Προβληματίζουν τους ειδικούς τα περιστατικά διεισδυτικής νόσου με στρεπτόκοκκο Α που έχουν οδηγήσει στο θάνατο παιδιών και ενηλίκων, με τα βρέφη και τα πρόωρα μωρά να είναι πιο ευάλωτα και ένα νέο δίκτυο επιτήρησης της διασποράς του βακτηρίου και των διεισδυτικών λοιμώξεων να λειτουργεί στην πατρίδα μας.
της Αλεξίας Σβώλου
Τουλάχιστον οκτώ θανάτους παιδιών έχει προκαλέσει από την έναρξη του 2022 ο πυογενής στρεπτόκοκκος Α, μέσω της διεισδυτικής λοίμωξης, που επιφέρει.
Επίσης έχουν καταγραφεί άνω των δέκα θανάτων ενηλίκων τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν είναι ούτε οι ενήλικες αλώβητοι έναντι του βακτηρίου. Πιο ευάλωτα στην νόσηση με διεισδυτική λοίμωξη είναι τα πρόωρα μωρά και τα βρέφη στα οποία χορηγείται και ανοσοσφαιρίνη, ενώ πρέπει να είναι σε εγρήγορση οι γονείς να ειδοποιούν το γιατρό και να γίνεται το strep τεστ το γρήγορο τεστ για την ανίχνευση του στρεπτόκοκκου, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χριστάκης Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Όπως εξηγεί η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στο 15 μηνών νήπιο από την Πτολεμαΐδα, που κατέληξε από βαριά αναπνευστική λοίμωξη δεν ανιχνεύθηκε στρεπτόκοκκος Α. Οι γονείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση, ώστε αν διαπιστωθεί ότι ο πυρετός δεν πέφτει να επικοινωνούν άμεσα με τον παιδίατρο για να μη χαθεί χρόνος.
Ο στρεπτόκοκκος μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνος για την βακτηριακή φαρυγγίτιδα στα παιδιά και τους εφήβους που είναι αρκετά διαδεδομένη όπως και για την αμυγδαλίτιδα και την οστρακιά.
Στην περίπτωση της φαρυγγίτιδας ο πόνος στο λαιμό είναι εξαιρετικά έντονος και το παιδί δυσκολεύεται να φάει, γιατί δεν μπορεί να καταπιεί και αυτό είναι άλλο ένα σημάδι κινδύνου για την διενέργεια strep τεστ το οποίο είναι γρήγορο τεστ μπορεί να βγει αρνητικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η λοίμωξη με στρεπτόκοκκο Α και αν υπάρχει υποψία τέτοιας λοίμωξης θα πρέπει να γίνει μοριακό τεστ.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ υπογραμμίζει ότι η αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α δημιούργησε την ανάγκη να στηθεί ένα παρατηρητήριο, ένα δίκτυο επιτήρησης των περιστατικών που έχει σαν σημείο αναφοράς το ειδικό εργαστήριο που εδράζεται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Θυμίζουμε ότι ο στρεπτόκοκκος Α αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, προκαλεί μικροβιακή φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα και οστρακιά μεταξύ άλλων, και το πρόβλημα προκύπτει όταν η εμμένουσα λοίμωξη οδηγεί σε διεισδυτική νόσηση που μπορεί να προκαλέσει τοξικό στρεπτοκοκκικό σοκ με υψηλή θνησιμότητα.
Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου υγείας είναι και η προώθηση ειδικών μέτρων για τον έλεγχο της μικροβιακής αντοχής και στα νοσοκομεία και στην κοινότητα. Θα υπάρξει και ειδικός σχεδιασμός για τις ΜΕΘ, και το μήνυμα που στέλνει η καθηγήτρια εντατικής θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου είναι πως δεν χρειαζόμαστε καινούρια αντιβιοτικά, και πρέπει οπωσδήποτε να μειώσουμε την μικροβιακή αντοχή που προκαλείται από την κατάχρηση των αντιβιοτικών.
Το συγκεκριμένο πλάνο θα αναπτυχθεί από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, αλλά και με δύο ακόμα υπουργεία, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Περιβάλλοντος.