follow us on google news

Φθηνό, βρώμικο και θανατηφόρο ναρκωτικό η Sisha

Από το 2010 και μετά η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αυξάνεται διαρκώς στην χώρα μας, και ανάμεσα τους υπάρχει η Sisha, (σίσα ή κοκαϊνη των φτωχών), ένα είδος κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης που πουλιέται στους δρόμους και παρασκευάζεται σε αυτοσχέδια εργαστήρια κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.  

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο ναρκωτικό καθώς παρασκευάζεται από τοξικά υλικά και ενίοτε λαμβάνεται σε κοκτέιλ και με άλλες ουσίες, γεγονός που την καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνη.  

Αλεξία Σβώλου

Όσοι έχουν δει έστω και ένα επεισόδιο των πιο διάσημων αστυνομικών τηλεοπτικών σειρών Law and Order, CSI, Criminal Minds, Miami Vice ή Hawaii 5-0 γνωρίζουν τι είναι η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (crystal meth), που εδώ και δεκαετίες κάνει «θραύση» στην Αμερική ειδικά στους νέους, έχοντας στείλει αμέτρητους εφήβους και φοιτητές στο νοσοκομείο ή στον θάνατο. 

Η σίσα (sisha), που διακινείται σε ποσότητες στους δρόμους του Λεκανοπεδίου Αττικής και πρόσφατα έστειλε στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση μια 16χρονη έφηβη, που παραμένει σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική,  είναι ένα είδος κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης (συνθετικό παραισθησιογόνο ναρκωτικό) που παράγεται από τη μίξη διεγερτικών και  φθηνών τοξικών ουσιών, όπως οινόπνευμα, χλωρίνη, ακόμα και υγρά μπαταριών αυτοκινήτων.  

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης, η σίσα είναι εξαιρετικά εθιστική (από την πρώτη κιόλας χρήση) και οι βασικές αιτίες για την αύξηση της διακίνησής της περιλαμβάνουν τη χαμηλή τιμή πώλησης και την ευκολία παρασκευής της σε αυτοσχέδια εργαστήρια, από φθηνά, νόμιμα υλικά.

Αποκαλείται και «κοκαϊνη των φτωχών» γιατί η τιμή της είναι από 10-20 φορές μικρότερη της κοκαϊνης.

Μεγάλη αύξηση στην χρήση σίσα καταγράφεται στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου υπάρχουν και πολλά αυτοσχέδια εργαστήρια παρασκευής της. Στην Ελλάδα σε σύγκριση με την ανατολική Ευρώπη παραμένουμε σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά και εκτιμάται ότι το 0,5% του πληθυσμού της Αττικής κάνει χρήση. Ωστόσο, για τους χρήστες που στο λεκανόπεδιο Αττικής εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 19.000-20.000 άτομα, η σίσα είναι εξαιρετικά απειλητική για την υγεία και για την ζωή τους, καθώς το ίδιο το ναρκωτικό παρασκευάζεται από μη καθαρά υλικά. Επιπλέον, για να γίνει η κατάσταση χειρότερη «δίνεται» από τα κυκλώματα διακίνησής του,  σε συνδυασμό με άλλα ναρκωτικά, σε ακόμα πιο επικίνδυνα κοκτέιλ, που περιέχουν κεταμίνη, ηρωϊνη, κοκαϊνη, κάνναβη και άλλες παραισθησιογόνες ουσίες, καθώς οι διακινητές μετατρέπουν  τους εξαρτημένους «πελάτες» τους σε πειραματόζωα για να δοκιμάσουν νέες μίξεις, με στόχο να πετύχουν να δημιουργήσουν ένα κοκτέιλ που…. «σε φτιάχνει ακόμα περισσότερο» Φυσικά, ότι σε…φτιάχνει περισσότερο, εύκολα σε σκοτώνει. 

«Όταν μπεις σε αυτή την διαδρομή αργά ή γρήγορα θα σου δώσουν ένα κοκτέιλ που θα σε στείλει στον άλλο κόσμο», λέει ο ειδικός, γνωρίζοντας καλά πώς λειτουργεί η εξάρτηση. Επιπλέον ο καθηγητής Νίκος Θωμαϊδης επισημαίνει ότι παρότι η σίσα διακινείται σε σκόνη, που μπορεί να ληφθεί από το στόμα λαμβάνεται και ενέσιμα, αφού την θερμάνουν και την λιώσουν με αμφιβόλου ποιότητας  εξοπλισμό, γεγονός που καθιστά την χορήγηση του ναρκωτικού ακόμα πιο επικίνδυνη.

Οι επιστήμονες του χώρου της τοξικοεξάρτησης διασυνδέουν άμεσα τη διάδοσή της σίσα με την οικονομική κρίση ενώ υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις-παρενέργειές της είναι εξαιρετικά επώδυνες και επικίνδυνες καταρχάς για την υγεία του ίδιου του χρήστη, καθώς προκαλεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μη αναστρέψιμες βλάβες. Είναι τρομακτικό να το αναλογιστεί κανείς, ότι 6 μήνες χρήσης σίσα δημιουργούν ζημιές στον οργανισμό ανάλογες με 20 χρόνια χρήσης ηρωίνης! Επίσης, είναι πολύ βαρύ το αρνητικό αποτύπωμα της σίσα  για το κοινωνικό σύνολο, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη άκρως επιθετικών και εν πολλοίς ανεξέλεγκτων συμπεριφορών, που μπορεί να οδηγήσουν τους εξαρτημένους ανθρώπους σε παραβατική συμπεριφορά καθώς και στην διάπραξη εγκλημάτων.

Η σίσα, μετά την χορήγησή της επηρεάζει καταλυτικά την χημεία του εγκεφάλου, προκαλώντας υπερβολική έκκριση ντοπαμίνης. Η χρήση της είναι διαδεδομένη και σε πολεμικές συρράξεις και σε τρομοκρατικές οργανώσεις καθώς κάνει το άτομο ανεξέλεγκτο και εξαιρετικά βίαιο.  

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Πρωταθλητές οι έφηβοι μας στην παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και την ανθυγιεινή διατροφή, όπως δείχνει νέα έρευνα

Κακά μαντάτα φέρνει η νέα έρευνα του ΠΟΥ, σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ για την υγεία των εφήβων, με την Ελλάδα να είναι 2η στην παχυσαρκία των 15χρονων εφήβων, 40η στις 44 χώρες στην έλλειψη άσκησης και στην 4η χαμηλότερη θέση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content