follow us on google news

Ιστορίες ενός διοικητή Ψυχιατρείου που «παρέβη το καθήκον του»

«Παράβαση καθήκοντος» και μάλιστα από τον διοικητή του  μεγαλύτερου ψυχιατρικού νοσοκομείου της χώρας μας;

Τι μπορεί να τον οδηγήσει στο να παραβεί το καθήκον του και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κάποιον που  προέρχεται από τον Ελληνικό Στρατό; 

Η απάντηση δίνεται μέσα στο βιβλίο του Αθανάσιου Κοσμόπουλου «Παράβαση Καθήκοντος: Ιστορίες ενός διοικητή ψυχιατρείου», μέσα από ανθρώπινες ιστορίες που κρύβουν πόνο και  απόγνωση, αλλά αποδεικνύουν πως  όταν υπάρχει η διάθεση για πραγματική βοήθεια προς τον συνάνθρωπό μας πολλά εμπόδια που φαντάζουν ανυπέρβλητα μπορούν να υπερνικηθούν. 

Ο Αθανάσιος Κοσμόπουλος διετέλεσε Διοικητής και Πρόεδρος Δ.Σ. του μεγαλύτερου νοσοκομείου των Βαλκανίων, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί» από το 2004 έως το 2010, όταν διέθετε 1.500 ανεπτυγμένες κλίνες, 3.300 άτομα προσωπικό και 122 κτίρια διάσπαρτα στο Λεκανοπέδιο Αττικής. 

«Διοικώντας το νοσοκομείο αυτό και τους ανθρώπους του, θεωρώ ότι είχα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη ζωή μου, σε ό,τι αφορά την ανάληψη δημόσιας θέσεως. Ήρθα σε επαφή με τον ανθρώπινο πόνο και τη δοκιμασία, σε βαθμό που ούτε καν υποψιαζόμουν ότι υπάρχουν στην κοινωνία μας. Άγνωστες πτυχές του ανθρώπινου δράματος που μόνο σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο μπορείς να γνωρίσεις. Αυτή η διάσταση της ευθύνης υπήρξε καθοριστική για το επέκεινα της σταδιοδρομίας μου» αναφέρει ο ίδιος στην εισαγωγή του βιβλίου του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αγγελάκη και προσθέτει:  

«Έγινα λιγότερο σκληρός, πιο ευαίσθητος, λιγότερο άκαμπτος. Η τεράστια ευθύνη για τις ζωές τόσων ασθενών, αλλά και τόσων εργαζομένων ήταν πάντα ο οδηγός μου. Μερικές φορές το τυπικό υπηρεσιακό καθήκον, συγκρούστηκε με το ηθικό και το ανθρώπινο. Έπρεπε να σταθμίσεις… και να αποφασίσεις… άμεσα, χωρίς καθυστέρηση. Τέτοιες στιγμές περιγράφονται σε αυτό το μικρό βιβλίο. Τότε το σκληρό γράμμα του Νόμου έπρεπε να καμφθεί, για να υπηρετηθεί το ανθρώπινο καθήκον. Η υποχρέωση να αποδειχθούμε «όχι κρείσσονες των ετέρων, αλλά ημών των ιδίων». Εσείς οι αναγνώστες θα κρίνετε αν εκείνες τις κρίσιμες στιγμές έπραξα σωστά ή λάθος».

«Το βιβλίο -που σημειωτέον διαβάζεται απνευστί- με ταξίδεψε πίσω σε μια πολυκύμαντη, αλλά επιτυχημένη πορεία. Όταν ως Υπουργός Υγείας,  είχα την ευκαιρία να δουλέψω με τον Θανάση, από το 2004 που τον επέλεξα, έως και το 2006. Θα ήθελα να σας προτρέψω να μπείτε στον κόσμο του Θανάση Κοσμόπουλου, όπως αυτός ξετυλίγεται στις σελίδες τής “Παράβασης Καθήκοντος”. Το σίγουρο είναι ότι θα σας συναρπάσει, θα σας συγκινήσει και θα σας προβληματίσει. Και επειδή το αξίζει, εύχομαι κάθε επιτυχία τόσο στο βιβλίο όσο και στον συγγραφέα του» γράφει στον εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου ο Νικήτας Κακλαμάνης Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Ο συγγραφέας είναι σήμερα Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προϊστάμενος της Μονάδας Οργάνωσης και Υποστήριξης της Διαχειριστικής Αρχής του ίδιου Υπουργείου. Ερευνητικά του αντικείμενα είναι οι Υβριδικές απειλές, η Κυβερνοασφάλεια, τα προσωπικά δεδομένα, οι επιχειρήσεις παραπληροφόρησης και τα fake news

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Πρωταθλητές οι έφηβοι μας στην παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και την ανθυγιεινή διατροφή, όπως δείχνει νέα έρευνα

Κακά μαντάτα φέρνει η νέα έρευνα του ΠΟΥ, σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ για την υγεία των εφήβων, με την Ελλάδα να είναι 2η στην παχυσαρκία των 15χρονων εφήβων, 40η στις 44 χώρες στην έλλειψη άσκησης και στην 4η χαμηλότερη θέση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content