follow us on google news

Μ. Χρυσοχοΐδης: Στόχος μας το brain gain εργατικού δυναμικού

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA TV και στον Αντώνη Σρόιτερ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο Υπουργός αναφέρθηκε στις προσλήψεις που προγραμματίζονται για τον χώρο της υγείας, προκειμένου να ενισχυθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σημειώνοντας ωστόσο πως η έλλειψη εργαζομένων στον χώρο της υγείας είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, καθώς έχει καταγραφεί έλλειψη τουλάχιστον 1 εκατ. ανθρώπων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις παύσεις διοικήσεων κάποιων νοσοκομείων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως έχει ζητήσει από όλους τους Διοικητές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ώστε να αντιμετωπίζονται εγκαίρως ζητήματα στα Νοσοκομεία, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την κτιριακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων τα οποία στην πλειοψηφία τους στεγάζονται σε παλιά κτήρια και έκανε λόγο για την υπογραφή σύμβασης του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων που προβλέπει την ανακαίνιση των κεντρικών Νοσοκομείων της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά.

Ολοκληρώνοντας στη συνέντευξη αναφέρθηκε και στο Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer.

Για την κτιριακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, ο Υπουργός δήλωσε ότι θα διαθέσουν ένα μεγάλο ποσό, περίπου 1,2 δισ ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, τουλάχιστον μεταπολιτευτικά Τα χρήματα αυτά θα εκσυγχρονίσουν όλα τα αναγκαία τμήματα των νοσοκομείων που προσέρχονται κυρίως οι πολίτες, όπως είναι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, εκεί που γίνονται οι εφημερίες, οι κλινικές, τα χειρουργεία.

Προτεραιότητα για εκσυγχρονισμούς, διορθώσεις, προσθήκες και βελτιώσεις θα έχουν τα νοσοκομεία που έχουν μαζική προσέλευση ξεκινώντας άμεσα με την Β΄ ΥΠΕ, δηλαδή την περιφέρεια του Πειραιά & Νήσων {που έχει στην ευθύνη του και τα Νοσοκομεία της Δυτικής Αττικής}, όπου θα υπογράφει τις επόμενες ημέρες σύμβαση για όλα τα μεγάλα νοσοκομεία όπως το Αττικό, το Μεταξά, της Νίκαιας και τα υπόλοιπα, για να γίνουν επιδιορθώσεις.

Για την παύση των διοικήσεων Νοσοκομείων και τις προσλήψεις στον χώρο της υγείας ο Υπουργός δήλωσε ότι όταν ανέλαβε το υπουργείο έκανε μια σύσκεψη με όλους τους Διοικητές και τους είπε ότι πρέπει να επιδιορθωθούν τουλάχιστον κάποια πολύ άμεσα ζητήματα. Μικρές επιδιορθώσεις όπως π.χ. σε θέματα υγιεινής αναλαμβάνοντας μάλιστα τα όποια κόστη προκύψουν. Κάποιοι από τους Διοικητές δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα του Υπουργού με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με άλλου λόγους να οδηγηθούν σε παύση καθηκόντων.

Για το θέμα της στελέχωσης ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί 1.000 γιατροί και το 2024 άλλες 3.000 νοσηλεύτριες. Μια προσπάθεια μεταξύ άλλων να καταπολεμηθεί το έλλειμμα που υπάρχει – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη – στον τομέα της υγείας όπου περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίες μένουν κενές.

Για τον υγειονομικό χάρτη o υπουργός εντόπισε δύο θέματα που κατά τη γνώμη του είναι κρίσιμα για τα νοσοκομεία.

  • Το ένα είναι ο Covid, ο οποίος στην κυριολεξία διέλυσε το εθνικό σύστημα υγείας, διότι απασχολήθηκε όλο το σύστημα με την πανδημία, με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω χιλιάδες επεμβάσεις, εγχειρήσεις.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή τη στιγμή έτσι όπως διαμορφώνεται το κλίμα σε όλη την Ευρώπη με την έλλειψη εργατικών χεριών στον τομέα της υγείας δίνονται πολύ μεγάλοι μισθοί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και είναι ελκυστικοί.

Για να μειωθεί το braidrain γιατρών και ειδικοτήτων το υπουργείο θα προσπαθήσει να βελτιώσει τα οικονομικά της υγείας συνολικά λαμβάνοντας μια σειρά από μέτρα ούτως ώστε το σύστημα υγείας να γίνει πιο προσβάσιμο.

Σχετικά με την «επερχόμενη εθνική πανδημία» για την άνοια και τη δημιουργία του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας και τη νόσο Alzheimer o Υπουργός δήλωσε ότι έχουμε 400.000 συμπολίτες μας με άνοια- Alzheimer από τους οποίους οι 250.000 είναι σε πλήρη στάδιο άνοιας- Alzheimer και άλλοι περίπου 180.000 είναι σε ένα στάδιο γνωστικής έκπτωσης. Ένα μεγάλο πρόβλημα που απλώνεται σε όλη την κοινωνία όσο ο πληθυσμός γηράσκει.

Ξεκινάμε άμεσα {το πρόγραμμα}. Θα έχουμε αποτελέσματα. Θα νομοθετήσουμε κιόλας. Είναι πολλά πράγματα γιατί για κάθε έναν ανοιακό συμπολίτη μας χρειάζεται δίπλα και έναν συμπαραστάτη. Και όλο αυτό αντιλαμβάνεσθε σημαίνει δαπάνες τεράστιες, τεράστια οικογενειακά προβλήματα και ανθρώπινα προβλήματα που σήμερα τα σηκώνει η οικογένεια. Θέλουμε λοιπόν να πάμε συμπαραστάτες να εφαρμόσουμε μια εθνική πολιτική. Για αυτό εκπονήσαμε ένα ελληνικό σχέδιο.

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Πολιτική Υγείας
Medly Newsroom

Συνάντηση του Υπουργού Υγείας με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Υπουργείων αναφορικά με την

Top 15
Medly Newsroom

Η ατζέντα στη σύσκεψη του πρωθυπουργού και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση για να διαπιστώσουμε την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η κυβέρνησή μας και είμαστε υπερήφανοι γιατί προχωρούμε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Skip to content