follow us on google news

Καινοτομία στην κοσμετολογία μετά από 18 χρόνια ερευνών, βάζει στο στόχαστρο τα σημάδια του ήλιου

Οι μεγάλες ημέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού μας αφήνουν πολλές ώρες εκτεθειμένες στο χάδι του ήλιου, που αφήνει κηλίδες στο δέρμα. Πρόκειται για σημάδια φλεγμονώδους γήρανσης που πλέον τα αντιμετωπίζει η επιστήμη φτάνοντας στην καρδιά του προβλήματος.

Η καινοτομία στα κοσμετολογικά προϊόντα «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα και μπορεί να συγκριθεί με την καινοτομία για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, ενώ πολλές φορές χρειάζονται επίπονες πολυετείς έρευνες σε εκατοντάδες χιλιάδες δραστικά μόρια, προκειμένου να βρεθεί λύση για παλιά και σύγχρονα προβλήματα.

Στην κοσμετολογία και την ιατρική φροντίδα του δέρματος η μεγαλύτερη πρόκληση, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες και οι κοσμετολογικές εταιρίες είναι το inflammageing δηλαδή εκείνες οι βλάβες της γήρανσης που σχετίζονται με την χρόνια φλεγμονή στο δέρμα.

Ο όρος inflammageing (φλεγμονώδης γήρανση) προκύπτει από την σύμπτυξη των δύο λέξεων «inflammation» (φλεγμονή) και ageing (γήρανση) και περιλαμβάνει τις βλάβες που προκαλούν η UV ακτινοβολία, οι ελεύθερες ρίζες, το στρες και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Το 80% των βλαβών αυτών οφείλονται στο «τοξικό» κοκτέιλ του ήλιου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τους επιστήμονες να χαρακτηρίζουν αυτό το φορτίο ως exposome. Στα ελληνικά ο όρος αυτός αποδίδεται με την λέξη εκθεσίωμα, ένας όρος ανάλογου ειδικού βάρους με τους πολύ πιο γνωστούς μας μικροβίωμα και γονιδίωμα.

Η φλεγμονή βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος και στην βιολογική γήρανση του οργανισμού και στην γήρανση του δέρματος, του μεγαλύτερου σε έκταση ανθρώπινου ιστού που διαδραματίζει και τον ρόλο της ασπίδας μας στις εξωγενείς απειλές. Ο ομότιμος καθηγητής ενδοκρινολογίας και παιδιατρικής Γιώργος Χρούσος, ο επιστήμονας που έχει μελετήσει όσο κανείς άλλος την χρόνια φλεγμονή επισημαίνει πως βιολογικά το ανθρώπινο σώμα έχει μια ημερομηνία λήξης που τίθεται κοντά στα 130-150 χρόνια. Τόσο είμαστε «κατασκευασμένοι» να αντέχουμε. Όμως αυτό που μάς γερνά και κόβει νωρίτερα το νήμα της ζωής μας είναι η χρόνια φλεγμονή η οποία οδηγεί στα γνωστά μας «εκφυλιστικά» νοσήματα, τα καρδιαγγειακά, τον σακχαρώδη διαβήτη, τα ρευματολογικά και κάποιους καρκίνους.

Στην επιδερμίδα η χρόνια φλεγμονή εκδηλώνεται με ρυτίδες και κηλίδες, εκ των οποίων οι πιο γνωστές είναι οι κηλίδες υπερμελάγχρωσης που προκαλεί η υπερέκκριση μελανίνης. Μέχρι τώρα είχαν αναπτυχθεί λευκαντικές δραστικές ουσίες που συμπεριλαμβάνονταν στις φόρμουλες των καλλυντικών για να απαλύνουν αυτές τις σκουρόχρωμες κηλίδες. Μετά από 18 χρόνια ερευνών και κλινικών δοκιμών με εκατοντάδες χιλιάδες μόρια, η κοσμετολογία κατάφερε να βρει μια καινοτόμο ουσία που δρα στοχευμένα και αποικοδομεί την περίσσεια της μελανίνης, όπως εξηγεί η δερματολόγος Ελίνα Θεοδωρακοπούλου, δρώντας ως η τέλεια «παγίδα» μελανίνης. Η μελανίνη αυτή καθεαυτή είναι πολύτιμη γιατί αποτελεί φυσική ασπίδα του δέρματος ενάντια στα εγκαύματα και τις άλλες βλάβες της UV ακτινοβολίας.

Θέλουμε να απαλλαχθούμε από τις μελαγχρωματικές κηλίδες που προκαλούνται από την περίσσεια της μελανίνης και όχι να εξουδετερώσουμε όλη τη μελανίνη γιατί τότε θα είχαμε άλλα σοβαρότερα προβλήματα από τον ήλιο. Το δραστικό μόριο που δοκιμάστηκε ανάμεσα σε 100.000 άλλα και επικράτησε είναι το melasyl. Πρόκειται για έναν έξυπνο «σκουπιδοφάγο» που ανιχνεύει και «τρώει» την περίσσεια της μελανίνης στο δέρμα-αυτή δηλαδή την επιπλέον ποσότητα που ευθύνεται για τις δυσχρωμίες. Αν και μόνο του είναι εξαιρετικά δραστικό, σε συνδυασμό μια άλλη high-tech ουσία γίνεται ακόμα καλύτερο. Έτσι λοιπόν το melasyl συνδυάστηκε με την πρωταγωνίστρια της εποχής μας, τη νιασιναμίνη ή πιο γνωστή ως βιταμίνη Β3 η οποία διαθέτει αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντική δράση και σε πολλά καλλυντικά ημέρας τείνει να υποκαταστήσει το βαρυ πυροβολικό της αντιγήρανσης, την ρετινόλη (βιταμίνη Α). υπάρχει λόγος που γίνεται αυτό σε καλλυντική ημέρας. Η ρετινόλη είναι φοβερά αποτελεσματική αλλά είναι και βαριά για το δέρμα, ενώ προκαλεί ερεθισμούς αν συνδυαστεί με τον ήλιο. Γι αυτό και την καθαρή ρετινόλη αρκετές γυναίκες την φοβούνται. Στον αντίποδα η νιασιναμίδη (βιταμίνη Β3) είναι «απαλή», «ελαφριά» και πολύ πιο φιλική με την επιδερμίδα. Έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά ημέρας ώστε να μην δημιουργεί προβλήματα κάτω από τον ήλιο.

Ο συνδυασμός του μορίου melasyl με τη νιασιναμίδη είναι η νέα απάντηση στις κηλίδες του ήλιου, από τη La Roche Posay. Πολλά celebrities έχουν υιοθετήσει την νιασιναμίδη στο προσωπικό τους πρωτόκολλο ομορφιάς και έδωσαν το παρών στην παρουσίαση της δράσης του δραστικού μορίου melasyl, ανάμεσά τους και οι δημοφιλείς αέρινες ηθοποιοί, Λένα Παπαληγούρα και Γιούλικα Σκαφίδα που φέτος είχαμε την τύχη να απολαύσουμε σε αρκετές παραγωγές στη μικρή οθόνη.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content