follow us on google news

Κάθε 2ωρο καταγράφονται 32 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα

Η τρομακτική αύξηση της βίας ειδικά κατά των γυναικών, μέσα στην οικογένεια, με ένα περιστατικό να καταγράφεται κάθε 45 λεπτά, καθιστά επιβεβλημένη την λήψη ειδικών μέτρων και πρωτίστως την αλλαγή της νοοτροπίας με την οποία η ΕΛ. ΑΣ αντιμετωπίζει αυτά τα συμβάντα.

Μετά την στυγερή δολοφονία της άτυχης Κυριακής, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα όπου ζήτησε προστασία –αλλά δεν την κράτησαν μέσα στον χώρο-και την ώρα που η κοπέλα συνομιλούσε με το 100, οι έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις που πυροδοτήθηκαν, φέρνουν την Κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της και επιτάσσουν την λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων, για τις γυναίκες-θύματα βίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σοκάρει, επισημαίνοντας πως κάθε 45 λεπτά καταγράφεται και ένα νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στην πατρίδα μας. Έχουμε δηλαδή 32 νέα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ανά 24ωρο, που κυλά, μια στατιστική που θυμίζει «Σικάγο»! Παράλληλα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προαναγγέλλει τη δημιουργία ασφαλών χώρων για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τα λεγόμενα safe houses, σε κάθε περιοχή, ενώ η αστυνομία θα διασφαλίζει την ασφάλεια των θυμάτων βίας ακόμα και με μίσθωση δωματίου σε ξενοδοχείο αν δεν υπάρχει άλλος χώρος, για να διαμείνουν μέχρι να γίνει η σύλληψη του θύτη.

Από τον Ιανουάριο, στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο της Πανελλαδικής Γραμμής SOS 15900, για γυναίκες θύματα βίας έχουν καταγραφεί περίπου 6.500 περιστατικά, ενώ η Άμεση Δράση ανταποκρίθηκε σε τουλάχιστον 4.800 εξ αυτών. Παράλληλα, 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν τη εφαρμογή panic button στο κινητό τους τηλέφωνο.

Σε έρευνα που διεξήχθη από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών το 2023, από το σύνολο των γυναικών ηλικίας 18-74 ετών που συμμετείχαν σε αυτή και έχουν ή είχαν στενή σχέση, σχεδόν το 42% έχουν βιώσει ένα ή περισσότερα περιστατικά ή επεισόδια ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας από κάποιον (νυν ή τέως) στενό τους σύντροφο κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Για την άμεση αντιμετώπιση και υποστήριξη των θυμάτων δημιουργούνται ασφαλείς χώροι προσωρινής διαμονής που θα εξασφαλίζονται από εδώ και στο εξής από την Αστυνομία.

Τέτοιοι χώροι στην Αττική και σε μεγάλες πόλεις, δημιουργούνται σε κοιτώνες Σχολών της Αστυνομίας και σε Αστυνομικές Διευθύνσεις, δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στην Εκκλησία. Αν δεν υπάρχει πουθενά διαθεσιμότητα, θα κλείνονται δωμάτια σε ξενοδοχεία με κονδύλια της ΕΛ.ΑΣ. και αν χρειαστεί ο χώρος θα φυλάσσεται όσο φιλοξενείται εκεί η γυναίκα που υπέστη βία, η οποία θα έχει και τα παιδιά της μαζί αν είναι μητέρα, καθώς καμία μητέρα δεν εγκαταλείπει τα παιδιά της σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον.

Ομοιότητα στα μοτίβα υπεράσπισης των δραστών

Οι βίαιες πράξεις δυστυχώς συχνά αντιγράφονται από άλλους διαταραγμένους ανθρώπους, κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει και σε εγκλήματα κατά της ζωής γυναικών, αλλά και ανδρών, όπως στην περίπτωση πεθερών που σκότωσαν τον γαμπρό τους, θεωρώντας ότι εκείνος φέρονταν άσχημα στην κόρη τους. Τέτοιου είδους μιμητισμός υπάρχει και πάντοτε θα υπάρχει, άλλωστε έχουμε δει στην πορεία της ανθρωπότητας κατά συρροήν δολοφόνους να μιμούνται την δράση άλλων διάσημων δολοφόνων. Υπάρχει όμως και μιμητισμός στην υπερασπιστική πορεία που υιοθετούν οι δράστες, με την ψυχική διαταραχή, να επιλέγεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων προκειμένου να οδηγήσει στο ….ακαταλόγιστο του δράστη.

Η συμπεριφορά βέβαια ενός ανθρώπου που καταδιώκει, παρακολουθεί, στήνει καρτέρι και περιμένει το θύμα του (κρατώντας στο πεζοδρόμιο κουζινομάχαιρο!!!!) μόνο σε ακαταλόγιστο δεν παραπέμπει. Αποτυπώνει χαρακτηριστικά όπως η υπομονή, ο σχεδιασμός, η οργάνωση, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ούτε για βρασμό ψυχής, ούτε για ακαταλόγιστο, όπως εξηγούν οι ψυχίατροι. Τα στυγερά εγκλήματα της έμφυλης βίας που έχουν και σεξιστική και ρατσιστική χροιά, και κάθε περιστατικό βίας κατά των γυναικών, των παιδιών, των ΑΜΕΑ και των ηλικιωμένων πρέπει να δημοσιοποιούνται όπως και η σκληρή τιμωρία των δραστών, ώστε να υπάρξει παραδειγματισμός, γιατί είναι κοινό μυστικό πως όταν καθυστερούν οι δίκες και όταν οι δράστες πέφτουν στα μαλακά, το μήνυμα που στέλνει η κοινωνία σε κάθε διαταραγμένο άνθρωπο είναι εντελώς λάθος. Πρόκειται για ένα μήνυμα πως ότι κι αν κάνεις δεν θα το πληρώσεις με το ίδιο τίμημα, και αυτό δημιουργεί έναν ακόμα απεχθή μιμητισμό, ωθώντας βίαιους ανθρώπους στο να περάσουν την λεπτή κόκκινη γραμμή.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content