follow us on google news

Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της Δημόσιας Υγείας

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας, με τίτλο «Η υγεία του πληθυσμού υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης», που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (Ε.Ε.Δ.Υ.) με την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) και του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου 2024 στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του ΠΑ.Δ.Α. με φυσική παρουσία. Το συνέδριο, μία σημαντική επιστημονική συνάντηση, κλείνει φέτος 25 χρόνια.

Για ολόκληρη αυτή την περίοδο, το Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας παραμένει κορυφαίο στον τομέα του στην Ελλάδα, φυτώριο νέων επιστημόνων, πυρήνας συζητήσεων των επιστημονικών εξελίξεων και ανταλλαγής ιδεών στη δημόσια υγεία.

Όπως τονίζει η Επίτιμη Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού:

«Μπορούμε να δηλώσουμε με περηφάνεια ότι εδώ και 25 χρόνια, το συνέδριο έχει γαλουχήσει και ενδυναμώσει τους λειτουργούς δημόσιας υγείας στη χώρα, προωθώντας τη σύγχρονη επιστημονική και επαγγελματική τους ανάπτυξη και ενισχύοντας την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Παράλληλα, οι συνεδρίες του έχουν συμβάλει στη ζύμωση και τη σύνθεση απόψεων που με τη σειρά τους βοήθησαν στη χάραξη πολιτικών και δράσεων για τη βελτίωση της υγείας των πολιτών».

Στο πνεύμα αυτό, οι εργασίες του Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας 2024 επικεντρώνονται στη σύνδεση της κλιματικής κρίσης με την υγεία του πληθυσμού, και επιδιώκουν να αναδείξουν το αποτύπωμα της κλιματικής κρίσης στη Δημόσια Υγεία συζητώντας προτάσεις για την αντιμετώπισή του.

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Αναστασία Μπαρμπούνη, υπογραμμίζει:

«Με την κλιματική κρίση να έχει πλέον ορατές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού, είναι επιτακτικό το καθήκον για εμάς τους λειτουργούς της Δημόσιας Υγείας να επιδιώξουμε, μέσα από έναν γόνιμο διάλογο και διατομεακές συνεργασίες, να αναδείξουμε βιώσιμες προτάσεις για μία ολιστική αντιμετώπιση των επιπτώσεών της».

Την επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα χαιρετίσει ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, ΠΑ.Δ.Α., Θεόδωρος Ξάνθος. Τις τρεις ημέρες του συνεδρίου, 120 διακεκριμένοι ομιλητές, από τον χώρο της επιστήμης, της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας των πολιτών σε 11 ομιλίες, 14 στρογγυλές τράπεζες και 7 συνεδρίες, θα αναδείξουν και θα συζητήσουν δυνατότητες δράσης και καινοτόμες προσεγγίσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που έχουν προκύψει, προκειμένου η Δημόσια Υγεία να θωρακιστεί σε μια εποχή κλιματικής αβεβαιότητας. Η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει της εξής ενότητες: Υγεία της Κοινότητας, Κλιματική αλλαγή και υγεία, Τεχνολογία και καινοτομία, Παγκόσμιες πανδημίες, Διοίκηση και οργάνωση υπηρεσιών παροχής υγείας, Το μέλλον της δημόσιας υγείας, Βιώσιμη ανάπτυξη και Τουρισμός.

Στο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024 θα παρουσιαστούν ακόμη, 130 ερευνητικές εργασίες, δίνοντας βήμα στους νέους επιστήμονες να παρουσιάσουν το έργο τους, ενώ με το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου θα απονεμηθούν βραβεία για την καλύτερη ελεύθερη και αναρτημένη ανακοίνωση.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εισαγωγική ομιλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, η οποία θα αναφερθεί στον σχεδιασμό του Υπουργείου και στα επόμενα βήματα για τη Δημόσια Υγεία στη χώρα, η κεντρική ομιλία του καθηγητή και πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος θα αναλύσει τη σύνδεση της κλιματικής κρίσης με την υγεία, αλλά και η ομιλία του Υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου για την ψυχική υγεία του πληθυσμού.

Στις στρογγυλές τράπεζες και τις συνεδρίες της διοργάνωσης θα ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές της Δημόσιας Υγείας με έμφαση στα ζητήματα που προκύπτουν ή οξύνονται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Αξίζει να αναφερθεί η στρογγυλή τράπεζα την Πέμπτη 13/6, με θέμα «Φυσικές καταστροφές και κρίσεις υγείας: Ετοιμότητα, διαχείριση και ανάκαμψη» με ομιλητές τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, καθηγητή, Δημήτρη Κουρέτα, την καθηγήτρια Ευαγγελία Ντζάνη, και τον πρώην Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, καθηγητή Παναγιώτη Πρεζεράκο. Τη στρογγυλή τράπεζα θα συντονίσει ο καθηγητής Α.Π.Θ., Θεόδωρος Δαρδαβέσης. Αντίστοιχα, την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, υπό τον συντονισμό του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα θα συζητηθούν εμπειρίες και διδάγματα από πρόσφατες κρίσεις και η ετοιμότητα για μία επόμενη κρίση, με εξέχοντες ομιλητές στο πεδίο της επιδημιολογίας, όπως η Κασσιανή Γκολφινοπούλου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, και ο Δημήτρης Παρασκευής.

Ανάμεσα σε άλλα εξίσου ενδιαφέροντα θέματα που θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το μείζον ζήτημα των οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στη δημόσια υγεία θα συζητήσουν, το Σάββατο 15/6, οι Ανδρέας Παπανδρέου, καθηγητής Οικονομικής του Περιβάλλοντος, Ε.Κ.Π.Α., Κώστας Αθανασάκης, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Π.Α.Δ.Α. και Ηλίας Ντεμιάν, επικεφαλής Τμήματος Περιβαλλοντικών Οικονομικών, Ι.Ο.Β.Ε. Τη στρογγυλή τράπεζα θα συντονίσει η Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών, διαΝΕΟσις. Οι προκλήσεις που θα αναδειχθούν αλλά και οι λύσεις που θα προκύψουν, προβλέπεται να ανοίξουν δρόμους για τη χάραξη πολιτικών.

Το θέμα της μετακίνησης των πληθυσμών λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και τις επιπτώσεις τους στη Δημόσια Υγεία θα καλύψει μια στρογγυλή τράπεζα, στις 15/6, με τη συμμετοχή των Θεόδωρου Φούσκα, επίκουρου καθηγητή Κοινωνιολογίας, ΠΑ.Δ.Α., Χριστίνας Ψαρρά, γενικής διευθύντριας Ελληνικού Τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Κωνσταντίνου Μήτρου, προϊστάμενου Τμήματος Μετακινούμενων Πληθυσμών, Ε.Ο.Δ.Υ. και Κωνσταντίνου Τσιάμη, επίκουρου καθηγητή Ιστορίας Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής Μετακινούμενων Πληθυσμών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο Γεώργιος Κανδύλης, Πολιτικός Επιστήμονας – Γεωγράφος, Ε.Κ.Κ.Ε, θα συντονίσει τη συζήτηση η οποία θα εξετάσει τη μετανάστευση από την οπτική γωνία της κλιματικής αλλαγής και αναμένεται πως θα παρουσιάσει τις επιπτώσεις της στη Δημόσια Υγεία και θα προτείνει διεξόδους για ένα ήδη οξυμένο πρόβλημα της χώρας.

Από μια διεπιστημονική βάση, οι εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας 2024 αναμένεται να καταλήξουν σε χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις για όλους τους σχετικούς με τη δημόσια υγεία φορείς, την επιστημονική και την ακαδημαϊκή κοινότητα των ιατρικών και κοινωνικών επιστημών, καθώς και για τους εκπρόσωπους του ιδιωτικού τομέα, των επιστημονικών εταιρειών και της κοινωνίας των πολιτών, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι η Δημόσια Υγεία απαιτεί σχεδιασμό και πολιτικές που οφείλουν να διαπερνούν οριζόντια και διατομεακά την επιστήμη και τη ζωή.

Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα και τους Ομιλητές στην ιστοσελίδα:

Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024 (publichealthcongress.gr)

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Ασφάλιση Υγείας
Βίκυ Γερασίμου

Α. Γεωργιάδης: Σχέδιο για συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών και δημοσίων νοσοκομείων

Σε “ώριμο” στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις του υπουργείου υγείας με την ασφαλιστική αγορά όσον αφορά τη συνεργασία τους αξιοποιώντας δομές των δημοσίων νοσοκομείων. Όπως ανέφερε

Διαγνωστικά Κέντρα
Medly Newsroom

Επίσκεψη Άδωνι Γεωργιάδη στην Affidea Πατησίων

Επίσκεψη στο διαγνωστικό κέντρο της Affidea επί της οδού Πατησίων (στην καρδιά της Αθήνας, 28ης Οκτωβρίου 146 & Χανίων) έκανε σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας Άδωνις

Skip to content