follow us on google news

Eτερογένεια στον Ουρογεννητικό Καρκίνο: Σύγχρονες Προκλήσεις

Η Ελληνική Ομάδα Ουρο-Γεννητικού Καρκίνου (ΕΕΟΟΓΕΚ) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή και Σάββατο 15-16 Δεκεμβρίου την ετήσια επιστημονική της εκδήλωση.

Η εκδήλωση αυτή φέτος συνέπεσε με την συμπλήρωση 10 ετών από την ίδρυση της ΕΕΟΟΓΕΚ, γεγονός που της προσέδωσε και έντονο σημειολογικό χαρακτήρα. Κατά την διάρκεια των 10 Επιστημονικών Συνεδριών της εκδήλωσης και των 5 Δορυφορικών Συμποσίων/Διαλέξεων, αναδείχθηκε η κριτική σημασία της στενής συνεργασίας πολλών ειδικών, όπως Μοριακών Βιολόγων, Παθολογοανατόμων, Βιοστατιστικών, Βασικών Επιστημόνων, Νοσηλευτών, Ογκολόγων, Ουρολόγων και Ακτινοθεραπευτών, ώστε οι Έλληνες ασθενείς με ουρογεννητικό καρκίνο να απολαμβάνουν στο μέγιστο όλα τα οφέλη που μπορούν να τους προσφέρουν οι πρόοδοι που συντελούνται με αλματώδεις ρυθμούς στο πεδίο του καρκίνου. 

Οι καρκίνοι του ουροποιογεννητικού συστήματος περιλαμβάνουν τον πιο συχνό καρκίνο στους άνδρες, τον καρκίνο προστάτη, όπως και έναν άλλο συχνό καρκίνο, τον καρκίνο ουροθηλίου, η συχνότητα του οποίου στην χώρα μας είναι η υψηλότερη πανευρωπαϊκά. Φέτος, το πρόγραμμα του Συνεδρίου εστιάσθηκε στην σημαντική ετερογένεια που παρουσιάζουν οι καρκίνοι του ουροποιογεννητικού συστήματος, μια ετερογένεια, η οποία καλύπτει όλο το φάσμα των νοσημάτων αυτών, από την επιδημιολογία και την μοριακή βιολογία μέχρι την θεραπευτική προσέγγιση και την πρόγνωση. Υπό αυτή την έννοια, το επιστημονικό ενδιαφέρον του συνεδρίου κάλυψε ευρύτερα τον χώρο της ογκολογίας, δεδομένου ότι το φαινόμενο της ετερογένειας είναι συνδεδεμένο με τις περισσότερες ανθρώπινες κακοήθειες, ενώ η μελέτη του έχει οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της εξατομίκευσης της θεραπείας του καρκίνου.

Έτσι, στην πρώτη Συνεδρία, εξέχοντες επιστήμονες ανέλυσαν διεξοδικά τον καίριο ρόλο των μη κλινικών ειδικοτήτων για την εντόπιση μοριακών στόχων και χρήσης των κατάλληλων θεραπευτικών επιλογών. Οι πρόοδοι της τεχνολογίας επιτρέπουν πλέον την ανίχνευση πολλών μοριακών μεταβολών στο επίπεδο του όγκου, πολλές από τις οποίες στοχεύονται με καινοτόμα φάρμακα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολύ πιο αποτελεσματικών, αλλά και φιλικών προς τον ασθενή θεραπειών.

Αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις που προέκυψαν από τα σημαντικότερα διεθνή Συνέδρια που διεξήχθησαν εντός του 2023.

Και ήταν πολλές, σε όλες τις βασικές μορφές της θεραπείας του ουρογεννητικού καρκίνου, δηλαδή την χειρουργική, την ακτινοθεραπεία και την φαρμακευτική-συστηματική αγωγή.Όπως ανέφερε και ο Καθηγητής Ουρολογίας του Παν. Αθηνών και Δ/ντης της Α’ Παν. Ουρολογικής Κλινικής, κος Δ.Μητροπουλος, «με την εισαγωγή εννοιών, όπως της ολιγομεταστατικής νόσου διευρύνεται ο ρόλος των χειρουργών και ακτινοθεραπευτών σε πεδία που παραδοσιακά ήταν περιορισμένος, όπως στην μεταστατική νόσο».

Παράλληλα, το έτος που διανύσαμε μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ορόσημο για την θεραπεία του μεταστατικού ουροθηλιακού καρκίνου.

Ο Επ. Καθηγητής του Παν. Θεσσαλίας, κος Φ. Κοϊνης, ανέφερε ότι  «για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια στασιμότητας ο συνδυασμός των δύο πιο καινοτόμων μορφών θεραπείας στην ογκολογία, της ανοσοθεραπείας και των συμπλόκων αντισώματος-κυτταροτοξικού παράγοντος διπλασίασε την επιβίωση ασθενών με μεταστατικό καρκίνο ουροθηλίου». Οι θεραπείες αυτές, αναμένεται να μπορούν να χορηγηθούν ευρέως και στους Έλληνες ασθενείς εντός του 2024, ενώ πολλοί από αυτούς είχαν την ευκαιρία, μέσω των πολλών κλινικών μελετών που διεξάγονται στο πεδίο της ουρογεννητικής ογκολογίας στην χώρα μας, να έχουν πρώιμη πρόσβαση στις θεραπείες αυτές.Στο κλείσιμο της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, σε μια από τις ζωηρότερες συνεδρίες του, συζητήθηκαν πραγματικά κλινικά περιστατικά, τα οποία παρουσίασαν νέοι συνάδελφοι. Η συζήτηση ανέδειξε την σημασία της εφαρμογής των σημαντικών εξελίξεων που περιγράφηκαν από τους ομιλητές του Συνεδρίου, αλλά και την αναγκαιότητα της πολυεπιστημονικής προσέγγισης για την βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών, μια προσέγγιση στην οποία είναι προσηλωμένη η ΕΕΟΟΓΕΚ και την καλλιεργεί με επιμονή στα 10 χρόνια της παρουσίας της.

Στο Συνέδριο αναδείχθηκε η σημασία που αποδίδει η ΕΕΟΟΓΕΚ στην διασύνδεση με τους Έλληνες ασθενείς που πάσχουν από ουρογεννητικό καρκίνο

Η Συντονίστρια έρευνας της ΕΕΟΟΓΕΚκα Έφη Γιαννοπούλου, παρουσίασε στους συνέδρους την πιο πρόσφατη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ουρολογίας, πάνω στην σημασία της αιματουρίας, ως πρώτοι σύμπτωμα καρκίνου ουροδόχου κύστεως. Στην συνεδρία της πρώτης ημέρας με θέμα: «Προσεγγίζοντας τον ασθενήμε ουρογεννητικό καρκίνο»στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), κος Γ. Καπετανάκης, ο τέως Πρύτανης του Παν. Αθηνών, Καθηγητής Μ.Α. Δημόπουλος, τόνισε τις σημαντικές δράσεις της ΕΛΛΟΚ και την ανάγκη της πιο στενής συνεργασίας των επιστημονικών ομάδων, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τους συλλόγους ασθενών με καρκίνο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν επίσης την δεύτερη ημέρα την Συνεδρία, η οποία ήταν αφιερωμένη στους κληρονομικούς καρκίνους του ουροποιογεννητικού συστήματος.

Στην Συνεδρία προήδρευσε και η Πρόεδρος του Ομίλου ασθενών VHL Ελλάδος, κα Α. Αλεξανδρίδου, η οποία σε μια συγκινητική αλλά και μεστή σημαντικών μηνυμάτων και πληροφοριών ομιλία, κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με την πιο συχνή κληρονομούμενη μορφή καρκίνου νεφρού, το σύνδρομο vonHippelLindau (VHL).

Λίγα λόγια για την ΕΕΟΟΓΕΚ

H ΕΕΟΟΓΕΚ ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 με σκοπό να προάγει την κλινική έρευνα και την εκπαίδευση στον ουρογεννητικό καρκίνο. Είναι η μόνη ερευνητική ομάδα στον ελληνικό χώρο που επικεντρώνεται στην συγκεκριμένη ομάδα καρκίνων και ταυτόχρονα τα μέλη της προέρχονται από όλα τα πεδία της ιατρικής που σχετίζονται με την πρόληψη διάγνωση και θεραπεία των όγκων αυτών. Στην σύντομη μέχρι τώρα πορεία της, η ΕΕΟΟΓΕΚ καθιερώθηκε στον ελληνικό και διεθνή χώρο, με σημαντικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, την διεξαγωγή κλινικών μελετών, συνεδρίων και άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και τον ηγετικό της ρόλο σε διεθνείς επιστημονικές δραστηριότητες. Παράλληλα, την τελευταία διετία, οργάνωσε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινούσε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης των καρκίνων του ουροποιογεννητικού συστήματος, πεδίο που αποτελεί και την προτεραιότητα της ΕΕΟΟΓΕΚ για την επόμενη δεκαετία.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content