follow us on google news

Η φυσική θεραπεία για την διακοπή του καπνίσματος με κυτισινικλίνη και το νέο εργοστάσιο της Win Medica στην Τρίπολη  

Το νέο παλαιό φάρμακο από το φαρμακείο της φύσης για την διακοπή του καπνίσματος έχει ιστορία 60 ετών ήδη στην ευρωπαϊκή αγορά. Είναι η ουσία κυτισινικλίνη, το Tokovys της Win Medica που εισάγεται από την Πολωνία.

της Αλεξίας Σβώλου

Στο άμεσο μέλλον η εταιρεία φιλοδοξεί να το παράξει στο νέο της εργοστάσιο που δημιουργεί στην Τρίπολη, υλοποιώντας μία επένδυση ύψος 65 εκατομμυρίων € και προσφέροντας εργασία σε εργαζόμενους από την Καλαμάτα, την Τρίπολη και την Πάτρα που επιθυμούν να γυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους και να αφήσουν την Αθήνα.

Το νέο εργοστάσιο θα εγκαινιαστεί το φθινόπωρο του 2025 και θα παράγει φάρμακα έχοντας δυναμικότητα 500 εκατομμύρια δισκία το χρόνο σε κατηγορίες όπως η νευρολογία, η ανοσολογία, τα ογκολογικά νοσήματα κι άλλες, καθιστώντας- όπως κάθε νέα φαρμακευτική μονάδα που δημιουργείται στην πατρίδα μας -την Ελλάδα κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα τροφοδοσίας φαρμάκων ολόκληρης της Ευρώπης.

Χάρη στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία φαρμακευτικών μονάδων per capita (δηλαδή κατ’ αναλογία των πολιτών), όπως μας ενημερώνουν ο Δημήτρης Τρύφων, Πρόεδρος και ο Χρήστος Σωτηρίου Διευθύνων Σύμβουλος και αντιπρόεδρος της νέας παραγωγικής μονάδας της Win Medica που δημιουργείται στην Τρίπολη. Η δραστική ουσία του Tokovys είναι ένας ισχυρός ανταγωνιστής της νικοτίνης και δεσμεύεται στους ίδιους υποδοχείς κι έχει αποτελεσματικότητα 60% στην διακοπή του καπνίσματος στον πρώτο μήνα σε σύγκριση με το 40% των τσιχλών νικοτίνης που αποτελούν την έτερη λύση στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ.

Προϋπόθεση για να κάνει τη θεραπεία των 25 ημερών ο άνθρωπος που θέλει να διακόψει το κάπνισμα είναι πραγματικά να το επιθυμεί. Ο χρήστης μπορεί να είναι από 18 έως 65 χρονών και η χορήγηση της ουσίας δεν ενδείκνυται μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει στηθάγχη, καρδιαγγειακό νόσημα, εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκυμοσύνη και θηλασμός.

Η κυτισινικλίνη είναι η ουσία που ουσιαστικά ενέπνευσε την φαρμακοβιομηχανία Pfizer να δημιουργήσει την βαρενικλίνη με τη διαφορά ότι το ένα είναι ένα φυσικό συστατικό ενός θάμνου και το άλλο μία συνθετικά παρασκευασμένη ουσία. Μια μελέτη της Νέας Ζηλανδίας φανερώνει πως δυστυχώς τα ποσοστά υποτροπής με όλες τις μεθόδους διακοπής είναι σημαντικά γι’ αυτό επιβάλλεται η επαναλειτουργία των ιατρείων διακοπής καπνίσματος. Όπως εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, δυστυχώς η πανδημία του κορονοϊού διέλυσε τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, καθιστώντας τα μη ενεργά. Ο Καθηγητής Στέλιος Λουκίδης υπογραμμίζει ότι στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου Αττικόν όπου και εργάζεται η κύρια αιτία εισαγωγής είναι πλέον άνθρωποι με καρκίνο του πνεύμονα. Μάλιστα μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε ότι από τότε που στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύτηκε το κάπνισμα μέσα στα αυτοκίνητα, μειώθηκαν κατά 25% οι λοιμώξεις, η βρογχιολίτιδα και το βρογχικό άσθμα στα παιδιά με τα ευρήματα να δείχνουν ότι ακόμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ξεκινά από την παιδική ηλικία λόγω της έκθεσης του ατόμου στο παθητικό κάπνισμα. Παρεμπιπτόντως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που την γνωρίζουμε με το ακρωνύμιο ΧΑΠ είναι διεθνώς η τρίτη αιτία θανάτου κάτω από την στεφανιαία νόσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Παγκοσμίως περίπου 8 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται ετησίως στο κάπνισμα με περισσότερα από 2,4 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα να καταγράφονται ετησίως στον κόσμο.

Στην Ελλάδα καταγράφονται περισσότερα από 8.500 νέα περιστατικά πνευμονικού καρκίνου, εκ των οποίων 7 στους 10 ασθενείς δεν θα ζουν μετά την πενταετία. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης στην Ελλάδα έχουμε περίπου 2.200.000 ενεργούς καπνιστές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 27,2 % του πληθυσμού. Πρόκειται για μικρότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα παλαιότερα κάπνιζε το 40% του πληθυσμού), αλλά ακόμα και το 27,2% παραμένει υψηλό αριθμητικά. Συνολικά το 10% των θανάτων των ενηλίκων οφείλονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο κάπνισμα. Όταν φτάνει ο πνευμονικός καρκίνος να αποτελεί το πρώτο αίτιο εισαγωγής ασθενούς σε Πνευμονολογική κλινική στο κορυφαίο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας (Αττικόν), ο κώδωνας του κινδύνου έχει ήδη χτυπήσει και κάθε προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος πρέπει να επιστρατευτεί γιατί το κάπνισμα είναι μία νόσος με πολλές παρενέργειες στην Υγεία και την Οικονομία. Αναφερόμενη στα πρακτικά ζητήματα της θεραπείας διακοπής καπνίσματος με το σκεύασμα Tokovys, η πνευμονολόγος Γιώτα Κουφάκη, με μεταπτυχιακό στην βιοστατιστική εξηγεί ότι η πρώτη θεραπεία του Tokovys των 25 ημερών αν οδηγήσει σε υποτροπή μπορεί να επαναληφθεί με μεσοδιάστημα δύο μηνών για δεύτερο 25ημερο. Αν η θεραπεία δεν πετύχει και το άτομο συνεχίζει να καπνίζει ένα μήνα μετά, τότε πρέπει να μεσολαβήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών και το άτομο που θα κάνει την δεύτερη 25ημερη θεραπεία, πρέπει να το έχει πάρει απόφαση, δηλαδή να θέλει να διακόψει το τσιγάρο γιατί χωρίς την επιθυμία διακοπής, δεν υπάρχει περίπτωση επιτυχούς αποτελέσματος.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content