follow us on google news

Eρευνητικό πρόγραμμα διαδερμικής αντικατάστασης μιτροειδούς βαλβίδας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό

Θεσσαλονίκη 29 Οκτωβρίου 2021 - Τη διαδερμική αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς με την καινοτόμα βαλβίδα ALTAVALVE, ανέλαβε κατ΄ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, η Β΄ Καρδιολογική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού με επικεφαλής τον Επεμβατικό Καρδιολόγο Βλάση Νινιό.

Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρεία 4C MEDICAL ανέθεσε στη συγκεκριμένη Κλινική τη διενέργεια επεμβάσεων ως ένα από τα 2-3 αντίστοιχα Καρδιολογικά Κέντρα στην Ευρώπη για την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος που αφορά στην αμιγώς διαδερμική αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας σε ασθενείς για τους οποίους δεν υπάρχει άλλη θεραπευτική επιλογή. Πρόκειται για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου για καρδιοχειρουργική επέμβαση αντικατάστασης μιτροειδούς βαλβίδας ή ακατάλληλους για διαδερμική επιδιόρθωση με άλλου τύπου βαλβίδα. Τέτοιοι ασθενείς είναι συνήθως ηλικιωμένοι με καρδιακή ανεπάρκεια, ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση ή ασθενείς με μεγάλη συγκέντρωση ασβεστίου στη μιτροειδή βαλβίδα.

Η καινοτόμα βαλβίδα ALTAVALVE  υπόσχεται με βάση τον σχεδιασμό της, να είναι εφαρμόσιμη στην πλειονότητα των ασθενών και να προσφέρει ένα επιτυχές αποτέλεσμα αντικατάστασης της μιτροειδούς βαλβίδας με χαμηλό κίνδυνο και πολύ γρήγορη ανάρρωση για τον ασθενή.

Να σημειωθεί, ότι οι ασθενείς, εφόσον κριθούν κατάλληλοι κατά τον προεπεμβατικό έλεγχο που γίνεται δωρεάν, συμμετέχουν επίσης δωρεάν και στην επέμβαση τοποθέτησης της νέας βαλβίδας ALTAVALVE.

Με την ευκαιρία της εκπαίδευσης στα χαρακτηριστικά της νέας βαλβίδας από τους ίδιους τους κατασκευαστές της που ήρθαν στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης από τις ΗΠΑ, ο Διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής κ. Βλάσης Νινιός, ανέφερε:

«Η αμερικανική εταιρεία 4C MEDICAL επέλεξε την Κλινική μας και το Ιατρικό Διαβαλκανικό, λόγω της προϋπάρχουσας μεγάλης εμπειρίας μας σε ερευνητικά προγράμματα διαδερμικής τοποθέτησης καινοτόμων βαλβίδων για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Δεν πρόκειται για πρωτογενή ερευνητική εφαρμογή της βαλβίδας, αλλά για τη διαδερμική διέλευσή της από τη μηριαία αρτηρία, ενώ μέχρι τώρα η εισαγωγή της γινόταν με μια μικρή τομή στο στήθος. Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά της, διαφέρουν από κάθε άλλη βαλβίδα που υπάρχει ή δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε κλινικές μελέτες, διεθνώς.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μπορούμε να βοηθήσουμε ασθενείς που μέχρι σήμερα δεν είχαν επιλογή για κάποια άλλη επέμβαση. Σε όλες τις άλλες βαλβίδες που χρησιμοποιούμε στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων, μετά τον προεπεμβατικό έλεγχο, μόλις το 30% των ασθενών πληροί τα κριτήρια για την τοποθέτηση κάποιας άλλης βαλβίδας. Τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά και σε καμία περίπτωση δεν θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών, ακόμη και εάν δεν έχουν άλλη επιλογή ή εάν το πρόγραμμα είναι δωρεάν για τη συμμετοχή τους επειδή το καλύπτει η εκάστοτε εταιρεία κατασκευής της βαλβίδας. Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε και αυτή την επιλογή, επιπλέον των άλλων προγραμμάτων για βαλβίδες που ήδη υλοποιούμε και αφορούν στην καρδιακή ανεπάρκεια. Βάζουμε ένα ακόμη λιθαράκι στην προαγωγή της επιστήμης και στην έρευνα».

Όπως εξηγεί ο κ. Βλάσης Νινιός, η τοποθέτηση της βαλβίδας γίνεται μέσα στον αριστερό κόλπο στο πίσω μέρος  της καρδιάς, πάνω από τη μιτροειδή βαλβίδα. Ο μηχανισμός τοποθέτησης είναι η σταδιακή διάνοιξη της βαλβίδας από το ύψος του δακτυλίου της γηγενούς βαλβίδας προς τα πίσω, στην οροφή του αριστερού κόλπου. Η διάνοιξη είναι αργή, σταδιακή, απολύτως ασφαλής και δίνεται η δυνατότητα της επανατοποθέτησης, αν αυτό χρειαστεί, ακόμα και στο τελευταίο στάδιο πριν από την απελευθέρωση της συσκευής, στην τελική της θέση. Δεν χρησιμοποιείται καθόλου σκιαγραφικό καθώς η καθοδήγηση της τοποθέτησης γίνεται με την χρήση διοισοφάγειου υπερήχου.

  • Για επιπλέον πληροφορίες, επικοινωνείτε με το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης (2310 400000) και τη Β΄ Καρδιολογική Κλινική (2310 400 929).

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πηγή: iatriko.gr

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Επικαιρότητα Υγείας
Medly Newsroom

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Ιατρική «υιοθεσία» και των 3.000 κατοίκων της Σαμοθράκης

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 – Το πρόγραμμα ιατρικών «υιοθεσιών» στους ακρίτες της Ελλάδας επεκτείνει ο Όμιλος του Ιατρικού Αθηνών, στο βορειότερο νησί του Αιγαίου, που από αρχαιοτάτων χρόνων «φυλάττει Θερμοπύλες», τη Σαμοθράκη.

Top 15
Medly Newsroom

«Πιτ Στοπ» στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών για τους Πιλότους της «Nazionale Piloti», οδηγούς της «Φόρμουλα 1»

Υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας στο Μονακό Αθήνα, 23 Μαΐου 2019 – Ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο σετ προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων θα προσφέρει ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών στους

Skip to content