follow us on google news

Επενδύσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας: Ενισχύουν τη κάλυψη των  Ελλήνων  ασθενών.

Προϋπόθεση η μείωση της υπερφορολόγησης.

«H νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς δίνει κίνητρα για επενδύσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση δεδομένου ότι τα ελληνικά εργοστάσια αναλογούν στο 12% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της Ε.Ε.».

Με αυτά τα λόγια ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας περιέγραψε στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου, τις μεγάλες ευκαιρίες που προκύπτουν από τις επενδύσεις και τη δραστηριότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν

  • η κα. Θεανώ Καρποδίνη διοικήτρια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ,
  • ο κ. Ορέστης Καβαλάκης επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ).

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η ανταγωνιστικότητα της φαρμακοβιομηχανίας σε πανευρωπαϊκό αλλά και τοπικό επίπεδο, η σημασία της διασφάλισης της φαρμακευτικής κάλυψης για όλους τους ασθενείς, καθώς και οι προτεραιότητες της χώρας μας σε ότι αφορά στην ανάπτυξη του κλάδου της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι «η χώρα μας θα πρέπει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της ύπαρξης εγχώριας φαρμακευτικής παραγωγής, ενός κλάδου που επενδύει, δραστηριοποιείται με εξωστρέφεια και παράγει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα που προσθέτουν αξία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία». 

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Τρύφων στις επενδύσεις που υλοποιεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, στα πλαίσια του σημαντικού κινήτρου που δίνει η κυβέρνηση μέσω του ταμείου ανάκαμψης, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των υφιστάμενων παραγωγικών και ερευνητικών υποδομών καθώς και την δημιουργία νέων. Οι επενδύσεις αυτές θα δημιουργήσουν σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία θα τονώσουν την απασχόληση και θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την κάλυψη των ασθενών». 

Αναφερόμενος στις προκλήσεις για τον κλάδο, ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι «η σοβαρότερη απειλή για την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος είναι η υπερβολική άμεση και έμμεση φορολόγηση του κλάδου. Όπως υπογράμμισε «η τεράστια αυτή επιβάρυνση, όχι μόνο διαμορφώνει συνθήκες οριακής βιωσιμότητας για εκατοντάδες φάρμακα, αλλά ταυτόχρονα στερεί πολύτιμα κεφάλαια από την Ανάπτυξη». Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι η  μείωση της υπερβολικής φορολόγησης θα ξεκλειδώσει ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις από τη φαρμακοβιομηχανία αυξάνοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται στο πλευρό του Έλληνα ασθενή και της ελληνικής κοινωνίας ήδη εδώ και 90 χρόνια χτίζοντας μια μοναδική σχέση με βαθιές ρίζες. Οι επενδύσεις μας  διασφαλίζουν την επάρκεια της εγχώριας φαρμακευτικής αγοράς και φέρνουν την Ελλάδα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού φαρμακευτικού γίγνεσθαι.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content