follow us on google news

Γυμναστική για παιδιά: Ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Share on FacebookShare on Twitter Η γυμναστική για παιδιά είναι ευεργετική και αναγκαία από τις παιδικές ηλικίες. Μελέτες από επίσημους οργανισμούς, όπως η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , μιλάνε για δραματική αύξηση του ποσοστού υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών κατά τη σχολική ηλικία.

Απόλυτα αναμενόμενο θα έλεγε κανείς από την στιγμή που ένα πολύ υψηλό ποσοστό του παιχνιδιού έχει μεταφερθεί στα τηλεχειριστήρια και στα πληκτρολόγια. Γιατί λοιπόν η γυμναστική για παιδιά είναι τόσο σημαντική και γιατί πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία;

Αποδεδειγμένα η γυμναστική για παιδιά λειτουργεί θετικά στην υγεία: βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή, ενισχύει το μυϊκό σύστημα των παιδιών προστατεύοντας τα από τραυματισμούς, βελτιώνει την ευλυγισία τους και φυσικά βοηθά στο να διατηρηθεί ένα ιδανικό βάρος. Ωστόσο η γυμναστική για παιδιά επιδρά θετικά και στον ψυχολογικό τομέα καθώς μειώνει το άγχος. Μέσω αυτής το παιδί μαθαίνει να εκτονώνει την ένταση από το σώμα του και ταυτόχρονα να ελέγχει το στρες.

Όπως φαίνεται, η γυμναστική για παιδιά είναι απαραίτητη και για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να εντάξουμε τους μικρούς μας φίλους από νωρίς σε αυτήν. Σχετικά με την ένταξη στον αθλητισμό λοιπόν προκύπτουν ερωτήματα τα οποία σχετίζονται με τα κριτήρια επιλογής συλλόγου ή αθλήματος. Ακόμα μπορεί να αφορούν τον βαθμό ετοιμότητας του παιδιού να ενταχθεί σε μια ομάδα και να υπακούσει κανόνες. Σχετικά με το τελευταίο ερώτημα, πρωτίστως την ευθύνη την φέρουν οι γονείς. Ακόμα όμως και αν υπάρχουν αμφιβολίες εκ μέρους σας αναφορικά με την «ετοιμότητα» του παιδιού σας, μην διστάσετε να δοκιμάσετε, ειδικά από την στιγμή που το ζητάει το ίδιο. Προσπαθήστε να το προετοιμάσετε πχ με το να του εξηγήσετε τι σημαίνει να ανήκεις σε μια ομάδα, να υπακούς κανόνες αλλά και να σέβεσαι τον προπονητή σου και τα υπόλοιπα παιδιά.

Γυμναστική για παιδιά – Επιλογή αθλήματος

Όσον αφορά την επιλογή αθλήματος, δυο περιπτώσεις είναι η συνηθέστερες για τη γυμναστική για παιδιά: είτε το παιδί έχει διαλέξει κάποιο άθλημα που του αρέσει, είτε ο γονιός το κατευθύνει προς κάποιο άθλημα που έκανε ο ίδιος. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι αποδεκτό ένας γονιός να θέλει να αγαπήσει το παιδί του, το άθλημα που αγαπάει και αυτός. Όμως θα πρέπει οι γονείς να είναι διακριτικοί και προσεκτικοί στο να μην πιέσουν το παιδί σε σημείο που θα επιφέρουν αντίθετο αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που ούτε ο γονιός, ούτε το παιδί έχουν κάποιο άθλημα κατά νου, κριτήρια όπως είναι η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας δεν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να απορρίψουν κάποια επιλογή. Αντιθέτως κάποιο ομαδικό άθλημα ίσως βοηθήσει ένα ντροπαλό παιδί το οποίο προτιμά μοναχικά παιχνίδια να κοινωνικοποιηθεί και να εξωτερικεύσει περισσότερα στοιχεία του χαρακτήρα του. Επίσης καλό θα ήταν το παιδί να δοκιμάσει και να γνωρίσει διαφορετικά αθλήματα. Έτσι θα γυμναστεί πολύπλευρα και θα διαλέξει με μεγαλύτερη σιγουριά. Μπορεί να χρειαστεί καιρός για να καταλήξει το παιδί στο άθλημα που του αρέσει. Να θυμάστε πως το σημαντικό δεν είναι να αγαπήσει το παιδί σας απλώς ένα άθλημα, το σημαντικό είναι να αγαπήσει την άθληση.

Αποδεδειγμένα η γυμναστική για παιδιά λειτουργεί θετικά στην υγεία: βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή, ενισχύει το μυϊκό σύστημα των παιδιών προστατεύοντας τα από τραυματισμούς, βελτιώνει την ευλυγισία τους και φυσικά βοηθά στο να διατηρηθεί ένα ιδανικό βάρος.

Κριτήρια επιλογής αθλήματος

Λοιπόν, βρήκαμε την κατάλληλη γυμναστική για παιδιά και ξεκινάμε να βρούμε σύλλογο και χώρο προπόνησης. Συνηθισμένα κριτήρια αποτελούν η απόσταση από το σπίτι, η ώρα διεξαγωγής των προπονήσεων, το κόστος της μηνιαίας συνδρομής καθώς και η «εικόνα» που έχουν διαμορφώσει οι γονείς για τον εκάστοτε αθλητικό σύλλογο. Σε διάφορα αθλήματα οι ομάδες αυτοδιαφημίζονται για το πόσο καλή δουλειά γίνεται στα αγωνιστικά τμήματα που κατέκτησαν το τάδε πανελλήνιο πρωτάθλημα ή πέτυχαν την εξής διάκριση. Αυτό που έχει αξία όμως και αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς που θέλουν να χαρίσουν στα παιδιά τους το δώρο του να αγαπάς τον αθλητισμό, είναι η δουλειά που γίνεται -όχι στα αγωνιστικά τμήματα αλλά στα τμήματα υποδομής. Οι διακρίσεις και τα τρόπαια ελάχιστα (θα έπρεπε) να ενδιαφέρουν, ακόμα και αν αυτές οι διακρίσεις αφορούν τους αθλητές των αναπτυξιακών ηλικιών. Τα παιδιά αυτά είναι χαρούμενα; Πηγαίνουν με όρεξη στην προπόνηση; Περνάνε καλά; Ο προπονητής χαίρει της εκτίμησης τους;

Το σημαντικότερο: ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ; Αυτά θα έπρεπε να σας απασχολούν φίλοι γονείς. Σας προτρέπω λοιπόν να διαλέξετε προπονητή και όχι να επιλέξετε σύλλογο. Αναζητήστε προπονητές οι οποίοι θα προσφέρουν πολλά περισσότερα από την εκμάθηση της τεχνικής ενός αγωνίσματος. Ανθρώπους με διάθεση να παροτρύνουν και να κατευθύνουν με αγάπη και γνώση το παιδί σας, δίνοντας του κίνητρο να παραμείνει στον αθλητισμό. Μπείτε λοιπόν στον κόπο να κάνετε μερικά χιλιόμετρα παραπάνω με το αυτοκίνητο, ή να αλλάξετε ελαφρώς το πρόγραμμα σας προκειμένου να εξασφαλίσετε τα παραπάνω στο παιδί σας. Αξίζει δεν νομίζετε;

Γράφει ο: Αμβρόσιος Χατζηαποστόλου | Γυμναστής Φυσικής Κατάστασης Συνεργάτης της ομάδας “The Health Lab”

Πηγη: lamberts.gr

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content