follow us on google news

Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος ασθενή από τον ιό της γρίπης των πτηνών Α(Η5Ν2) στο Μεξικό

Την γρίπη των πτηνών την ξέρουμε αλλά σαν ασθένεια που αφορούσε κυρίως κοτόπουλα, δηλαδή σαν ζωονόσο, ενώ οι περισσότεροι θυμόμαστε την μεγάλη επιδημική έξαρση στην Ασία το 2005, από το στέλεχος Α(Η5Ν1). Ένα άλλο στέλεχος, ο ιός Α(Η5Ν2) που μεταλλάχθηκε μπορεί να μολύνει ανθρώπους, προκαλώντας ακόμα και θανατηφόρες επιπλοκές σε επιβαρυμένους ασθενείς και γι αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημαίνει νέο συναγερμό.

Οι Υγειονομικές Αρχές στο Μεξικό επιβεβαίωσαν στον ΠΟΥ τον πρώτο θάνατο ασθενή που μολύνθηκε με τον ιό της γρίπης των πτηνών A(H5N2), μετά από σύντομη νοσηλεία σε νοσοκομείο στην πόλη του Μεξικού. Πρόκειται για την πρώτη εργαστηριακά επιβεβαιωμένη μόλυνση ανθρώπου από τον ιό της γρίπης των πτηνών και για τον πρώτο ασθενή που μολύνθηκε στο Μεξικό. Ο θάνατος καταγράφηκε στις 23 Μαϊου, ενώ μέχρι τώρα στη χώρα είχαν υπάρξει αναφορές για μολύνσεις σε πτηνά, κυρίως σε πτηνοτροφικές φάρμες. Πιθανότατα έχουν προηγηθεί κι άλλες μολύνσεις ανθρώπων, αλλά όχι εργαστηριακά τεκμηριωμένα.

Σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανονισμούς στην Υγεία κάθε μόλυνση ανθρώπου από νέο στέλεχος του ιού της γρίπης πρέπει να αναφέρεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία.

Ο ασθενής που αποβίωσε στο Μεξικό ήταν ένας 59χρονος άνδρας με υποκείμενα νοσήματα (περισσότερα του ενός) που δεν είχε έρθει σε επαφή με πτηνά. Μετά την μόλυνσή του, ο ασθενής παρουσίασε επιδείνωση της υγείας του και τα έντονα συμπτώματα που εμφάνισε (υψηλός πυρετός, δύσπνοια, ναυτία και διάρροια) τον ώθησαν να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Ο μεσήλικας Μεξικανός νοσηλεύτηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Αναπνευστικών Παθήσεων της πατρίδας του, αλλά πέθανε την ίδια ημέρα που εισήχθη, λόγω επιπλοκών. Ο εργαστηριακός έλεγχος έδειξε ότι ανιχνεύτηκε ο ιός της γρίπης Α (Η5Ν2), τον οποίο η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα γνωρίζει από επιδημικές εξάρσεις μόνο στο ζωικό βασίλειο –σε πτηνά.

Άλλα κρούσματα δεν καταγράφηκαν, μεταξύ των 17 ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή και η ετυμηγορία των ειδικών έως τώρα είναι πως υπήρξε επιδημική έξαρση γρίπης των πτηνών σε φάρμα, που προκλήθηκε από ένα ισχυρά παθογόνο στέλεχος Α(Η5Ν2) του ιού της γρίπης. Να σημειώσουμε ότι στα ισχυρά παθογόνα μικρόβια, ακόμα και ένα κρούσμα συνιστά «επιδημική έξαρση».

Τον Μάρτιο του 2024 προηγήθηκε κι άλλη επιδημική έξαρση της γρίπης των πτηνών στο Μεξικό σε κτηνοτροφική φάρμα, ενώ ακολούθησε άλλη μια τον Απρίλιο. Ωστόσο τα δύο στελέχη του ιού που προκάλεσαν τις δύο εξάρσεις δεν ήταν τόσο παθογόνα.

Οι ιοί της γρίπης μολύνουν ζώα και ανθρώπους και ο ιός της γρίπης Α, αναλόγως του πρώτου ξενιστή χαρακτηρίζεται «γρίπη των πτηνών» ή «γρίπη των χοίρων» κτλ.

Οι μολύνσεις ανθρώπων με την γρίπη των πτηνών μπορεί να προκαλέσουν ήπια αναπνευστικά προβλήματα έως και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας το οποίο μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Επίσης έχουν αναφερθεί και άλλα συμπτώματα μη σχετικά με το αναπνευστικό σύστημα όπως είναι η ουλίτιδα, η εγκεφαλίτιδα, η εγκεφαλοπάθεια και συμπτώματα του γαστρεντερικού (διάρροια, ναυτία, εμετοί).

Η ταυτοποίηση του ιού της γρίπης απαιτεί μοριακές εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε μικροβιολογικά εργαστήρια. Οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία με αντιικά σκευάσματα όπως είναι οι δραστικές ουσίες oseltamivir και zanamivir, που ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων της νευρομινιδάσης που μειώνουν την αναπαραγωγή του ιού και το ιικό φορτίο και εμποδίζουν την έλευση των επιπλοκών, βελτιώνοντας την επιβίωση.

Η πιο γνωστή επιδημία της γρίπης των πτηνών καταγράφηκε το 2005 στην Ασία και οφείλεται στο στέλεχος Α(Η5Ν1) του ιού της γρίπης που μεταδόθηκε σε εκατοντάδες χιλιάδες πτηνά ενώ υπήρξαν και δεκάδες θάνατοι ανθρώπων. Πολύ πιο πρόσφατα, φέτος, ανιχνεύτηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών και σε αγελάδες, σε φάρμες ζώων στις ΗΠΑ που παράγουν γάλα για γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Μέσα στη χρονιά κρούσματα ανθρώπων που είχαν μολυνθεί με ιό της γρίπης Α (Η5)-χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα, έχουν αναφερθεί στην Αυστραλία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content