follow us on google news

Εθισμός στη γυμναστική – Πότε η άσκηση γίνεται ανθυγιεινή;

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, ωστόσο ο εθισμός στη γυμναστική αποτελεί ένα αληθινό πρόβλημα, το οποίο ενδέχεται να έχει πολλές αρνητικές παρενέργειες.

Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ο εθισμός στη γυμναστική ταλαιπωρεί το 4% των μαθητών που ασχολούνται συστηματικά με την άθληση, το 8%-9% των φανατικών θαυμαστών του fitness, καθώς και το 21% των ανθρώπων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. 

Όπως γίνεται κατανοητό, τις περισσότερες φορές αυτό το πρόβλημα συνυπάρχει με μια διαταραχή στη διατροφή ή με μια διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος. 

Ακόμη, μπορεί να προκληθεί παράλληλα και με τη χρήση – ή κατάχρηση – διάφορων ουσιών. 

Τα καλά νέα είναι πως η εμμονή με την άσκηση είναι μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με υπομονή, αποφασιστικότητα και υποστήριξη.

Η γυμναστική ενισχύει την παραγωγή ενδορφινών και ντοπαμίνης, των ίδιων νευροδιαβιβαστών που παράγονται κατά τη χρήση ναρκωτικών. 

Όταν σταματάει η άσκηση, οι νευροδιαβιβαστές εξαφανίζονται και το άτομο πρέπει να γυμναστεί περισσότερο, προκειμένου να πυροδοτήσει την έκκριση περισσότερων χημικών. 

Στην αρχή, ο σκοπός είναι η επιθυμία για ένα ωραίο και γυμνασμένο σώμα. Μια διατροφική διαταραχή ή η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία, μπορεί να οδηγήσει σε εμμονή με την άσκηση. 

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές προκειμένου να βρει κανείς και πάλι τη σωστή ισορροπία στη σχέση του με τη γυμναστική και το fitness.

Μίλησε για όσα νιώθεις

Δε θα κερδίσεις τίποτα με το να βασανίζεσαι με τις σκέψεις σου. Εάν νιώθεις άγχος και στρες σε ό,τι αφορά την άσκηση, μίλησε σε κάποιον που εμπιστεύεσαι. 

Μπορεί το ταξίδι προς τη λύση του προβλήματος να είναι μοναχικό, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζεσαι ανθρώπους δίπλα σου που θα σου δώσουν κουράγιο και δύναμη. 

Μην ασκείσαι για τους λάθος λόγους

Όταν νιώθεις ότι θέλεις να πας στο γυμναστήριο επειδή δε σου άρεσε η εικόνα που είδες στον καθρέπτη ή γιατί θέλεις να κάψεις ένα γεύμα που έφαγες και ευχαριστήθηκες, τότε καλό θα ήταν να αποφύγεις την άσκηση. 

Αντίθετα, προσπάθησε να κάνεις κάτι άλλο που θα σου αποσπάσει την προσοχή. Μπορείς να τηλεφωνήσεις σε έναν φίλο, να πας για έναν καφέ ή να πλύνεις τα πιάτα. 

Γυμνάσου με αγαπημένα πρόσωπα

Η γυμναστική δε χρειάζεται να είναι πάντοτε μια επίπονη διαδικασία. Μπορεί να είναι και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης με αγαπημένους ανθρώπους. 

Ζήτησε από κάποιον που θεωρείς δικό σου να πάτε μαζί στο γυμναστήριο. Γνώρισε τις χαρές της άσκησης και μη σκέφτεσαι διαρκώς πως είναι μια υποχρέωση. 

Κάνε τη γυμναστική που σου αρέσει

Είναι πολύ σημαντικό να βρεις τον τρόπο εκγύμνασης που σου ταιριάζει. Απέφυγε το να πηγαίνεις σε μέρη που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για το σώμα σου και τον εαυτό σου. 

Το να βλέπεις αποτελέσματα και να βελτιώνεις την τεχνική σου σε μια συγκεκριμένη άσκηση είναι σημαντικό, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την καλή ψυχική υγεία.

Πηγή: basetraining.org

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content