follow us on google news

Επιστροφή στο σχολείο με κοινή λογική, για την πρόληψη της διασποράς των λοιμώξεων

Τα παιδιά συμβάλλουν καθοριστικά στην διασπορά των λοιμώξεων, λόγω του συγχρωτισμού τους και επιπλέον μπορούν να φέρουν στο σπίτι την γρίπη τύπου Α και την λοίμωξη covid 19, που βρίσκονται σε έξαρση αυτή την εποχή, με συνέπεια να κολλήσουν πιο ευπαθή μέλη της οικογένειας.

της Αλεξίας Σβώλου

Για να πηγαίνουν στο σχολείο και να επιστρέφουν στο σπίτι με ασφάλεια χρειάζεται απλώς η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της κοινής λογικής που ξεκινούν με το αυτονόητο ότι δεν στέλνουμε παιδιά με συμπτώματα στην τάξη, αλλά κάνουμε τεστ και περιμένουμε πρώτα να γίνουν καλά. 

Η έξαρση των εποχικών λοιμώξεων αναμένεται να κορυφωθεί μετά την επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα και καθώς θα προχωρούμε προς τον Φεβρουάριο, με τα σχολεία να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην  διασπορά της γρίπης και του κορονοϊού.

Η γρίπη που κυκλοφορεί αυτή την εποχή είναι κυρίως η τύπου Α και οφείλεται στους ιούς Α, Η1Ν1 ή Η3Ν2, που κατά κανόνα προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από τους ιούς τύπου Β.  

Ο συγχρωτισμός των παιδιών και η στενή επαφή που έχουν κατά τις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες διευκολύνει την μετάδοση των ιών και των βακτηρίων στην μαθητική κοινότητα, ενώ τα παιδιά μετά μεταφέρουν τις λοιμώξεις στο σπίτι εκθέτοντας άθελα τους σε κίνδυνο τα πιο ευπαθή μέλη της οικογένειας,  δηλαδή τα βρέφη και τους ηλικιωμένους. 

Για την προστασία των ίδιων των παιδιών αλλά και του οικογενειακού τους περίγυρου, οι μαθητές επιστρέφουν στη σχολική ρουτίνα εφοδιασμένοι με μια συσκευασία αντισηπτικού και μια μάσκα, καλού-κακού στην τσάντα, μήπως και χρειαστεί. Η μάσκα δεν συστήνεται για τον μαθητικό πληθυσμό, αλλά αρκετοί γονείς εφοδιάζουν τα παιδιά τους μήπως και την χρειαστούν.   Τα παιδιά πρέπει να τηρούν όσο μπορούν τις αποστάσεις και να καθαρίζουν τακτικά τα χέρια τους και αν βήξουν ή φταρνιστούν να το κάνουν μέσα στον αγκώνα τους όπως επιβάλλουν οι κανόνες υγιεινής του βήχα. Το βασικό ωστόσο για να σπάσει ο κύκλος της μετάδοσης των ιών είναι να μην πηγαίνουν με συμπτώματα στο σχολείο, εξηγεί η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.  Όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, «δεν χρειάζεται πανικός. Εάν ένα πρωί το παιδί ξυπνήσει και δεν νιώθει πολύ καλά, να μην πάει στο σχολείο. Δεν χρειάζεται να έχει πυρετό για να μη πάει σχολείο, αρκεί να μην νιώθει καλά και οι γονείς ξέρουν τα παιδιά τους, ξέρουν πότε δεν είναι καλά».  

Τα παιδιά λοιπόν  με συμπτώματα και όσα νιώθουν κακοδιάθετα πρέπει να μένουν  στο σπίτι, άλλωστε δεν είναι ούτε για τα ίδια καλό να περνούν την λοίμωξη στο πόδι –παρότι δεν θεωρούνται ευπαθής ομάδα πληθυσμού. Με την υποψία συμπτωμάτων καλό είναι οι λιλιπούτειοι να κάνουν τεστ και εφόσον βγουν θετικοί να επιστρέφουν στο σχολείο όταν τα συμπτώματα θα έχουν υποχωρήσει  και θα έχουν παραμείνει μια ολόκληρη ημέρα απύρετοι, χωρίς να έχουν πάρει αντιπυρετικό σκεύασμα.

Γι αυτό άλλωστε με βάση τη νέα εγκύκλιο του υπ. Παιδείας δικαιολογούνται 5 ημέρες απουσίας για τον κορονοϊό, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο να πηγαίνουν τα παιδιά με συμπτώματα στο σχολείο για να αποφύγουν να κάνουν απουσίες. Θυμίζουμε ότι η περίοδος μεταδοτικότητας των λοιμώξεων σχετίζεται με την παρουσία συμπτωμάτων γιατί όταν υπάρχουν συμπτώματα το ιικό φορτίο είναι υψηλότερο και τότε το άτομο μεταδίδει την λοίμωξη ευκολότερα.   

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους ευπαθείς συγγενείς (τον παππού, τη γιαγιά και τα υπόλοιπα άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή), η γρίπη Α αποδεικνύεται φέτος ιδιαίτερα επιθετική προκαλώντας πολύ υψηλούς πυρετούς (άνω των 39ο C), αναπνευστική δυσχέρεια, μυαλγίες, δυνατούς πονοκεφάλους και εξάντληση και γι αυτό τα άτομα με ευάλωτη υγεία πρέπει να εμβολιαστούν –έστω και τώρα με το αντιγριπικό εμβόλιο και το επικαιροποιημένο covid εμβόλιο, ώστε να είναι προστατευμένα έναντι της σοβαρής νόσησης.

Στην κατηγορία των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο υπάγονται και τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, καθώς και  τα ανοσοκατεσταλμένα, για τα οποία υπάρχει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό τους τόσο έναντι της γρίπης όσο και έναντι του κορονοϊού, με τα επικαιροποιημένα ετήσια εμβόλια. Επίσης τα ευπαθή άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι και στους ίδιους χώρους με παιδιά που πηγαίνουν σχολείο θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις να αποφεύγουν τις αγκαλιές και τα φιλιά και να φορούν για δική τους προστασία μια μάσκα.   

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Πρωταθλητές οι έφηβοι μας στην παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και την ανθυγιεινή διατροφή, όπως δείχνει νέα έρευνα

Κακά μαντάτα φέρνει η νέα έρευνα του ΠΟΥ, σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ για την υγεία των εφήβων, με την Ελλάδα να είναι 2η στην παχυσαρκία των 15χρονων εφήβων, 40η στις 44 χώρες στην έλλειψη άσκησης και στην 4η χαμηλότερη θέση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content