follow us on google news

Η μητρότητα είναι το μεγαλύτερο δώρο

Εδώ θα διαβάσετε μια ιστορία αφιερωμένη στην Γιορτή της Μητέρας. Μια ιστορία που αφηγείται η κλινική διαιτολόγος Σοφία Ελευθερίου, η οποία αφού βοήθησε πολλές γυναίκες να διατραφούν σωστά στην περίοδο της εγκυμοσύνης και να μην καταλήξουν να τρώνε για δύο ή και για τρεις ανθρώπους συσσωρεύοντας περιττά κιλά, καταγράφει το δικό της «ταξίδι της μητρότητας».

Η Γιορτή της Μητέρας αποτελεί μία ξεχωριστή και μεγαλειώδη γιορτή. Γιορτάζει  κάθε μητέρα σε αυτόν τον πλανήτη, που είτε μεγαλώνει είτε έχει φέρει στον κόσμο ένα ή περισσότερα παιδιά. Θα πρέπει όμως να τιμάμε σήμερα ακόμη κι εκείνες  τις μανούλες που είτε δεν τα κατάφεραν να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους, καθώς κάτι μπορεί να προέκυψε στην εγκυμοσύνη, αλλά κι εκείνες που έχουν χάσει δυστυχώς το παιδί τους-γιατί αλίμονο συμβαίνει κι αυτό.

Άραγε μάνα γεννιέσαι, ή γίνεσαι; Για να γίνεις μάνα σημαίνει ότι έχεις αναλάβει την ανατροφή ενός τέκνου, είτε το γέννησες είτε όχι. Η Σοφία Ελευθερίου, κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος με 20 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας έχει παρακολουθήσει πολλές γυναίκες σε διάφορα στάδια της ζωής τους. Πριν την εγκυμοσύνη, κατά την διάρκειά της, αλλά και μετά την/τις γέννα/ες τους με στόχο να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους βάρος και να προετοιμαστούν πολλές φορές για μια επόμενη εγκυμοσύνη. Η γέννα αποτελεί μια ιδιαίτερη εμπειρία, εντελώς ξεχωριστή για κάθε μία γυναίκα, όπως φυσικά και η εγκυμοσύνη. Άλλες γυναίκες την βιώνουν ευχάριστα και άλλες δυσάρεστα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, το αποτέλεσμα του θαύματος της γέννησης αποζημιώνει ακόμη και όσες γυναίκες βίωσαν τελικά την γέννα τους ως μια δύσκολη εμπειρία. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις γυναίκες, με αρνητικές εμπειρίες τοκετού, επιλέγουν να προβούν στην απόκτηση δεύτερου ή και περισσότερων παιδιών.

Οι λόγοι για τους οποίους κάθε γυναίκα βιώνει με διαφορετικό τρόπο τον τοκετό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, προσωπικούς, ιατρικούς, κοινωνικούς, ανατομικούς. Η Σοφία θεωρεί ότι ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος να φέρνει με φυσικό τρόπο το παιδί του στην ζωή, και έτσι επιθυμούσε για τον εαυτό της τον φυσιολογικό τοκετό. Δυστυχώς οι στατιστικές για την Ελλάδα είναι απογοητευτικές, με τις καισαρικές τομές να αποτελούν την πλειονότητα. Φυσικά, η προσωπικότητα της κάθε γυναίκας, τα ακούσματά της, σε συνδυασμό με τους φόβους της, τους ενδεχόμενους κινδύνους, και τις ανησυχίες που μεταδίδονται τόσο από το οικογενειακό περιβάλλον, όσο και από το ιατρικό προσωπικό, σχετικά με την επερχόμενη γέννα, καθορίζουν την πιθανότητα να επιλέξει ή όχι μια γυναίκα τον φυσιολογικό τοκετό έναντι της καισαρικής τομής. Ωστόσο, ακόμη και για τις γυναίκες που επιλέγουν εκ των προτέρων την φυσιολογική γέννα, το εάν θα καταφέρουν να φέρουν εις πέρας ή όχι την όλη διαδικασία φυσιολογικά, καθορίζεται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες.

Η ίδια στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και αφού όλα είχαν πάει ως τότε καλά, προσπάθησε να ξεχάσει όσα είχε ακούσει και να δημιουργήσει την δική μου προσωπική εικόνα Θυμήθηκε έναν θεραπευτή της, που εισήγαγε στην ζωή της  τον νευρογλωσσικό προγραμματισμό, και το μότο του ήταν να βλέπουμε  κάθε εμπειρία στην ζωή ως ένα νέο βίωμα! Έτσι πήρε την απόφαση να τα αντιμετωπίσει όλα με θετική σκέψη. Επίσης έδωσε  μεγάλη σημασία στους κατάλληλους επαγγελματίες υγείας, μαιευτήρα, μαία, σύμβουλο μητρότητας που υποστήριξαν την προσωπική της επιλογή 

Αποτέλεσμα όλης της ψυχολογικής προετοιμασίας και επιλογής των ειδικών, ήταν να βιώσει την γέννηση της κόρης της  χωρίς φόβο με φυσιολογικό τρόπο και χωρίς κανένα ράμμα, παρότι ο τοκετός διήρκεσε 18 ώρες και ξεκίνησε …μαύρα μεσάνυχτα Σαββάτου, γεγονός που από μόνο του θα μπορούσε να δικαιολογήσει την επιλογή της καισαρικής τομής.  Η Σοφία επέλεξε να γεννήσει φυσιολογικά με επισκληρίδιο αναισθησία που χορηγήθηκε σε δύο δόσεις, η πρώτη μαζί με αντιβίωση. Η παραμονή της στο μαιευτήριο για τις επόμενες 3 ημέρες που ακολούθησαν τον τοκετό ήταν μια εκπαιδευτική και  ευχάριστη εμπειρία. Κάθε κορίτσι που εργάζονταν στον όροφο που φιλοξενήθηκε την εκπαίδευση και την υποστήριξε. Η Σοφία γέννησε στο Ιασώ, το μεγαλύτερο μαιευτήριο της Ελλάδας, όπου η σύμβουλος μητρικού θηλασμού τη βοήθησε με πρακτικές συμβουλές και οι μαίες, μέσα στην νύχτα -πριν καν ξημερώσει- στάθηκαν δίπλα της κάθε στιγμή, βοηθώντας την να διαχειριστεί αυτό το μικρό και φαινομενικά εύθραυστο πλασματάκι που κοιμόταν δίπλα της στο διάφανο «πυρέξ».  Ο σύντροφός της δεν έφυγε από το πλευρό της, με την ίδια να νιώθει ατελείωτη  ευγνωμοσύνη για όλους τους συντελεστές αυτής της «παράστασης», όπως την βίωσε, που συμμετείχαν στο υπέροχο δύσκολο έργο τους. Στο έργο της μητρότητας.

 Ένα χρόνο μετά η Σοφία θυμάται την εμπειρία αυτή ως το πιο ευχάριστο ταξίδι της ζωής της. Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας και αναμένοντας την κορούλα της, που αυτές τις μέρες χρονίζει, να περπατήσει, η Σοφία Ελευθερίου εύχεται σε κάθε γυναίκα  μια ομαλή περίοδο εγκυμοσύνης, με θετικά συναισθήματα, σωστή διατροφή, κίνηση, άσκηση, αγάπη και φροντίδα. Ο ρόλος της μητέρας είναι η πιο ξεχωριστή εμπειρία της ζωής, ένας ρόλος που μεταμορφώνει πρώτα εμάς τις ίδιες και η μητρότητα είναι το μεγαλύτερο δώρο, είτε φέρνουμε  στον κόσμο ένα παιδί είτε το μεγαλώνουμε, μεγαλώνοντας και μαθαίνοντας νέα συναισθήματα και νέα πράγματα μαζί του.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content