Νέες μελέτες αποκαλύπτουν τη σχέση ανάμεσα στην έκθεση σε βαρέα μέταλλα μέσω των τροφίμων και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Η κατανάλωση βαρέων μετάλλων έχει έντονες επιπτώσεις, ιδιαίτερα στα παιδιά. Αυτό αποκαλύφθηκε στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Ανάλυσης Κινδύνου το 2023.
Τα βαρέα μέταλλα μπορούν να ενσωματωθούν στις καλλιέργειες μέσω μολυσμένου εδάφους, αέρα και νερού. Αυτό οδηγεί στην παρουσία μολύβδου, αρσενικού και καδμίου σε διάφορα τρόφιμα, όπως ρύζι, δημητριακά, ξηροί καρποί και σπανάκι.
Η μόλυνση των τροφίμων από βαρέα μέταλλα έχει γίνει πιο επιτακτικό θέμα, κυρίως μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων σε παιδικές τροφές που αποσύρθηκαν από την αγορά.
– από το blog της Basetraining
Οι μελέτες επικεντρώθηκαν στις επιπτώσεις του μολύβδου και του καδμίου. Ο μόλυβδος, ο οποίος βρίσκεται σε παλιά χρώματα, σωλήνες νερού και μολυσμένο έδαφος, συνδέθηκε με μέτριο έως υψηλό κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων, νεφρών, ουροδόχου κύστης, στομάχου και εγκεφάλου, καθώς και με άλλες υγειονομικές συνέπειες.
Το κάδμιο, που βρίσκεται σε ξηρούς καρπούς, πατάτες, σπόρους, δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και καπνό τσιγάρου, συνδέεται με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, νεφρών, ουροδόχου κύστης, μαστού, παγκρέατος και ενδομητρίου, καθώς και με μη καρκινικούς κινδύνους.
Μια άλλη μελέτη σχετικά με το κάδμιο στις παιδικές τροφές δείχνει ότι τα μικρά παιδιά στις ΗΠΑ έχουν υψηλότερη έκθεση στο κάδμιο από κοινά τρόφιμα, υπερβαίνοντας το μέγιστο ανεκτό επίπεδο πρόσληψης.
Στη δεύτερη μελέτη, διεξήχθη ποσοτική αξιολόγηση του κινδύνου καρκίνου από την κατανάλωση ανόργανου αρσενικού, με εκτιμήσεις να δείχνουν χιλιάδες επιπλέον κρούσματα καρκίνου της ουροδόχου κύστης, πνεύμονα και δέρματος ετησίως στις ΗΠΑ.
Τέλος, μια δημοσίευση στο «Nature Communications» αναφέρει ότι τα βαρέα μέταλλα από δασικές πυρκαγιές, όπως το χρώμιο, αποτελούν υποτιμημένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η καύση αυξάνει τα επίπεδα αντιδραστικού χρωμίου στο επιφανειακό έδαφος, αποτελώντας μακροπρόθεσμο κίνδυνο εισπνοής σε ξηρά περιβάλλοντα.