Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism, Γερμανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το φαγητό προκαλεί έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο όχι μία, αλλά δύο φορές.
Αρχικά η ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα απελευθερώνεται ενώ τρώμε, η ίδια όμως διαδικασία γίνεται και μόλις το φαγητό φτάνει στο στομάχι.
Οι ερευνητές με Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET) απεικόνισαν την έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και μάλιστα από ποιες συγκεκριμένες περιοχές.
«Ενώ η πρώτη φάση απελευθέρωσης συμβαίνει στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι συνδεδεμένες με την επιβράβευση και την αντίληψη, η απελευθέρωση μετά την πρόσληψη της τροφής επηρεάζει επιπλέον περιοχές που συνδέονται με ανώτερες γνωστικές λειτουργίες», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Marc Tittgemeyer, από το Ινστιτούτο Max Planck στην Κολωνία.
Στο πλαίσιο της έρευνας, 12 εθελοντές κατανάλωσαν είτε ένα μιλκσέικ, είτε ένα άγευστο ρόφημα όσο υποβάλλονταν σε PET.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η επιθυμία για το μιλκσέικ είχε συνδεθεί με την ποσότητα ντοπαμίνης που απελευθερώθηκε σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μόλις οι συμμετέχοντες το πρωτογεύθηκαν. Αλλά όσο μεγαλύτερη ήταν η επιθυμία τόσο λιγότερη ντοπαμίνη απελευθερωνόταν από το στομάχι μετά την πρόσληψη του μιλκσέικ.
«Από τη μία πλευρά η έκκριση ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο αντικατοπτρίζει την υποκειμενική μας επιθυμία να καταναλώσουμε ένα προϊόν. Από την άλλη, όμως, η επιθυμία μας δείχνει να είναι αντιστρόφως ανάλογη με την έκκριση της ντοπαμίνης από το στομάχι», αναφέρει ο Heiko Backes.
Ο Backes προσθέτει ότι η μείωση της ντοπαμίνης που απελευθερώνεται από το στομάχι κατά τη διάρκεια της λήψης της τροφής θα μπορούσε να προκαλέσει την υπερκατανάλωση των επιθυμητών φαγητών καθώς «συνεχίζουμε να τρώμε μέχρι να απελευθερωθεί επαρκής ποσότητα ντοπαμίνης και από το στομάχι για να νιώσουμε ευχαρίστηση», αναφέρει, αλλά η υπόθεση αυτή χρειάζεται να εξεταστεί σε περαιτέρω έρευνες.
Πηγή: ygeiamou.gr