follow us on google news

Η FairLife L.C.C. παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας του Global Lung Cancer Coalition

Η FairLife L.C.C. ως μέλος του Global Lung Cancer Coalition (GLCC), συνεργάζεται σε σταθερή βάση και υποστηρίζει δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα. 

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας του GLCC για το 2023 αναφορικά με τη στάση του κοινού απέναντι στον καρκίνο του πνεύμονα, τον βαθμό επίγνωσής του σχετικά με τα συμπτώματα της ασθένειας αλλά και τη γνώμη του σχετικά με την ανάγκη ένταξης προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η έρευνα που για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά σε 29 χώρες, με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες από την κάθε χώρα.

Τα ευρήματα της έρευνας για την Ελλάδα δείχνουν το ανησυχητικά χαμηλό επίπεδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ το στίγμα που βιώνουν οι ασθενείς εξαιτίας του συσχετισμού της νόσου με το κάπνισμα, είναι γεγονός και στην χώρα μας. Παρόλα αυτά είναι άκρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων συμφωνεί στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Συγκεκριμένα,

  • το 37,8% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν γνώριζαν κάποιο σύμπτωμα ενδεικτικό της νόσου, με τους άνδρες, τους νέους  (18-24 ετών) και ακολούθως τους άνω των 55 ετών να είναι οι λιγότερο ενημερωμένοι. Συμμετέχοντες που είναι/ήταν καπνιστές οριακά ήταν περισσότερο ενημερωμένοι έναντι όσων δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
  • Την ίδια στιγμή το 40,5% του κοινού συμφώνησε πως έτρεφε μικρή συμπάθεια για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τις άλλες μορφές καρκίνου. Η απόκριση αυτή ήταν περισσότερο πιθανή για τους άνδρες, τους νέους (18-24 ετών) και όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Αναφορικά με την ένταξη του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας,
  • το 91,3% των ερωτηθέντων συμφώνησε για την αναγκαιότητά του, άποψη που φαίνεται να υποστηρίζεται περισσότερο από τις γυναίκες και από όλο και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Οι νυν ή πρώην καπνιστές οριακά φάνηκε να είναι περισσότερο υποστηρικτικοί στη θεσμοθέτηση ενός εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου έναντι όσων δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό είναι ένα από τα υψηλότερα που καταγράφηκε μεταξύ των υπό εξέταση χωρών.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στη χώρα μας, ενώ τα ποσοστά επιβίωσης έχουν ελάχιστα βελτιωθεί εδώ και δεκαετίες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους πιο συχνούς καρκίνους (μαστού, παχέος εντέρου και προστάτη), με το πενταετές ποσοστό επιβίωσης να αγγίζει μόλις το 20%, κυρίως επειδή οι περισσότεροι ασθενείς (περίπου 83%) εμφανίζουν συμπτώματα όταν η νόσος βρίσκεται πλέον σε τελικά στάδια. Από τα παραπάνω αποτελέσματα καταδεικνύεται η ανάγκη για ενίσχυση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα και τις θεσμοθέτησης ενός εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο ώστε οι ασθενείς:

  1. να μπορούν να αναγνωρίσουν το ταχύτερο τα πρώτα συμπτώματα της νόσου και να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή,
  2. να έχουν ίσες ευκαιρίες έγκαιρης διάγνωσης με άλλους ασθενείς νοσούντες από καρκίνο, αναζητώντας εγκαίρως συμβουλή από γιατρό χωρίς να αισθάνονται ενοχές επειδή είναι ή υπήρξαν καπνιστές, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο από τη διάγνωση, και
  3. μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου να έχουν την ευκαιρία να εντοπίσουν τον καρκίνο του πνεύμονα σε αρχικά στάδια, όταν μπορεί να είναι ακόμα και πλήρως ιάσιμος. Πρόσφατη σχετική κλινική μελέτη (deKoning 2020) κατέδειξε ότι ο μη παρεμβατικός προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT) απέφερε σημαντική μείωση στους θανάτους από τη νόσο μετά από 10 χρόνια από τη διάγνωση, και συγκεκριμένα κατά 33% στις γυναίκες και 24% στους άνδρες. Σε αντίστοιχα ποσοστά  για περίοδο πενταετίας κατέληξε και σχετική μελέτη για τον προσυμπτωματικό έλεγχο της νόσου στην Ελλάδα (Souliotis et al. 2022) στην οποία συμμετείχε και η FairLife L.C.C.

Η FairLife L.C.C. συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του πνεύμονα, αναδεικνύει το σημαντικό κοινωνικό ζήτημα του Στίγματος των ασθενών με ΚτΠ σε σχέση με τη συνήθεια του καπνίσματος, μέσω της καμπάνιας «Κάνε τη σωστή ερώτηση». Η καμπάνια για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στον Καναδά και την Αυστραλία, ενώ στην Ευρώπη, ξεκινώντας από την Ελλάδα παρουσιάζεται τώρα από την FairLife L.C.C. Η FairLife L.C.C. καλεί για συμμάχους στην προσπάθεια ενάντια στην στοχοποίηση του ΚτΠ, ώστε να έχουν όσοι βιώνουν την ασθένεια της ίδιες ευκαιρίες με κάθε άλλον που αντιμετωπίζει διάγνωση καρκίνου.

Το Global Lung Cancer Coalition (GLCC) ιδρύθηκε το 2001 και είναι μία συμμαχία 43 μη-κυβερνητικών οργανισμών ασθενών από Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδά, Τσέχικη Δημοκρατία, Δανία, Αίγυπτο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ολλανδία, Νορβηγία, Περού, Πορτογαλία, Ρωσία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ταιβάν, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το GLCC επιδιώκει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον ΚτΠ παγκοσμίως αναφορικά με την σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης, των βελτιωμένων και κατάλληλων θεραπειών και της υποστηρικτικής φροντίδας. Αποτελεί τη φωνή των ασθενών με ΚτΠ διεθνώς και έχει δεσμευτεί στον αγώνα για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της νόσου.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη μελέτη και τις δράσεις του GLCC μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.lungcancercoalition.org ή να επικοινωνήσετε μέσω email στο glcc@roycastle.org.

Η FairLife – Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι ο μοναδικός μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο του πνεύμονα. Αποστολή του φορέα είναι να υποστηρίξει ολιστικά όσους βιώνουν τον καρκίνο του πνεύμονα, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, στην πορεία τους μέσα από τη νόσο.

Η FairLife L.C.C.  εργάζεται για να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με: 

  • την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με σκοπό τη μείωση της θνησιμότητας
  • το δικαίωμα της ενημέρωσης γύρω από τον καρκίνο του πνεύμονα
  • την ισότιμη πρόσβαση σε διαγνωστικές μεθόδους, κλινικές μελέτες και καινοτόμες θεραπείες
  • την αναγκαιότητα της ψυχολογικής υποστήριξης σε ασθενείς, στις οικογένειες και στους φροντιστές τους
  • την καταπολέμηση του στίγματος των ασθενών που νοσούν με καρκίνο του πνεύμονα.

Η FairLife– Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα ιδρύθηκε στη μνήμη του SimonΒell, 57 ετών, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα τον Αύγουστο του 2020.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η FairLife δίνει φωνή και ελπίδα στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και τις οικογένειες τους

Η FairLife ανακηρύχθηκε οργάνωση της χρονιάς και σηκώνει στις «πλάτες» της τις προκλήσεις που αφορούν την έγκαιρη διάγνωση, την θεραπεία και την αποστιγματοποίηση του καρκίνου

Skip to content