Ωστόσο, οι επιλογές που έχουμε για αθλήματα αλλά και για τύπους άσκησης είναι αμέτρητες. Ποια από αυτές θα κρατήσει το μυαλό μας σε… πλήρη φόρμα;
Αυτή είναι η ερώτηση που κλήθηκαν να απαντήσουν ερευνητές των πανεπιστημίων της Βασιλείας στην Ελβετία και της Τσουκούμπα στην Ιαπωνία. Για να βρουν την απάντηση, χρειάστηκε να μελετήσουν και να αναλύσουν εκτενώς την επιστημονική βιβλιογραφία.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Human Behaviour.
Ο συντονισμός κινήσεων και η συνεργασία
Οι επιστήμονες ανέλυσαν συνολικά 80 μεμονωμένες μελέτες προκειμένου να βρουν κοινά χαρακτηριστικά. Η προπόνηση για αντοχή και η προπόνηση για δύναμη – αλλά και ο συνδυασμός τους – φάνηκε πως βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία.
Ωστόσο, τα αθλήματα που απαιτούν συντονισμό πολύπλοκων κινήσεων αλλά και συνεργασία μεταξύ των παικτών, φαίνεται πως βοηθούν πολύ περισότερο στην υγεία του μυαλού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η προσπάθεια για συντονισμό αλλά και η συνεργασία κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι πολύ πιο σημαντικοί παράγοντες για τη γνωστική λειτουργία, σε σχέση με τον όγκο και την ένταση της γυμναστικής που κάνει κανείς.
Ο ρόλος της ηλικίας
Η γνωστική μας ικανότητα αλλάζει όσο περνούν τα χρόνια, όπως ακριβώς η και η φυσική μας κατάσταση. Υπάρχουν πολύ περισσότερα περιθώρια για βελτίωση κατά την παιδική ηλικία.
Ωστόσο, οι μελετητές του τμήματος Sports, Exercise and Health του πανεπιστημίου της Βασιλείας δεν κατάφεραν να εντοπίσουν έναν διαφορετικό δείκτη αποδοτικότητας του μυαλού ανάλογα με την ηλικία, σε ό,τι αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες.
Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι η στρατηγική για την άθληση στα παιδιά δεν χρειάζεται να είναι διαφορετική σε σχέση με αυτήν στους πιο ηλικιωμένους ανθρώπους, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη γνωστική λειτουργία.
Αυτό σημαίνει ότι όλες οι ηλικίες μπορούν να συνεργαστούν και να έχουν κοινούς στόχους.
Πηγή: basetraining.org