follow us on google news

Και γυναικεία υπόθεση η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα

Για πολλά χρόνια η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα παρέμενε άγνωστη στο ευρύ κοινό και για τους λίγους που γνώριζαν κάποια πράγματα παραπάνω ήταν η μοναδική ρευματοπάθεια που έπληττε κυρίως νέους άνδρες ηλικίας 20-45 ετών. Σήμερα ωστόσο η θεωρία αυτή καταρρίπτεται καθώς αποδεικνύεται ότι η νόσος πλήττει εξίσου το γυναικείο φύλο.

Συμβαίνει κατά την πρόοδο της επιστήμης, θεωρίες που ίσχυσαν για χρόνια να καταρρίπτονται και ιατρικά βιβλία να ξαναγράφονται. Στον διαδεδομένο λοιπόν ιατρικό «αστικό μύθο» πως από όλες τις ρευματοπάθειες υπάρχει μια, η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, που δεν «αγαπά» τις γυναίκες και πλήττει μόνο νεαρούς άνδρες, τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι τελικά η νόσος δεν κάνει διακρίσεις βάσει φύλου.

Όπως εξηγεί ο Ευάγγελος Θεοδώρου, Επιμελητής στην Ρευματολογική Κλινική του 251 ΓΝΑ και γενικός Γραμματέας της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ από αξονική σπονδυλαρθρίτιδα νοσούν εξίσου άνδρες και γυναίκες σε νεαρή ηλικία και γι αυτό η νόσος έχει βαρύ φορτίου αφού πλήττει τους ασθενείς στην πιο παραγωγική τους ηλικία. Ενίοτε η νόσος συνοδεύεται από κλινικά συμπτώματα που δεν αφορούν την σπονδυλική στήλη, όπως φλεγμονή στα μάτια, στο δέρμα ή στο έντερο. Από την μεριά του ο Ρευματολόγος-στρατιωτικός γιατρός εν αποστρατεία Δημήτρης Καρόκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρίας (ΕΡΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας επισημαίνει πως οι ασθενείς με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα χάνουν τουλάχιστον 6-10 χρόνια μέχρι να διαγνωστούν και πως στις γυναίκες η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη. Παλιά, οι ασθενείς με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα έφταναν σε κατάσταση αγκύλωσης όταν δεν λάμβαναν διάγνωση και θεραπεία, με τα τότε διαθέσιμα φάρμακα (αντιφλεγμονώδη).

Τα τελευταία χρόνια χάρη στην ανάπτυξη βιολογικών παραγόντων, αν η θεραπεία δοθεί έγκαιρα, οι ασθενείς μπορούν να έχουν μια παραγωγική ζωή χωρίς τους διαρκείς πόνους και τις αγκυλώσεις που μειώνουν την κινητικότητά τους και μετατρέπουν σε βάσανο τη ζωή τους.

Η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα εκδηλώνεται με πόνους την ώρα που ο ασθενής ξυπνά και ενώ το σώμα θα έπρεπε να είναι ξεκούραστο. Παρουσιάζεται με πόνο χαμηλά στη μέση και στη λεκάνη και δεν αφήνει τους ασθενής ούτε να κοιμηθούν φυσιολογικά ούτε να ξεκουραστούν.

Η αντιμετώπιση της σπονδυλαρθρίτιδας δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς ενίοτε απαιτείται αλλαγή των φαρμάκων, όχι μία αλλά πολλές φορές. Αρμόδιος γιατρός για την διάγνωση και τη συνταγογράφηση είναι ο ρευματολόγος αλλά επειδή οι ρευματολόγοι στην Ελλάδα είναι περίπου 300-δηλαδή λίγοι και δεν επαρκούν, παρέχεται η δυνατότητα στους ορθοπεδικούς, που και αυτοί βλέπουν ασθενείς με σπονδυλαρθρίτιδα να επαναλαμβάνουν την συνταγή και να την χορηγούν, όχι όμως να αλλάζουν το θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, Δημήτρης Καρόκης, οι ρευματολόγοι είναι περισσότερο συγκεντρωμένοι στα αστικά κέντρα και υπάρχει έλλειψη γιατρών στην περιφέρεια και τα νησιά, ωστόσο εκεί υπάρχει και μεγάλη έλλειψη Δομών Υγείας. Η δυνατότητα που δίνεται μέσω του νέου νομοσχεδίου στους ιδιώτες γιατρούς να μπορούν να εργάζονται κάποιες ημέρες στα νοσοκομεία σαν ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορέσει να δώσει μια λύση στα υπάρχοντα αδιέξοδα του ΕΣΥ και να συμβάλλει προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών σε περιοχές όπου οι ρευματολόγοι είναι ακριβοθώρητοι. «Αν για παράδειγμα ένας ιδιώτης ρευματολόγος πηγαίνει παραδείγματος χάριν στην Φλώρινα 2 φορές την εβδομάδα να δουλέψει στο νοσοκομείο με μπλοκάκι προφανώς μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο» εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας. Υπάρχουν πόλεις της περιφέρειας ή νησιά σαν τη Σάμο και την Κέρκυρα που έχουν 2 ή 3 ρευματολόγους για όλον τον πληθυσμό με την ειδικότητα της ρευματολογίας να παραμένει «παραμελημένη» στη χώρα μας.

Το πρώτο βήμα για την καλυτέρευση της ζωής των ατόμων με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα είναι να μιλήσουν για τους πόνους που βιώνουν, αλλά και για τα ανεξήγητα συμπτώματα που μπορεί να καταγράφονται σε άλλα σημεία του σώματος, όπως ισχύει με την ραγοειδίτιδα (φλεγμονή του οφθαλμού) που μπορεί μάλιστα να ξεκινά από την τρυφερή ηλικία των 13-14 ετών.

Η νέα ενημερωτική εκστρατεία για την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα με τίτλο «Πες το δυνατά» της βιοφαρμακευτικής εταιρίας Abbvie παρακινεί τους ασθενείς να μιλήσουν για τους πόνους που βιώνουν ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη νόσο και να μην υποφέρουν.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content