follow us on google news

ΕΚΕ: Κόψε το κάπνισμα, κέρδισε ζωή

Μέσα σε 20 λεπτά από τη διακοπή του καπνίσματος, η αρτηριακή πίεση και ο σφυγμός επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα και η κυκλοφορία βελτιώνεται.

O καπνός σκοτώνει παγκοσμίως περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 22.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από τη χρήση καπνού ή την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Όπως εξηγεί σε άρθρο ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες και δρα με διάφορους τρόπους για να προκαλέσει καρδιαγγειακή νόσο. Η χρήση καπνού και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες καρδιαγγειακών παθήσεων, συμβάλλοντας στο 17% περίπου όλων των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα – που ισοδυναμεί με περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο.

Η χρήση του βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει την ανοχή στην άσκηση. Ο καπνός μειώνει επίσης την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να μεταφέρει το αίμα στην καρδιά και αυξάνει τον κίνδυνο θρομβώσεων, που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μακράν η μεγαλύτερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με το παθητικό κάπνισμα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά περίπου 25-30%. Περίπου το 45% των εκτιμώμενων 1,3 θανάτων παγκοσμίως που προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα αποδίδονται σε ισχαιμική καρδιοπάθεια. Η συχνή έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, είτε στον χώρο εργασίας είτε στο σπίτι, έχει βρεθεί ότι διπλασιάζει σχεδόν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

ΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Τρία εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις που προκαλούνται από τον καπνό κάθε χρόνο.

1,3 εκατομμύρια υπολογίζονται οι θάνατοι από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα κάθε χρόνο.

>80% από τους 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες καπνού στον κόσμο ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ:

  • Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές ασθένειες από το κάπνισμα αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα του καπνού και τα χρόνια καπνίσματος.
  • Αυξανόμενος κίνδυνος υπάρχει με την έκθεση ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα καπνού τσιγάρου, όπως με την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.
  • Το κάπνισμα και μόνο ενός τσιγάρου την ημέρα ενέχει περίπου το μισό κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου που προκαλείται από το κάπνισμα 20 τσιγάρων την ημέρα.

ΚΟΨΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΚΕΡΔΙΣΕ ΖΩΗ!

• Μέσα σε 20 λεπτά από τη διακοπή του καπνίσματος, η αρτηριακή πίεση και ο σφυγμός επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα και η κυκλοφορία βελτιώνεται.

• Μέσα σε οκτώ ώρες, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα αυξάνονται και οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής αρχίζουν να πέφτουν.

• Μέσα σε 24 ώρες, το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το σώμα και οι πνεύμονες αρχίζουν να καθαρίζουν τη βλέννα και τα υπολείμματα.

• Μέσα σε 72 ώρες, οι πνεύμονες μπορούν να κρατήσουν περισσότερο αέρα και η αναπνοή γίνεται πιο εύκολη.

• Μέσα σε πέντε χρόνια, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής πέφτει στο μισό περίπου από αυτόν ενός καπνιστή.

• Μέσα σε 10 χρόνια, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται περίπου στο μισό από αυτόν ενός καπνιστή.

• Μέσα σε 15 χρόνια, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου γίνεται σχεδόν ο ίδιος με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

• Η διακοπή του καπνίσματος έχει αξία και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας: μεταξύ των καπνιστών που σταμάτησαν το κάπνισμα σε ηλικία 66 ετών, οι άνδρες κέρδισαν έως και δύο χρόνια ζωής και οι γυναίκες κέρδισαν έως και 3,7 χρόνια.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συμμετέχει και στηρίζει τις προσπάθειες και τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γιώργος Κοχιαδάκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος αναφέρει: «Ο έλεγχος του καπνού είναι βασικό στοιχείο για τη μείωση των καρδιακών παθήσεων και πρέπει να περιοριστεί δραστικά. Οι οργανισμοί δημόσιας υγείας, η επιστημονική ιατρική κοινότητα, οι πολίτες μπορούν να εργαστούν και να δημιουργήσουν από κοινού έναν κόσμο όπου η επόμενη γενιά θα είναι απαλλαγμένη από τους κινδύνους του καπνού και του εθισμού στη νικοτίνη».

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να διακόψουν το κάπνισμα αυξάνοντας τους φόρους στα προϊόντα καπνού, επιβάλλοντας απαγορεύσεις στη διαφήμιση του καπνού και προσφέροντας υπηρεσίες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον καπνό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος είναι ένας από τους πιο οικονομικούς τρόπους για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Παγκοσμίως περίπου 37 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας 13-15 ετών, χρησιμοποιούν καπνό και σε πολλές χώρες το ποσοστό χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στους εφήβους υπερβαίνει αυτό των ενηλίκων. Στην Ευρώπη σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 20% των 15χρονων που συμμετείχαν στην έρευνα ανάφεραν ότι έκαναν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων τις τελευταίες 30 ημέρες.

Παρά τη σημαντική πρόοδο στη μείωση της χρήσης καπνού, η εμφάνιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και άλλων νέων προϊόντων καπνού και νικοτίνης αποτελεί σοβαρή απειλή για τη νεολαία και τον έλεγχο του καπνού. Μελέτες δείχνουν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνει τη συμβατική χρήση τσιγάρων, ιδιαίτερα στους μη καπνιστές νέους, σχεδόν κατά τρεις φορές.

Το μήνυμα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας προς την κοινωνία και ιδιαίτερα προς τους νέους ανθρώπους είναι: ΚΟΨΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΚΕΡΔΙΣΕ ΖΩΗ!

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Επικαιρότητα Υγείας
Βίκυ Γερασίμου

Πρωτιά των Ελλήνων Καρδιολόγων στις Ευρωπαϊκές Εξετάσεις Γενικής Καρδιολογίας

Το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Καρδιολογίας έχει κύριο σκοπό να παρέχει μια ευρεία, ισορροπημένη και επικαιροποιημένη εξέταση των βασικών καρδιολογικών γνώσεων που απαιτείται να διαθέτουν οι ειδικευόμενοι

Συμβουλές Ειδικών
Medly Newsroom

Μέτρα προφύλαξης από τον Καύσωνα και οδηγίες από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Με αφορμή  τις υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος τις τελευταίες ημέρες η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θεωρεί πρωταρχικής σημασίας την ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα των καρδιοπαθών για

Skip to content