follow us on google news

ΙΑΣΩ: Αναθεωρητική Μελέτη για την Εγκεφαλική Παράλυση 

Οι αναθεωρητικές μελέτες προέρχονται αποκλειστικά από ακαδημαϊκούς και πανεπιστημιακούς φορείς.

Για πρώτη φορά, δημοσιεύεται σε διεθνές ξενόγλωσσο ιατρικό περιοδικό, αναθεωρητική μελέτη, προερχόμενη από ιδιωτικό νοσοκομείο, και μάλιστα για ένα ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα, την εγκεφαλική παράλυση.

Η εγκεφαλική παράλυση αφορά σε βαριά, μόνιμη αναπηρία του παιδιού με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ενώ αποτελεί σημείο έντονης αντιπαράθεσης στις ιατρονομικές διενέξεις.

Ειδική ερευνητική ομάδα του ΙΑΣΩ διεξήγαγε έρευνα με επικεφαλής τον Γυναικολόγο-Μαιευτήρα κ. Πέτρο Κ. Χειρίδη, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία του Ομίλου, αναφορικά με την αιτιολογία της εγκεφαλικής παράλυσης και της σχέσης αυτής με τη μαίευση.

Σε περίοδο έξι ετών, μελετήθηκαν περισσότερα από 32.500 δημοσιευμένα άρθρα και 139 ιατρικά συγγράμματα από διάφορες ειδικότητες όμως μαιευτική, ιατρική εμβρύου, αναπτυξιακή νευρολογία, νεογνική νευρολογία και φυσιολογία.

Τα συμπεράσματα της μελέτης, δημοσιεύτηκαν στις 30 Μαΐου 2023 στο περιοδικό Περιγεννητικής και Νεογνικής Ιατρικής (Journal of Perinatal & Neonatal Medicinedoi: 10.3233/NPM-230043), από τους κυρίους Πέτρο Κ. ΧειρίδηΣάββα Κ. Χειρίδη και Κωνσταντίνο Χειρίδη,  και δίνουν νέες προοπτικές στη σχέση μεταξύ εργώδους τοκετού και περιγεννητικής ασφυξίας, ενώ ταυτόχρονα απαντούν σε ένα ερώτημα που απασχολεί τόσο τη μαιευτική επιστήμη για τουλάχιστον δύο αιώνες: «Ποια η σχέση ανάμεσα στον τοκετό και την εγκεφαλική βλάβη του νεογνού»; 

Η μελέτη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις επιστημονικές εργασίες της 30ης Συνόδου της Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικής-Γυναικολογίας (ΕΜΓΕ), στις 17 Ιουνίου,  όπου απέσπασε το 1ο βραβείο προφορικής ανακοίνωσης. 

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Ιδιωτικά Νοσκομομεία
Αλεξία Σβώλου

5245 γονίδια συνδέονται με την εμφάνιση παθήσεων

Το ανθρώπινο γονιδίωμα φέρει αλλαγές που λέγονται μεταλλάξεις, οι οποίες ευθύνονται για την εμφάνιση παθήσεων και ο ομότιμος καθηγητής γενετικής Στυλιανός Αντωναράκης αποκαλύπτει πόσα λίγα ξέρουμε ακόμα στον τομέα αυτόν αλλά και πώς το αμινοξύ ταυρίνη που περιέχεται σε δημοφιλή ενεργειακά ποτά μπορεί να θεραπεύσει γενετικά νοσήματα. 

Skip to content