follow us on google news

Η αφρικανική σκόνη δεν περιέχει μόνο σκόνη, προειδοποιούν οι πνευμονολόγοι

Τα κλιματικά φαινόμενα που εξαφανίζουν εποχές  ή αλλάζουν την διαδοχή των εποχών έφεραν πάνω από τη χώρα μας ένα γκρίζο νέφος αφρικανικής σκόνης το οποίο δημιουργεί έντονες ενοχλήσεις στο ανώτερο αναπνευστικό, τη μύτη τον λαιμό  και τα μάτια και πυροδοτεί εξάρσεις χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων.

Επέλαση αφρικανικής σκόνης καταγράφεται  στην πατρίδα μας, με  το λεκανοπέδιο Αττικής να είναι καλυμμένο με ένα  γκρίζο  σύννεφο που έκρυβε τον ήλιο όλο το πρωί και την ΕΜΥ να προειδοποιεί  ότι το φαινόμενο θα έχει διάρκεια αρκετών ημερών.

Η Σταματούλα Τσικρικά πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας εξηγεί ότι αυτή η σκόνη δεν είναι απλά μία σκόνη και  πως επειδή μεταφέρεται  με τον αέρα περιέχει προσμίξεις από τις περιοχές όπου  περνά.  Μεταξύ των προσμίξεων περιέχονται και μεταλλικά στοιχεία  με αποτέλεσμα  να διεισδύουν στον πνεύμονα και να πυροδοτούν εξάρσεις αναπνευστικών παθήσεων.

Τα άτομα τα οποία ανήκουν στις ευάλωτες  ομάδες, όπως  βρέφη, νήπια, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, ασθενείς  με χρόνιες πνευμονοπάθειες ( χρόνια βρογχίτιδα, ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα) θα πρέπει να αποφύγουν να εκτίθενται σε αυτό το αποπνικτικό νέφος και όσοι μπορούν να παραμένουν σε καλά αεριζόμενους- κλιματιζόμενους  χώρους.

Τα μικροσωματίδια σκόνης μαζί με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τα μεταλλικά στοιχεία που μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες είναι ιδιαίτερα ερεθιστικά  και το κύριο πρόβλημα είναι ότι μπορούν να πυροδοτήσουν παρόξυνση  μίας χρόνιας κατάστασης όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή το βρογχικό άσθμα.

Οι ασθενείς που πάσχουν από ΧΑΠ και από άσθμα  είναι ενημερωμένοι- ξέρουν  ότι πρέπει να παίρνουν την αγωγή τους ακόμα και όταν δεν έχουν συμπτώματα.  Σε κάθε περίπτωση αν παρουσιάσουν  προειδοποιητικά συμπτώματα  όπως δύσπνοια και  βήχα, καλό είναι να αποσυρθούν σε έναν κλιματιζόμενο χώρο και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους για  περαιτέρω συμβουλές, ειδικά επειδή αυτό το αποπνικτικό  νέφος  πρόκειται να παραμείνει όπως φαίνεται στην χώρα μας για αρκετές  ημέρες. Πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις συνθήκες νιώθουν  έντονες ενοχλήσεις όχι μόνο στην ρινική κοιλότητα, την στοματική κοιλότητα, το φάρυγγα και το λάρυγγα αλλά και στα μάτια, που ερεθίζονται και τσούζουν. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από ξηροφθαλμία στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι χρήστες φακών επαφής. Τα κολλύρια με τα τεχνητά δάκρυα Μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση εξασφαλίζοντας την ενυδάτωση που χρειάζονται τα μάτια μας. Οι ειδικοί θυμίζουν ότι αν νιώσουμε πως μπαίνει σκόνη ή οτιδήποτε άλλο μέσα στο μάτι μας είναι καλύτερο να βλεφαρίσουμε, να ρίξουμε νερό ή  λίγες σταγόνες κολλύριο τεχνητών  δακρύων και όχι να το τρίψουμε γιατί το ξένο σώμα με το τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και πληγή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Πρωταθλητές οι έφηβοι μας στην παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και την ανθυγιεινή διατροφή, όπως δείχνει νέα έρευνα

Κακά μαντάτα φέρνει η νέα έρευνα του ΠΟΥ, σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ για την υγεία των εφήβων, με την Ελλάδα να είναι 2η στην παχυσαρκία των 15χρονων εφήβων, 40η στις 44 χώρες στην έλλειψη άσκησης και στην 4η χαμηλότερη θέση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content