούς τρόπους. Προσπαθούμε να τους εμπνεύσουμε, να τους δώσουμε το κίνητρο, αλλά και τα εργαλεία για να φροντίζουν τον εαυτό τους, να συνδέονται με τους άλλους και να δημιουργήσουν μια ενδυναμωμένη και ψυχικά ανθεκτική κοινότητα. Είναι μια αποτελεσματική στρατηγική πρωτογενούς πρόληψης και μια καλή επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον για όλους!”
Ο μεγάλος αντίκτυπος και οι προοπτικές αυτών των παρεμβάσεων αντανακλώνται στην αξιολόγηση των εργαστηρίων από τους συμμετέχοντες και στα λόγια τους, με έναν νέο άντρα να επισημαίνει για το εργαστήριο ότι: “Είμαι άνθρωπος που πολύ δύσκολα εκφράζει τα συναισθήματά του… και σήμερα νομίζω έγινε η αρχή.”
Τα δύο εργαστήρια:
Post it! Μια παρέμβαση ευγνωμοσύνης
Πως η ευγνωμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ζωής; Το εργαστήρι έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να καλλιεργηθεί το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης, καθώς και να αναδειχθει ο κεντρικός ρόλος που παίζει στην αυτο-εκτίμηση. Η Breathe αξιοποιεί εργαλεία και τεχνικές του art therapy (θεραπεία μέσω τέχνης), τα οποία ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν μια Breathe καρτ ποσταλ (Breathe Postcard) που μπορούν να αποστείλουν σε φίλους ή οικογενειακά μέλη εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους ως προς αυτούς, βοηθώντας τους κατ’ αυτόν τον τρόπο να αναγνωρίζουν την αγάπη και υποστήριξη που λαμβάνουν και να νιώσουν ενδυναμωμένοι από αυτή.
Ένα Pop-Up Μουσείο Ψυχικής Ευεξίας
Το εργαστήριο διερευνά τους τρόπους με τους οποίους η τέχνη και τα μουσεία μπορούν να συνεισφέρουν στην ψυχική υγεία και ευεξία. Αξιοποιώντας ομοιώματα Κυκλαδικών εκθεμάτων από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που ταξίδεψαν στο αμφιθέατρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Breathe πραγματοποίησε μια ειδική ξενάγηση μέσω των αφαιρετικών ανθρώπινων μορφών των εκθεμάτων, διαμορφώνοντας σημαντικά ερωτήματα για την ψυχική υγεία και ευεξία.