follow us on google news

Έρπης ζωστήρας: Τι προκαλεί στο δέρμα και τι άλλα συμπτώματα θα νιώσετε

Τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα συνήθως επηρεάζουν μόνο ένα μικρό τμήμα της μίας πλευράς του σώματός σας.

Ο έρπης ζωστήρας μπορεί να φανεί με τα εξής:

  • Πόνος, κάψιμο, μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα
  • Ευαισθησία στην αφή
  • Ένα κόκκινο εξάνθημα, που ξεκινά λίγες μέρες μετά τον πόνο
  • Φουσκάλες γεμάτες με υγρό, που σπάνε και ανοίγουν και σχηματίζουν κρούστα
  • Κνησμός

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης:

  • Πυρετό
  • Πονοκέφαλο
  • Ευαισθησία στο φως
  • Κούραση

Ο πόνος είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα του έρπητα ζωστήρα. Για κάποιους, μπορεί να είναι έντονος πόνος. Ανάλογα με το σημείο του πόνου, μερικές φορές ο έρπης ζωστήρας μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα ως σύμπτωμα προβλημάτων που επηρεάζουν την καρδιά, τους πνεύμονες, ή τους νεφρούς. Μερικοί ασθενείς βιώνουν πόνο έρπητα ζωστήρα χωρίς να εμφανίσουν ποτέ εξάνθημα.

Συνηθέστερα, το εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα αναπτύσσεται ως μια λωρίδα από φουσκάλες που τυλίγονται γύρω από την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του κορμού σας. Μερικές φορές το εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα εμφανίζεται γύρω από το ένα μάτι, ή στην μία πλευρά του λαιμού, ή του προσώπου.

Έρπης ζωστήρας: Πότε να δείτε γιατρό

Επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας εάν υποψιάζεστε έρπητα ζωστήρα, αλλά ειδικά στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Ο πόνος και το εξάνθημα εμφανίζονται κοντά σε ένα μάτι. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτή η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στα μάτια.
  • Είστε 60 ετών και άνω: Η ηλικία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών.
  • Εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (λόγω καρκίνου, φαρμάκων ή χρόνιας ασθένειας).
  • Το εξάνθημα είναι ευρέως εξαπλωμένο κι επώδυνο.

Έρπης ζωστήρας: Αιτίες

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα. Είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Όποιος έχει περάσει ανεμοβλογιά μπορεί να εμφανίσει έρπητα ζωστήρα. Αφότου αναρρώσετε από την ανεμοβλογιά, ο ιός εισέρχεται στο νευρικό σας σύστημα και παραμένει αδρανής για χρόνια.

Τελικά, μπορεί να επανενεργοποιηθεί και να ταξιδέψει κατά μήκος των νευρικών οδών προς το δέρμα σας, δημιουργώντας έρπητα ζωστήρα. Όμως, δεν θα εμφανίσουν όλοι όσοι έχουν ανεμοβλογιά έρπητα ζωστήρα.

Η κύρια αιτία για τον έρπητα ζωστήρα είναι ασαφής. Αλλά μπορεί να οφείλεται στην μειωμένη ανοσία στις λοιμώξεις καθώς μεγαλώνετε. Ο έρπης ζωστήρας είναι πιο συχνός σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ανεμοβλογιά-ζωστήρας ανήκει σε μια ομάδα ιών που ονομάζονται ερπητοιοί. Είναι ιοί που προκαλούν επίσης τον επιχείλιο έρπητα και τον έρπη των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, ο ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά και τον έρπητα ζωστήρα δεν είναι ο ίδιος ιός που ευθύνεται για τον επιχείλιο έρπητα και των έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Έρπης ζωστήρας: Είναι μεταδοτικός ο ασθενής;

Ένα άτομο με έρπητα ζωστήρα μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε οποιονδήποτε δεν έχει ανοσία στην ανεμοβλογιά. Αυτό συμβαίνει συνήθως μέσω άμεσης επαφής με τις ανοιχτές πληγές του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα. Μόλις μολυνθεί, το άτομο θα αναπτύξει ανεμοβλογιά, ωστόσο, όχι έρπητα ζωστήρα.

Η ανεμοβλογιά μπορεί να είναι επικίνδυνη για μερικούς ανθρώπους. Έως ότου ο έρπης ζωστήρας σας ξεφλουδίσει, είστε μεταδοτικοί και θα πρέπει να αποφεύγετε την σωματική επαφή με οποιονδήποτε δεν έχει κάνει ακόμη εμβόλιο ανεμοβλογιάς και ειδικά άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, έγκυες γυναίκες και νεογέννητα.

Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα

Ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται αρχικά με ένα ερύθημα, ενώ στη συνέχεια εμφανίζονται οι φυσαλίδες, παρόμοιες με αυτές τις ανεμοβλογιάς. Το εξάνθημα συνοδεύεται και από πόνο. Μετά από 12-15 ημέρες από την εμφάνισή τους οι φυσαλίδες ξεραίνονται και εξαφανίζονται, ο πόνος όμως μπορεί να παραμείνει για πολύ καιρό, ακόμα και αν είναι αρκετά έντονος.

Απαιτείται ειδική αντιϊκή θεραπεία, από ειδικό γιατρό, η οποία μάλιστα πρέπει να ξεκινήσει εγκαίρως, αν είναι δυνατόν μέσα στις πρώτες 24-72 ώρες. Τα πρώτα σημάδια του έρπητα ζωστήρα είναι: πόνος σαν κάψιμο ή τσίμπημα,  ευαισθησία του δέρματος, έντονος κνησμός, πυρετός και πονοκέφαλος.



Ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται κυρίως στον κορμό, στους γοφούς, στο πρόσωπο και στα χέρια. Συνήθως περιβάλλει το μισό θώρακα σαν ζώνη. Επικίνδυνες είναι οι φυσαλίδες που εμφανίζονται στην άκρη της μύτης, καθώς αυτό σημαίνει ότι πιθανώς να έχει προσβληθεί ο οφθαλμικός κλάδος του τρίδυμου νεύρου, προκαλώντας μόνιμη βλάβη.

Ποιες είναι οι επιπλοκές

Η πιο σημαντική επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα, τόσο σε φυσιολογικά όσο και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, είναι ο πόνοςπου συνοδεύει την οξεία νευρίτιδα και τη μεθερπητική νευραλγία. Η μεθερπητική νευραλγία είναι σπάνια στα νεαρά άτομα, αλλά τουλάχιστον οι μισοίαπό τους ασθενείς άνω των 50 ετών με ζωστήρα αναφέρουν κάποιο βαθμόάλγους στο προσβεβλημένο δερμοτόμιο επί μήνες μετά την αποδρομή τηςδερματικής νόσου.

Η συμπτωματική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα χαρακτηρίζεται από κεφαλαλγία, πυρετό, φωτοφοβία, μηνιγγίτιδα και εμέτους. Το σύνδρομο Ramsay Hunt αφορά μονόπλευρο εξάνθημα στο πρόσωπο και το εσωτερικό του αυτιού, με παράλυση ορισμένων νεύρων του προσώπου. Επιπλέον, μπορεί να συνυπάρχει απώλεια της ακοής, ίλιγγος και εμβοές. Παρότι η πορεία της νόσου είναι κατά κανόνα καλή, δεν αποκλείεται η απώλεια ακοής και η παράλυση του προσώπου να είναι μόνιμη.

Ο οφθαλμικός έρπητας ζωστήρας. Συμβαίνει όταν προσβληθεί οφθαλμικός κλάδος του τρίδυμου νεύρου, οπότε προσβάλλεται το δέρμα γύρω από τον οφθαλμό ή και ο ίδιος ο οφθαλμός στο 10% των περιπτώσεων. Η οφθαλμική λοίμωξη από HSV είναι η συχνότερη αιτία τύφλωσης στις Η.Π.Α., λόγω προσβολής του κερατοειδούς.

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Ο έρπης ζωστήρας θεραπεύεται μέσα σε λίγες εβδομάδες με αντιϊκά φάρμακα, τα οποία αν χορηγηθούν εγκαίρως μειώνουν αρκετά και τον πόνο. Πρόσφατα εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η χορήγηση εμβολίου πρόληψης του έρπητα ζωστήρα για ανθρώπους άνω των 60 χρόνων οι οποίοι δεν έχουν εμφανίσει ακόμη την πάθηση. Μάλιστα το εμβόλιο φαίνεται ότι προστατεύει σε ποσοστό άνω του 60% από τον κίνδυνο εμφάνισης μεταζωστηρικής νευραλγίας.

Για τις βλεννογονοδερματικές λοιμώξεις, η ακυκλοβίρη και οι συγγενείς φαμσικλοβίρη και βαλακυκλοβίρη αποτελούν τις βάσεις της θεραπευτικής αγωγής.

Απαραίτητη είναι και η περιποίηση του εξανθήματος ώστε να προληφθεί τυχόν επιλοίμωξη των δερματικών βλαβών από βακτηρίδια. Ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους: απλά αναλγητικά, οπιοειδή, αντικαταθλιπτικά, κορτικοστεροειδή, αντιεπιληπτικά, τοπικά αναισθητικά.

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

Ασθενείς με καρκίνο, με χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, ασθενείς με λευχαιμία ή με AIDS αλλά και όσοι έχουν μεταμοσχευθεί ενδεχομένως να εμφανίσουν σοβαρές μορφές του ζωστήρα, καθώς έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν την αποτελεσματικότητα της καθημερινής ακυκλοβίρης και βαλακυκλοβίρης στην ελάττωση της συχνότητας των επανενεργοποιήσεων στους φορείς του HIV.

Πηγή: mayoclinic.org

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content