follow us on google news

Ενίσχυση του μηχανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στην Ελλάδα

Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (Health Technology Assessment) μέσω του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (Technical Support Instrument) – Έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων

Η Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG Reform) της ΕΕ ανακοίνωσε την απόφασή της για την παροχή τεχνικής υποστήριξης προς στην Ελλάδα για την ενίσχυση του μηχανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA) και την εναρμόνιση της χώρας με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό HTA (ΗΤΑR).

Πρόκειται για την επιτυχή έκβαση της αίτησης στήριξης που κατέθεσε η Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού τον Οκτώβριο του 2023, στο πλαίσιο υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε πως «έχουμε λόγους να νιώθουμε υπερήφανοι δεδομένου ότι το Υπουργείο Υγείας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού, διεκδίκησε, εν μέσω πληθώρας άλλων αιτήσεων και πολύ ανταγωνιστικής διαδικασίας, με επιτυχία την παροχή τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, ενός σημαντικού εργαλείου, που θα καταστήσει ταχύτερα προσβάσιμη την καινοτομία στον ασθενή στην Ελλάδα, που είναι στο κέντρο της φροντίδας μας, σε πλαίσιο διαφάνειας και διασφάλισης της βιωσιμότητας για το σύστημα υγείας».

Η Aξιολόγηση Tεχνολογιών Yγείας (HTA) είναι μια διεπιστημονική διαδικασία, που εξετάζει πληροφορίες σχετικά με ιατρικά, οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση των τεχνολογιών υγείας (πχ. φάρμακα, ιατροτεχνολογικά μηχανήματα, ψηφιακά εργαλεία).

Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Δρ. Άρης Αγγελής, «η παροχή της τεχνικής βοήθειας για την ενίσχυση του μηχανισμού ΗΤΑ αποτελεί σημαντική κατάκτηση για τη χώρα, δεδομένου ότι θα ενισχύσει τη λήψη αποφάσεων βάση επιστημονικών τεκμηρίων, με στόχο τη διασφάλιση και βελτίωση της προσβασιμότητας, της διαθεσιμότητας και της προσιτότητας κλινικά αποτελεσματικών και οικονομικά αποδοτικών φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τους ασθενείς στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας σε επίπεδο Ε.Ε. Η Ελλάδα, ήδη, καταγράφει αξιόλογο έργο στον τομέα, επιτελούμενο από την Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης».

Η τεχνική υποστήριξη έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί μέσω της συνεργασίας της DG Reform με τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού και την ΕΑΑΦΑΧ, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από εθνικές διοικήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ (TAIEX), διεθνείς Οργανισμούς και τη συμβολή διεθνών κι Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, σε χρονικό ορίζοντα 18 μηνών. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η υλοποίηση των επιμέρους δράσεων αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας του μηχανισμού ΗΤΑ (πχ. θεσμικό πλαίσιο, ανταλλαγή κι ενίσχυση τεχνογνωσίας, ενίσχυση πληροφοριακών συστημάτων, διοικητική υποστήριξη κ.ά), ενώ αναμένεται να συνεισφέρει ουσιαστικά, στην προετοιμασία της Ελλάδας, ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στην υποχρέωση εναρμόνισής της με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑR), που τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2025. Ο ΗΤΑR αφορά κυρίως στη δημιουργία ενός μηχανισμού για κοινές κλινικές αξιολογήσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός, ωστόσο, που προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές που πρέπει να υιοθετηθούν από τα Κράτη Μέλη, αλλά και σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν για τους ασθενείς, την ερευνητική κοινότητα και τους εμπλεκόμενους φορείς σε εθνικό επίπεδο.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Πρωταθλητές οι έφηβοι μας στην παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και την ανθυγιεινή διατροφή, όπως δείχνει νέα έρευνα

Κακά μαντάτα φέρνει η νέα έρευνα του ΠΟΥ, σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ για την υγεία των εφήβων, με την Ελλάδα να είναι 2η στην παχυσαρκία των 15χρονων εφήβων, 40η στις 44 χώρες στην έλλειψη άσκησης και στην 4η χαμηλότερη θέση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Σχετικά Άρθρα

Πολιτική Υγείας
Medly Newsroom

Επιθεώρηση του έργου κατασκευής 32 νέων κλινών ΜΕΘ στο ΓΝΑ Ευαγγελισμός

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επισκέφθηκαν στις 21 Μαΐου 2024, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», συνοδευόμενοι από τον Διοικητή του νοσοκομείου Τάσο Γρηγορόπουλο, προκειμένου να επιθεωρήσουν τις εργασίες κατασκευής 32 νέων κλινών ΜΕΘ, δωρεά του Αθανασίου Μαρτίνου και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Skip to content