Τα νεότερα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η άσκηση δεν είναι απλώς ωφέλιμη. Οι ευεργετικές της ιδιότητες συγκρίνονται με αυτές των παραδοσιακών φαρμάκων –ειδικά σε ότι αφορά τα αγγεία και την καρδιά, που απειλούνται από την θρόμβωση η οποία έχει υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα.
της Αλεξίας Σβώλου
Επιπλέον, μάθαμε όλοι πόσο επικίνδυνη είναι η θρόμβωση για την υγεία στα χρόνια της πανδημίας καθώς η λοίμωξη covid 19 προκάλεσε θρόμβωση σε πολλούς ασθενείς.
Την αξία της άσκησης ως αληθινό φάρμακο κι όχι απλά σαν ένα χόμπι, αναδεικνύουν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ) και οι επιστήμονες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα θρόμβωσης, καθώς η θρόμβωση αποτελεί έναν από τους μαζικότερους «δολοφόνους» μέσα στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινότητα.
Όπως εξηγεί ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ, Αντιπρόεδρος του ΙΜΕΘΑ, πρέπει όλοι μας και κυρίως οι άνθρωποι μιας κάποιας ηλικίας να καταλάβουν πως η άσκηση δεν είναι απλά μια ωφέλιμη δραστηριότητα ή ένα χόμπι, αλλά ένα αληθινό φάρμακο για την υγεία και ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία από την θρόμβωση. Όπως προσθέτει ο πνευμονολόγος-φυματιολόγος Χαράλαμπος Μόσχος, επιμελητής Α’ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», στην Ελλάδα επειδή δεν γίνονται νεκροτομές όταν κάποιος ηλικιωμένος πεθαίνει στο σπίτι του ή στο νοσοκομείο, οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται ως καρδιακή ανακοπή, ενώ στη πραγματικότητα ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των θανάτων οφείλονται σε πνευμονική εμβολή που σχετίζεται άμεσα με τη θρόμβωση.
Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον φετινό εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού
Για τους ηλικιωμένους ακόμα και η καθημερινή κίνηση μέσα στο σπίτι είναι «θεραπευτική» και το μεγαλύτερο λάθος που μπορούν να κάνουν είναι να καθίσουν σε μια πολυθρόνα ή στο κρεβάτι. Τα ηλικιωμένα άτομα δεν χρειάζεται να κάνουν γυμναστική με την κλασική έννοια του όρου, δηλαδή να βγουν και να τρέξουν. Λίγη σωματική δραστηριότητα χρειάζεται, με καθημερινές ασχολίες μέσα στο σπίτι, στον κήπο ή στην βεράντα και όχι ακινησία, που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο πήξης του αίματος και τον σχηματισμό θρόμβων. Επίσης βοηθούν οι ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, για την πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης στα πόδια. Για όλους μας πάντως το μήνυμα είναι πως αυτή η μισή ώρα περπάτημα την ημέρα είναι φάρμακο.
Μάλιστα πρόσφατα μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet» φανερώνει ότι
λίγο λιγότερο από 3000 βήματα την ημέρα μειώνουν κατακόρυφα τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ενώ 4000 βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο γενικά από κάθε ασθένεια.
Κυρίως, βέβαια, αναφερόμαστε στις εκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με την βιολογική φθορά. Επιπλέον τα ευρήματα έδειξαν ότι η μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά, θρόμβωση, υπέρταση, διαβήτη τύπου 2, κατάθλιψη κι άλλα νοσήματα αυξάνεται σημαντικά για κάθε 500-1000 επιπλέον βήματα που περπατάμε την ημέρα, σε όσο το δυνατόν πιο σταθερά γοργό ρυθμό, δηλαδή σε ρυθμό παρέλασης!
Από την δική του μεριά, ο καθηγητής αγγειοχειρουργικής Μιλτιάδης Ματσάγκας πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ, επισημαίνει ότι από θρόμβωση κινδυνεύουν περισσότερο κάποιες ομάδες πληθυσμού όπως για παράδειγμα οι ογκολογικοί ασθενείς.
Μάλιστα έχει συμβεί πολλές φορές η θρόμβωση να γίνει αιτία να ανακαλυφθεί μια κρυμμένη ογκολογική ασθένεια. Επίσης υψηλό κίνδυνο για θρόμβωση έχουν οι έγκυες, οι άνθρωποι με πλεονάζον βάρος και όσοι νοσούν με λοίμωξη του κορονοϊού καθώς στα 3 χρόνια της πανδημίας αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο κορονοϊός έχει ισχυρές θρομβωτικές ιδιότητες, όπως προσθέτει ο καθηγητής βιοχημείας-κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αλέξανδρος Τσελέπης. Το φετινό μήνυμα του ΙΜΕΘΑ συνοψίζεται στην φράση- σύνθημα της πανελλαδικής εκστρατείας «Κινήσου ενάντια στη θρόμβωση», που προτρέπει τους πάντες να σηκωθούν από τον καναπέ και να βάλουν την άσκηση στη ζωή τους καθημερινά.