Οι αιματολογικοί καρκίνοι συνιστούν το 15% όλων των καρκίνων και παρότι η ιατρική φαρέτρα διαθέτει καινοτόμες θεραπείες, οι Αιματολογικές Κλινικές παρουσιάζουν κενά σε υποδομές και στελέχωση ενώ υπάρχουν και ελλείψεις σε φάρμακα για αιματολογικές παθήσεις.
της Αλεξίας Σβώλου
Πάντως η χώρα μας αριστεύει στην έρευνα ειδικά στο πολλαπλό μυέλωμα και σε άλλες αιματολογικές κακοήθειες όπου είμαστε διεθνώς πρωτοπόροι.
Αντιφατική και ειδικότερα φθηνή τα πίτουρα και ακριβή στο αλεύρι, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, είναι η Ελλάδα στον τομέα των αιματολογικών καρκίνων που συνιστούν το 15% όλων των καρκίνων. Έτσι λοιπόν όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας Ελισάβετ Γρουζή, Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια ΝΥ Αιμοδοσίας, στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», παρότι οι ακριβές καινοτόμος θεραπείες δίνονται στην χώρα μας χωρίς αποκλεισμούς σε όλους, ωστόσο μπαίνει κόφτης στις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν για την χορήγηση των θεραπειών, το κόστος των οποίων είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο κόστος των θεραπειών.
Επιπλέον όπως προσθέτει ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Αιματολογική Κλινική, στο νοσοκομείο «Λαϊκό», υπάρχουν ελλείψεις σε αιματολογικά φάρμακα κυρίως σε οικονομικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των λεμφωμάτων και σε ανοσοσφαιρίνες οι οποίες παράγονται από πλάσμα αίματος και από την πανδημία του κορονοϊού και μετά υπάρχει πρόβλημα διεθνώς καθώς είχε μειωθεί η αιμοδοσία.
Επίσης υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή ηπαρίνης η οποία δεν παράγεται πλέον σε επαρκή ποσότητα στην πατρίδα μας, με αποτέλεσμα να πρέπει να εισάγεται. Παράλληλα, η υποστελέχωση σε ανθρώπινο προσωπικό αλλά και σε υποδομές δημιουργεί προβλήματα στην αντιμετώπιση των αιματολογικών παθήσεων ειδικά στις παθήσεις εκείνες όπου πρέπει να χορηγηθούν οι καινοτόμες CAR-T θεραπείες οι οποίες για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς χρειάζονται σε λειτουργία εντατική μονάδα, παρακείμενη.
Παρότι ωστόσο υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, οι αιματολόγοι στην Ελλάδα είναι από τους πλέον εξαιρετικούς παγκοσμίως. Έχουμε γιατρούς που πρωτοστατούν παγκοσμίως στην έρευνα όπως είναι οι ομάδες του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» στο πολλαπλούν μυέλωμα και συνολικά για τα αιματολογικά και ογκολογικά νοσήματα «τρέχουν» στην πατρίδα μας τουλάχιστον 50 κλινικές μελέτες οι οποίες δίνουν άμεση και εντελώς δωρεάν πρόσβαση στους ασθενείς σε καινοτόμες ακριβές θεραπείες και σε όλες τις απαιτούμενες μοριακές εξετάσεις.
Γι’ αυτό άλλωστε η Ειρήνη Κατωδρύτου, Αιματολόγος, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής, του νοσοκομείου «Θεαγένειο» στη Θεσσαλονίκη, Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας και η Μαρία Μπουζάνη, Αιματολόγος, Διευθύντρια, Αιματολογική-Λεμφωμάτων Κλινική, στο νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός” και ειδική Γραμματέας της ΕΑΕ επισημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να παίρνουν μέρος σε μελέτες και να διεκδικεί η πατρίδα μας μεγαλύτερο μερίδιο από τις κλινικές μελέτες που γίνονται παγκοσμίως θυμίζοντας πως ενώ έχουμε παρόμοιο πληθυσμό με το Βέλγιο είμαστε ουραγοί μπροστά του στην συμμετοχή σε κλινικές μελέτες. Ωστόσο ειδικά για τις αιματολογικές δυσκρασίες, Ε η Ελλάδα καταφέρνει και διεκδικεί σημαντικό ποσοστό των κλινικών μελετών καθώς πρωτοστατεί διεθνώς στα ερευνητικά δρώμενα.