follow us on google news

Γιατί η εξέταση ΑΜΗ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες

Υπάρχει μια ειδική εξέταση που δείχνει το ωοθηκικό απόθεμα κάθε γυναίκας και αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη προκειμένου η εξεταζόμενη να γνωρίζει αν έχει καλές πιθανότητες να αποκτήσει παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση με τα δικά της ωάρια. Ή αν ήρθε η ώρα να καταψύξει ωάρια, ώστε να μπορέσει αργότερα να τεκνοποιήσει με δικό της αναπαραγωγικό υλικό. Η εξέταση αυτή λέγεται ΑΜΗ και είναι ώρα να διαβάσετε γι αυτήν καθώς είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Η αναβολή της απόκτησης οικογένειας είναι ένα φαινόμενο των καιρών που οδηγεί στην επιδείνωση του δημογραφικού και έχει πολλές αιτίες, επαγγελματικές, οικονομικές και κοινωνικές.

Ότι κι αν ωθεί ένα ζευγάρι ή μία γυναίκα να μεταθέτει για αργότερα τη δημιουργία οικογένειας, αυτή η επιλογή συχνά οδηγεί σε αδιέξοδα.

Κι αυτό γιατί  η  η φύση θέτει συγκεκριμένα όρια στην αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών, τα οποία είναι «ανελαστικά».

Οι ίδιες οι γυναίκες από την άλλη υπερεκτιμούν την  αναπαραγωγική τους λειτουργία καθώς σε έρευνα που έγινε πρόσφατα στην Ελλάδα προκύπτει ότι οι Ελληνίδες θεωρούν πως η γονιμότητα τους παρατείνεται τουλάχιστον μία δεκαετία παραπάνω από τα πραγματικά  όρια της.

Όπως έδειξαν τα ευρήματα, οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, που διαρκώς μειώνεται και πως στην ηλικία των 35 ετών έχουν διατηρήσει μόλις το 5% από τα ωάρια που είχαν κατά την γέννηση τους. Επίσης, μία στις τρεις γυναίκες που ερωτήθηκαν απάντησαν  ότι η γυναικεία γονιμότητα αρχίζει και μειώνεται στις ηλικίες από 46 έως 55 ετών, ενώ στην πραγματικότητα η γονιμότητα στην γυναίκα καταγράφει σημαντικά φθίνουσα πορεία πολύ νωρίτερα, από την ηλικία των 35 ετών κι έπειτα.

Οι παρανοήσεις σχετικά με τα όρια της γονιμότητας δεν σταματούν εδώ, καθώς  ποσοστό 70%  των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αν μια γυναίκα μετά την ηλικία των 40 ετών είναι fit, διατρέφεται καλά κι ασκείται, τότε η γονιμότητα της είναι μια χαρά, όπως η φυσική της κατάσταση.  Στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και θα ήταν πολύ χρήσιμο αν υπήρχε ένας βιολογικός δείκτης που να δείχνει κατά κάποιον τρόπο πόσο απόθεμα ωαρίων έχουν οι γυναίκες σε κάθε δεδομένη στιγμή της ζωής τους.

 Ο δείκτης αυτός υπάρχει, λέγεται εξέταση ΑΜΗ  και ανιχνεύει τα επίπεδα της αντιμυλλέριου ορμόνης, όπως εξηγεί ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Κώστας Πάντος, ειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, επιστημονικός διευθυντής της κλινικής Γένεσις Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Πρόκειται για μία εύκολη και οικονομική εξέταση που γίνεται με λήψη αίματος η οποία μας δείχνει ουσιαστικά το ωοθηκικό απόθεμα, την δεδομένη χρονική στιγμή που πραγματοποιείται.  Αν η εξέταση ΑΜΗ δώσει   σαν αποτέλεσμα χαμηλή τιμή, τότε οι πιθανότητες να πετύχει η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι χαμηλότερες ενώ αν η εξέταση δώσει  υψηλότερη τιμή, τότε αντίστοιχα είναι υψηλότερες οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι επιστήμονες  κάνουν έκκληση στον ΕΟΠΠΥ να συμπεριλάβει την εξέταση ΑΜΗ στις εξετάσεις που αποζημιώνει και ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να υλοποιήσει πιλοτικό πρόγραμμα ή σε γυναίκες ηλικίας 25 έως 37 ετών ώστε να αναδειχθεί ο κίνδυνος του ελαττωμένου ωοθηκικού αποθέματος, όσο αυξάνεται η ηλικία. Έτσι θα συνειδητοποιήσουν οι γυναίκες πως η φύση θέτει όρια στην αναπαραγωγική ικανότητα, τα οποία δεν μπορούν να υπερβούν. Μπορούν όμως να τα παρακάμψουν με την έξυπνη κίνηση της κατάψυξης ωαρίων μέχρι και την ηλικία των 37 ετών, ώστε να μπορέσουν να τεκνοποιήσουν αργότερα με δικό τους-νεότερης ηλικίας- γενετικό υλικό που θα συμβάλλει καθοριστικά στο να είναι επιτυχημένος ο κύκλος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content