follow us on google news

Έρχεται σε ένα μήνα, η πρώτη θεραπεία με ένδειξη την παχυσαρκία στην Ελλάδα

Με την υπογραφή της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ LILLY έρχεται στην Ελλάδα λίγο πριν τα Χριστούγεννα στα τέλη Νοεμβρίου η πρώτη και μοναδική θεραπεία με ένδειξη για την παχυσαρκία και για τον διαβήτη η οποία χορηγείται ναι υποδόρια εβδομαδιαία ένεση και θα κυκλοφορήσει ενταγμένη στην αρνητική λίστα χωρίς δηλαδή αποζημίωση με κόστος μηνιαίο 253 €.

της Αλεξίας Σβώλου

Στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη άφιξη της ακολουθεί την χορήγηση εκατομμυρίων δόσεων στην Αμερική όπου η θεραπεία έχει σχεδόν τετραπλάσιο κόστος η τιμή της διαμορφώνεται για τον ένα μήνα στα 1000 δολάρια και όπως χαρακτηριστικά λέει ο Διονύσης Φιλιώτης, Πρόεδρος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ LILLY ΑΕΒΕ πλέον δημιουργείται μία μεγάλη τάση για φάρμακα υψηλής ζήτησης να μην υπάρχει κανένα ενδιαφέρον να μπουν στο σύστημα αποζημίωσης αφού ούτως ή άλλως το 60% επιστρέφεται στο κράτος μέσω του claw back.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το claw back ξεπερνάει το 80% ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το 130%- αναφερόμαστε πάντα στην αυτόματη υπέρβαση της δαπάνης που επιστρέφεται στο κράτος, με αποτέλεσμα πολλά φάρμακα να υπάρχει κίνητρο να κυκλοφορήσουν χωρίς να ενταχθούν στην λίστα αποζημίωσης, να είναι δηλαδή αρνητικής λίστας.

Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας ένας στους τρεις ενήλικες έχει πολλά πλεονάζοντα κιλά σύμφωνα με την μελέτη του 2006 και έκτοτε οι δείκτες παχυσαρκίας έχουν επιδεινωθεί.

Το σκεύασμα περιέχει την φαρμακευτική ουσία Τιρζεπατίνη -mounjaro που αποτελεί τον μοναδικό εγκεκριμένο αγωνιστή και των GLP1 υποδοχέων και των GIP υποδοχέων και ήδη έχει χορηγηθεί σε κλινική μελέτη σε 1110 άτομα στην Ελλάδα όπου μελετάται η επίδραση της στο συνδυασμό παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών καθώς και παχυσαρκίας και διαβήτη.

Η παχυσαρκία είναι μία χρόνια νόσος η οποία επισύρει περισσότερες από 230 επιπλοκές δηλαδή άλλες συννοσηρότητες. Φαίνεται ότι μέσω αλλαγών του τρόπου ζωής μπορεί να υπάρξει αλλαγή στον δείκτη μάζας σώματος έως 8% με φαρμακευτική αγωγή μπορούμε να φτάσουμε το 15% και με επέμβαση βαριατρικής η οποία θεραπεύει και τον διαβήτη μπορούμε να αγγίξουμε το το 32 %. Ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος κόβει χρόνια ζωής και όσοι έχουν ΒΜΙ  από 40 έως 50 ζουν έως την ηλικία των 70 ετών, όπως εξηγεί η παθολόγος με εξειδίκευση στον διαβήτη Αικατερίνη Μπαρμπαγιάννη, υποψήφια διδάκτωρ ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ.

Τα ευρήματα των κλινικών ερευνών δείχνουν ότι το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι δοσοεξαρτώμενο, πράγμα που σημαίνει ότι το παχύσαρκο άτομο πρέπει να συνεχίσει να παίρνει την θεραπεία γιατί όταν διακοπεί τα κιλά επανέρχονται. Η Αικατερίνη Μπαρμπαγιάννη υπογραμμίζει πως η παχυσαρκία είναι έντονα κληρονομική όπως προκύπτει από μελέτες που έχουν γίνει με ομοζυγωτικά δίδυμα ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στη διάρκεια της πανδημίας πρώτη η παχυσαρκία και δεύτερος ο σακχαρώδης διαβήτης ήταν εκείνες οι συννοσηρότητες της covid 19 που ήταν υπεύθυνες για τις σοβαρές επιπλοκές, τη σοβαρή νόσηση και τον υψηλό κίνδυνο θανάτου απο κορονοιό.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε σαν μήνυμα είναι πως η παχυσαρκία δρα σαν ένας πολλαπλασιαστής όλων των νοσημάτων που θεωρούνται εκφυλιστικά και πέρα από τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά τουλάχιστον μία δεκαετία (ή και παραπάνω) συνοδεύεται από το στίγμα και έχει «αδερφάκι» την κατάθλιψη. Χωρίς την φαρμακευτική αγωγή σε δύο χρόνια ο ένας στους δύο ασθενείς προσλαμβάνει το πλεονάζον βάρος που είχε χάσει ενώ σε πέντε χρόνια επαναπροσλαμβάνεται το 80% του πλεονάζοντος βάρους. Δυστυχώς μέχρι το έτος 2035 η εκτίμηση του παγκόσμιου οργανισμού υγείας ΠΟΥ είναι ότι ο ένας στους δύο κατοίκους στη γη ηλικίας άνω των πέντε ετών θα είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content