Με αφορμή την δημοσιοποίηση του καρκίνου της Πριγκίπισσας της Ουαλίας Κέιτ, μίας νέας γυναίκας που είναι μητέρα τριών μικρών παιδιών ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος εξηγεί πόσο δύσκολη μπορεί να καταστεί η διάγνωση του καρκίνου, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να παραπέμπουν σε άλλα νοσήματα, συχνότερα στους νέους, αλλά και πόσο ιδιαίτερη μεταχείριση χρειάζονται τα παιδιά οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Επίσης ο Ευάγγελος Φιλόπουλος καταγράφει ποιες πρωτοβουλίες έχουν πραγματοποιηθεί στην πατρίδα μας για την στήριξη αυτής της ιδιαίτερης πληθυσμιακής ομάδας των ογκολογικών ασθενών.
Οι άνθρωποι που έρχονται σε μικρή ηλικία αντιμέτωποι με κάποιο καρκίνο έχουν πολλά θέματα να αντιμετωπίσουν όπως είναι τα ζητήματα της γονιμότητας γιατί οι αντικαρκινικές θεραπείες καταστρέφουν το αναπαραγωγικό υλικό. Πρέπει λοιπόν οι ασθενείς να ενημερωθούν για την δυνατότητα κρυοσυντήρησης αναπαραγωγικού υλικού ώστε να μπορέσουν να κάνουν παιδιά αργότερα, αφού θα έχουν γίνει καλά, όπως εξηγεί ο Ευάγγελος Φιλόπουλος. Επίσης έχουν ανάγκη ισχυρή ψυχολογικής στήριξης γιατί το ογκολογικό νόσημα τους βρίσκει σε μία ηλικία όπου δεν συνάδει η λέξη καρκίνος με την ηλικία τους, Ειδικά στην περίπτωση των νεαρών ενηλίκων εάν έχουν προλάβει να κάνουν οικογένεια είναι εύλογο ότι τα παιδιά θα είναι ακόμα πολύ μικρά, εκεί λοιπόν υπάρχει ανάγκη να στηριχτεί όλη η οικογένεια γιατί είναι άλλο πράγμα να έχεις μία διάγνωση καρκίνου σε μία ηλικία που τα παιδιά σου ενήλικα πια έχουν την δική τους ζωή και είναι τελείως διαφορετικό να είσαι για παράδειγμα μία νεαρή μητέρα με ένα μωρό ή ένα νήπιο που εξαρτάται απόλυτα από σένα. Τότε το να βρεθείς να παλεύεις με έναν καρκίνο είναι πολύ πιο τρομακτικό και η πρώτη σκέψη που σου περνά από το μυαλό είναι «τι θα γίνουν τα παιδιά μου, αν….»
Τα προβλήματα ξεκινούν από την διάγνωση με τον Ευάγγελο Φιλόπουλο να θυμίζει ότι στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία το Πρόγραμμα «Αριάδνη στη μνήμη της Αριάδνης Γερασιμίδου, της νεαρής δημοσιογράφου που έχασε τη ζωή της από καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος διαγνώστηκε πολύ καθυστερημένα καθώς τα συμπτώματα της αποδόθηκαν σε άλλες ασθένειες πιο συχνές στους νέους.
Δυστυχώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου καταγράφει αύξηση στις νεαρές ηλικίες, για αιτίες που σχετίζονται με την διατροφή, τον τρόπο ζωής, την κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία και ειδικά στην περίπτωση της Αριάδνης τα προβλήματα της αποδόθηκαν σε διατροφικές δυσανεξίες και παθήσεις όπως η σπαστική κολίτιδα και η διατροφική δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) που επειδή πλήττουν νεαρές ηλικίες ενδέχεται να «μπερδέψουν» την κλινική εικόνα.
Το πρώτο λοιπόν μήνυμα είναι ότι θα πρέπει οι γιατροί να είναι υποψιασμένοι όταν ένας ασθενής τους επισκέπτεται με γαστρεντερικά συμπτώματα και να διερευνήσουν την πιθανότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης ο Ευάγγελος Φιλόπουλος προειδοποιεί σε αυστηρό τόνο ότι το αλκοόλ είναι καρκινογόνο κατηγορίας Νο1! Και πως το κοινό πρέπει να καταλάβει ότι το αλκοόλ κάνει μεγάλη ζημιά. «Δεν είμαστε πια στην εποχή που πίναμε ένα ποτηράκι κρασί με τους φίλους μας. Σήμερα οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες πηγαίνουν στο περίπτερο και παίρνουν μικρά μπουκάλια ουίσκι, βότκα και άλλα ποτά και τα καταναλώνουν σκέτα ή μαζί με ενεργειακά ποτά και αυτά είναι εξαιρετικά βλαπτικά» τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας.
Αφού γίνει η διάγνωση, έχουμε πληθώρα όπλων στη διάθεσή μας για να θεραπεύσουμε τον καρκίνο και όσο πιο έγκαιρη είναι η διάγνωση, τόσο καλύτερη είναι η εξέλιξη. Τι γίνεται όμως με το ψυχολογικό κομμάτι; Καταρχάς η ψυχολογία δεν είναι ανεξάρτητη της πορείας της ασθένειας. Όπως τονίζει ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, η ψυχολογική κατάσταση που ασθενούς διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί η θεραπεία του. Η καλή ψυχολογία βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Ειδικά στους νέους ανθρώπους η ψυχολογία τους καταρρακώνεται από την διάγνωση ενός καρκίνου. Ο καρκίνος είναι κάτι που δεν το περιμένουν, δεν το φαντάζονται και σε έναν νέο άνθρωπο που νιώθει ανίκητος και αθάνατος, αυτή η διάγνωση ισοδυναμεί με πολύ δυνατό χαστούκι.
Για την στήριξη των παιδιών, των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων που έρχονται αντιμέτωποι με έναν καρκίνο, ο οποίος τους τρομάζει, δημιουργεί μεγάλα ζητήματα για το κατά πόσο θα μπορέσουν να αποκτήσουν οικογένεια κι αν έχουν ήδη προλάβει να κάνουν οικογένεια τους τρομάζει ακόμα περισσότερο τι επίπτωση θα έχει η ασθένεια στην ζωή των παιδιών τους, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία λειτουργεί στην Αθήνα την πρώτη ειδική Δομή Ψυχικής Υγείας. Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ανοίξει κοντά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το πρώτο Κέντρο Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με νεοπλασματικά νοσήματα στην οδό Παράσχου 23. Το κέντρο λειτουργεί τις καθημερινές, προσφέρει την δυνατότητα e-συνεδριών για τους ασθενείς στην περιφέρεια και πραγματοποιεί και κατ’ οίκον επισκέψεις σε ασθενείς με προβλήματα μετακίνησης, ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο τηλέφωνο 2152151650. Το Κέντρο Ημέρας είναι μια από τις 106 Δομές Ψυχικής Υγείας που δημιουργήθηκαν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες.