Είναι γνωστό, λοιπόν, ότι μια δίαιτα, πλούσια σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή μάς προστατεύει από δεινά, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και φυσικά, η παχυσαρκία. Άρα, όσο τρεφόμαστε σωστά, τόσο οι… βόλτες στον οικογενειακό μας γιατρό, θα μειώνονται.
Μπορούμε όμως να αποφύγουμε και την επίσκεψη σε άλλες ειδικότητες ιατρών;
Φάε σωστά, απόφυγε την κατάθλιψη- Τι δείχνει νέα έρευνα
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, συνεπάγεται και χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, αν λάβουμε ως δεδομένο ότι η χλωρίδα του εντέρου (και πιο συγκεκριμένα, τα καλά βακτήρια) παραμένουν σε ισορροπία.
«Χάνεις κιλά όταν…» – Οι 5 μύθοι για τη σχέση άσκησης & απώλειας βάρους
Η προαναφερθείσα έρευνα περιελάμβανε ως δείγμα μελέτης, περισσότερες από 5.800 γυναίκες, κάθε ηλικίας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε προεμμηνόπαυση και καταναλώνουν υψηλά ποσοστά διαιτητικών ινών ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, των οποίων η διατροφή δεν περιείχε αφθονία σε φυτικές ίνες.
Τι ισχύει για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες;
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον στο σημείο αυτό να αναφερθεί, ότι δεν βρέθηκε η ίδια σύνδεση ανάμεσα σε έντερο- διατροφή και ψυχική υγεία για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Γιατί όμως;
Σημαντικό ρόλο σε αυτή την ετερογένεια παίζουν τα οιστρογόνα, καθώς φέρονται να επηρεάζουν αισθητά την ισορροπία των μικροοργανισμών του εντέρου σε γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση.
Ποια τρόφιμα «απομακρύνουν» το Αλτσχάιμερ: Έρευνα συνδέει τη διατροφή με τη γνωστική λειτουργία
Η σύνδεση του εντέρου με τον εγκέφαλο
Η σχέση μεταξύ των διαιτητικών ινών και της ψυχικής υγείας στις γυναίκες (καθώς επίσης και στους άνδρες) μπορεί επίσης να εξηγηθεί εν μέρει, από τις αλληλεπιδράσεις του εντέρου με τον εγκέφαλο.
Αναλυτικότερα, οι θετικές αλλαγές στην ανάπτυξη των καλών μικροβίων του εντέρου, που επηρεάζονται και ευνοούνται από την υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών, θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τη νευροδιαβίβαση, τη διαδικασία που γίνεται δηλαδή στον εγκέφαλο.
Τι περιμένουμε να δούμε από μελλοντικές έρευνες;
Μελλοντική έρευνα θα πρέπει να προσδιορίσει εάν η μείωση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, πράγματι κάνει το μικροβίωμα του εντέρου να ανταποκρίνεται λιγότερο σε μια ενδεχόμενη διατροφική αλλαγή, όπως είναι η κατανάλωση περισσότερων ινών.
Αν κάτι τέτοιο ισχύει, μένει να μελετηθεί πώς μπορούμε να παραμείνουμε ψυχικά υγιείς, με την καλή διατροφή ως σύμμαχό μας.
Με πληροφορίες από το idea.fit
Πηγή: basetraining.org