follow us on google news

Εξέλιξη της επιστήμης, δεν σημαίνει εξάλειψη νέων υγειονομικών απειλών

Μήνυμα δύο επιπέδων από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Διπλό μήνυμα για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας απευθύνει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης, τονίζοντας αφ’ ενός ότι από την υγεία του πλανήτη εξαρτάται η υγεία όλων μας, αλλά και αφ’ ετέρου πως πρέπει να διασφαλισθεί η ανάγκη υγειονομικής αρωγής και περίθαλψης προς όλους, χωρίς διακρίσεις και τάσεις εμπορευματοποίησης.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΠ κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης επισημαίνει επί λέξει:

«Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας συνδέεται φέτος με τον προβληματισμό που διαπιστώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για την ένταση της κλιματικής κρίσης και τις συνέπειές της στον άνθρωπο. Όσο αυξάνεται η μόλυνση των υδάτων, του αέρα και του υπεδάφους, τόσο εμφανίζονται νέες απειλές, όπως νέοι φονικότεροι ιοί, πανδημίες, παχυσαρκία, καρκίνος, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, αλλά και ψυχικές παθήσεις.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 13 εκατομμύρια θάνατοι ανθρώπων από περιβαλλοντικά αίτια, γεγονότα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν θα εφαρμοζόταν μια αντικειμενική αρχή για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και υγιεινά τρόφιμα προς όλους.

Με αυτά τα αντικειμενικά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψιν τις ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας μας μετά το 2010, θεωρούμε πως πρέπει να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή στρατηγική για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και της Προληπτικής Ιατρικής πέρα από κομματικές παρωπίδες ή ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε το στέλεχος του κορωνοϊού Covid-19 αποτέλεσε μια πρώτη, ισχυρή δοκιμασία, από την οποία αντιληφθήκαμε ότι τίποτε δεν είναι αυτονόητο. Η εξέλιξη της επιστήμης δεν σημαίνει πως εξαλείφθηκαν άγνωστες απειλές υγειονομικής φύσεως. Αντιθέτως, τα γεγονότα αυτά σηματοδοτούν την έναρξη μιας περιόδου αβεβαιότητας, η οποία συνδέεται άμεσα με τις συνέπειες της συνεχιζόμενης επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, καθώς και με μια τάση εμπορευματοποίησης του κοινωνικού λειτουργήματος που συνιστά η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς προς όλους τους ανθρώπους.

Ήδη από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης προς όλους, όσων η υγεία δοκιμάζεται. Με εθελοντικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ο ΙΣΠ διοργανώνει σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την επιμόρφωση των πολιτών που ενδιαφέρονται να σώσουν ζωές με την παροχή πρώτων βοηθειών καρδιοπνευμονικής ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ). Παράλληλα συμμετέχει σε όλες τις δράσεις ελέγχου της υγείας με δωρεάν εξετάσεις σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ιδρύματα, ορφανοτροφεία, ΚΑΠΗ και γηροκομεία.

Ο ιατρικός κόσμος του Πειραιά συμμετέχει ενεργά σε επικοινωνιακές εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού αλλά και σε συζητήσεις, ώστε να ενθαρρυνθούν θετικές συμπεριφορές για την υγεία, αλλά και να ανακουφιστούν άτομα και οικογένειες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτωχοποίησης και της ανέχειας. Φιλοδοξία μας είναι να ενταθεί αυτή η προσπάθεια όχι μόνο στις πόλεις ή τις περιφέρειές μας, αλλά σε ευρύτερο επίπεδο ώστε η συμβολή μας να γίνει ερέθισμα, το οποίο θα ακολουθήσουν κι άλλοι στην προσπάθεια βελτίωσης της υγείας του πλανήτη μας και επομένως της υγείας όλων μας.

Σε μια εποχή την οποία προσδιορίζουν οι ειδικοί ως «τεχνολογικό Μεσαίωνα», οι προβληματισμοί μας ας γίνουν αφορμή για μια νέα «βιώσιμη Αναγέννηση», από την οποία το νέο κύμα «Ανθρωπισμού» θα επιφέρει την πολυπόθητη αλληλεγγύη και διεθνή συνεργασία στην αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων υγείας».

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content