Μία ακόμα έρευνα αυτή τη φορά με τη σφραγίδα του ΕΚΠΑ αναδεικνύει τις τεράστιες διαστάσεις που αποκτά το πρόβλημα του εθισμού στα social media και ειδικά στο tik tok, το οποίο αποδεικνύεται πιο εθιστικό κοινωνικό δίκτυο από το Facebook (Meta) και το Instagram για τους νέους μας.
Της Αλεξίας Σβωλου
Μια νέα έρευνα του τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ δείχνει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα του εθισμού των παιδιών, των εφήβων και των νέων στα social media, με το tik tok να αναδεικνύεται το πιο… σκληρό «ναρκωτικό» απ’ όλα, καθώς είναι πιο εθιστικό από τα άλλα κοινωνικά δίκτυα.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι «κολλημένα» στο tik tok είναι ακόμα και νήπια, ηλικίας μόλις πέντε ετών. Έχει δηλαδή τεράστια απήχηση στη νεολαία και στις πολύ τρυφερές ηλικίες, με τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια άτομα στην Ελλάδα να είναι χρήστες του tik tok, με ποσοστό 33% να αφορά ηλικίες κάτω των 25 ετών.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στην Ευρώπη το 32% των πολιτών είναι χρήστες του tik tok ενώ στις ΗΠΑ το 45% των αμερικανών είναι χρήστες του tik tok.
Τώρα αναφορικά με την χρήση, βλέπουμε ότι ποσοστό περίπου 42% περνά στο tik tok από 2 έως 4 ώρες την ημέρα, ενώ ποσοστό 38% περνά τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα. Το γεγονός αυτό ανησυχεί τους ειδικούς και τους γονείς για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα η ενασχόλησή ενός ατόμου για 4 ώρες καθημερινά με μια οθόνη συνεπάγεται παραμέληση των σχολικών ή φοιτητικών υποχρεώσεων, απομόνωση, περιορισμό της σωματικής δραστηριότητας και πολλές άλλες στρεβλώσεις που οδηγούν μακροπρόθεσμα σε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Άλλωστε οι ώρες του εθισμού μόνο να μεγαλώσουν μπορούν με την ηλικία.
Επιπλέον, εκτός από την απαράδεκτα μεγάλη διάρκεια της έκθεσης στα social media, τίθεται
και το ζήτημα του περιεχομένου, στο οποίο εκτίθενται τα παιδιά- με το περιεχόμενο ως γνωστόν να μην είναι πάντα κατάλληλο για την ηλικία τους και ορισμένες φορές να είναι εντελώς ακατάλληλο.
Άλλο ένα ζήτημα που χρήζει διερεύνησης είναι γιατί είναι πιο εθιστικό το tik tok από τα άλλα social media. Όπως απαντά ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Οικονόμου τα μικρά και γρήγορα βίντεο του tik tok είναι πολύ πιο εθιστικά από τις αναρτήσεις στο FB και το Instagram και κατά κάποιον τρόπο λειτουργούν ως «αντίδοτο» στη βαρεμάρα. Είναι όμως το λάθος αντίδοτο γιατί κλέβει χρόνο που θα μπορούσε να ξοδευτεί σε πολύ πιο δημιουργικές ασχολίες. Επιπλέον το tik tok με τις προκλήσεις τα challenges που έχει γίνεται πιο διαδραστικό και άρα πιο ελκυστικό στους έφηβους. Τα άλλα social media φαίνονται πιο… στατικά μπροστά του.
Η νέα αυτή έρευνα δεν δείχνει κάτι καινούριο ούτε κάτι διαφορετικό. Δείχνει απλά ότι γνωρίζαμε να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις- γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιβεβλημένη την λήψη μέτρων ή καλύτερα κανόνων, ώστε τα παιδιά να χτίσουν μια υγιή σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα και αυτή η ψηφιακή δικτύωση να μην αποβεί εμπόδιο στην πραγμάτωση των στόχων τους, στην σωστή διάπλαση του χαρακτήρα τους και στην ανάπτυξη στο έπακρον των κοινωνικών τους δεξιοτήτων και όλων τους των ικανοτήτων. Επιπλέον οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου θυμίζοντας ότι τα βίντεο και τα ποτ στα social media αφορούν μια εικονική πραγματικότητα που δεν σχετίζεται με την καθημερινή ζωή. Υπάρχουν φίλτρα, οι άνθρωποι παρουσιάζονται τέλειοι, χωρίς ψεγάδια, ικανοί για όλα, και αυτή η εικόνα είναι διαστρεβλωμένη γιατί η ζωή δεν είναι έτσι….