follow us on google news

Κρούσματα της γρίπης των πτηνών: Τι να προσέχουμε

Η γρίπη των πτηνών δηλαδή η ασθένεια που μεταδίδεται με τα στελέχη του ιού Α (Η5) προσβάλει ανθρώπους και επιπλέον έχει μεταφερθεί από τα πτηνά και στις αγελάδες. Δεν χρειάζεται πανικός, λένε οι ειδικοί, αλλά απαιτείται η παστερίωση του γάλακτος πριν την κατανάλωσή του, ώστε να είναι ασφαλές.

Μετά τα σποραδικά κρούσματα και τον πρώτο θάνατο ασθενούς από την γρίπη των πτηνών στο Μεξικό, ο ΠΟΥ κατέγραψε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ανθρώπινης μόλυνσης και στην Αυστραλία. Ο ασθενής μολύνθηκε με τον ιό της γρίπης των πτηνών Α(H5N1) πιθανότατα καθώς ταξίδευε στην Ινδία, όπου στο παρελθόν έχουν ανιχνευθεί κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης Α (Η5).

Το κρούσμα στην Αυστραλία εντοπίστηκε στην Μελβούρνη, πρωτεύουσα της Πολιτείας Βικτώρια και αφορά νήπιο ηλικίας 2,5 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα που είχε πρόσφατα επιστρέψει από ταξίδι στην Καλκούτα της Ινδίας.

Το κοριτσάκι παρουσίασε συμπτώματα λοίμωξης (απώλεια όρεξης, πυρετό, βήχα, εμετούς και κακοδιαθεσία) και ο γιατρός που κλήθηκε να το δει του χορήγησε παρακεταμόλη, για την καταπολέμηση του πυρετού. Η κατάσταση της μικρής όμως όμως επιδεινώθηκε και η οικογένειά της τη μετέφερε στο νοσοκομείο. Η μικρή εισήχθη στη ΜΕΘ και έλαβε εξιτήριο 2,5 εβδομάδες αργότερα, ενώ τώρα είναι απολύτως καλά. Καμία άλλη «στενή» επαφή δεν νόσησε ενώ σύμφωνα με την οικογένεια της μικρής, κανείς τους δεν ήρθε σε επαφή με άρρωστο άνθρωπο ή άρρωστο ζώο κατά την παραμονή τους στην Ινδία.

Η μόλυνση ανθρώπων με τον ιό Α (Η5Ν1) προκαλεί λοίμωξη με ποικίλα συμπτώματα που περιλαμβάνουν από ήπια κλινική εικόνα (βήχα, δέκατα, πονόλαιμο) μέχρι οξεία αναπνευστική δυσχέρεια και υψηλό πυρετό, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.Παράλληλα πολλοί άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με μολυσμένα πτηνά δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα, ενώ σε κάποιους ασθενείς, που θα μολυνθούν με την γρίπη των πτηνών καταγράφονται συμπτώματα μη σχετιζόμενα με το αναπνευστικό σύστημα όπως είναι η εγκεφαλίτιδα και η εγκεφαλοπάθεια. Στους ασθενείς με σοβαρή κλινική εικόνα χορηγούνται αντιικά φάρμακα όπως τα oseltamivir (οσελατμιβίρη) και zanamivir (ζαναμιβίρη) που μειώνουν την αναπαραγωγή του ιού και το ιικό φορτίο στον ανθρώπινο οργανισμό, οπότε προφυλάσσουν από την σοβαρή νόσηση και τον κίνδυνο θανάτου.

Από το 2003 έως την 22η Μαϊου του 2024, συνολικά 891 κρούσματα γρίπης των πτηνών έχουν καταγραφεί από τον ΠΟΥ καθώς και 463 θάνατοι σε 24 χώρες. Σχεδόν όλα τα κρούσματα ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα πτηνά ή μολυσμένο περιβάλλον, όπως θεωρούνται οι κτηνοτροφικές φάρμες με άρρωστα ζώα. Σαν μέτρο προστασίας, οι ειδικοί συστήνουν να κάνουμε ετησίως το αντιγριπικό εμβόλιο, ειδικά αν πρόκειται να ταξιδέψουμε σε περιοχές του πλανήτη που υπάρχουν σποραδικά κρούσματα της γρίπης των πτηνών. Όταν είμαστε εμβολιασμένοι μειώνεται η πιθανότητα να νοσήσουμε, να αυξηθεί το ιικό φορτίο και να συμβούν νέες μεταλλάξεις στον ιό της γρίπης, που ενδεχομένως θα απειλήσουν τη Δημόσια Υγεία. Ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος θυμίζει ότι επειδή ο ιός Α(Η5Ν1) εκτός από πτηνά έχει μολύνει και αγελάδες σε φάρμες (στις ΗΠΑ και αλλού), το αγελαδινό γάλα θα πρέπει να παστεριώνεται πριν την κατανάλωσή του, ώστε να είναι ασφαλές. Η παστερίωση σκοτώνει τον ιό της γρίπης και καθιστά το γάλα απόλυτα ασφαλές για κατανάλωση. Επίσης οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι επειδή τα στελέχη Α(Η5Ν1) του ιού της γρίπης των πτηνών κυρίως κυκλοφορούν μεταξύ πτηνών και άλλων ζώων, μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρή λοίμωξη στον άνθρωπο. Παράλληλα, δεν φαίνεται τα στελέχη του ιού Α(Η5) να έχουν αναπτύξει την ικανότητα να μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και γι αυτό τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους είναι μέχρι στιγμής σποραδικά.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Πολιτική Υγείας
Medly Newsroom

Σειρά εκδηλώσεων του ΠΟΥ/Ευρώπης, με την υποστήριξη του Υπ. Υγείας, για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Στις εν λόγω εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, και ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα και του Γραφείου του ΠΟΥ/Ευρώπης για την

Skip to content