Οι ασθενείς με καρκίνο μαστού μαθαίνουν για τα δικαιώματα τους, μέσω του Προγράμματος «Δικαίωμα μου» που παρέχεται δωρεάν από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών ΚΕΦΙ, μετά την επέκταση της προϋπάρχουσας ενότητας, ώστε να συμπεριλάβει και τον πιο διαδεδομένο γυναικείο καρκίνο.
της Αλεξίας Σβώλου
Όπως εξηγεί η Πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου, πολλοί καρκινοπαθείς δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, σε ότι αφορά την εργασία, τις αναρρωτικές άδειες, τα επιδόματα αναπηρίας και τις συντάξεις αναπηρίας.
Παράλληλα, υπάρχουν και πολλές καταγγελίες ασθενών στον Σύλλογο, ότι απολύθηκαν μετά την διάγνωση του καρκίνου, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει συχνά στον ιδιωτικό τομέα και είναι αληθινά ντροπή. Σήμερα χάρη στην πρόοδο της επιστήμης αρκετές μορφές καρκίνου είναι ιάσιμες, ενώ πολλά ογκολογικά νοσήματα έχουν μετατραπεί σε χρόνια νοσήματα, με τα νέα φάρμακα να κάνουν θαύματα.
Όπως εξηγεί η ογκολόγος-παθολόγος Ελένη Γαλάνη, διευθύντρια της Β Ογκολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Metropolitan, έχουμε φτάσει στο σημείο να αναπτύσσουμε μονοκλωνικά αντισώματα που φέρουν πάνω τους χημειοθεραπευτικά φάρμακα, που αναγνωρίζονται μόνο από τα καρκινικά κύτταρα.
Το μονοκλωνικό αντίσωμα συνδέεται με το καρκινικό κύτταρο, και ελευθερώνει μέσα στο κύτταρο την χημειοθεραπευτική ουσία η οποία σκοτώνει το καρκινικό κύτταρο και τα πέριξ καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επηρεάζονται τα υγιή κύτταρα. Τα τελευταία χρόνια συντελέστηκε τόσο μεγάλη επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, που καταγράφηκε σημαντική πρόοδος ακόμα και στον τριπλό αρνητικό καρκίνο μαστού, μια μορφή με έως πρότινος κακή πρόγνωση.
Για το πρόγραμμα Δικαίωμά μου, ο Σύλλογος ΚΕΦΙ έχει δεχτεί μέσα στο 2023 περισσότερες από 2.500 κλήσεις με τους περισσότερους ασθενείς να ρωτούν επί της διαδικασίας πιστοποίησης βαθμού αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ (50%, 67% ή 80%).
Μεγάλα προβλήματα πέρα από τον φόβο της απόλυσης (στον ιδιωτικό τομέα) δημιουργούν: Τα αιτήματα για μειωμένο ωράριο στους ογκολογικούς ασθενείς (πάλι στον ιδιωτικό τομέα) και για την παγίωση της τηλεργασίας κατά την επιστροφή του ογκολογικού ασθενή στην εργασία, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αναπηρικών συντάξεων, η επιμήκυνση της αναρρωτικής άδειας (είναι σήμερα 6 μήνες και δεν επαρκεί, πρέπει να γίνει 1 έτος) και η δημιουργία Μητρώου ΑΜΕΑ όπου θα καταγράφονται και οι παροχές προς τους ωφελούμενους.
Το τελευταίο αποτελεί αίτημα –σταθμό στους αγώνες των ογκολογικών ασθενών και για την υλοποίηση του δίνει προσωπική μάχη η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ Αθηνών Ζωή Γραμματόγλου.
Επίσης μεγάλη πληγή αποτελεί η καθυστέρηση στην έκδοση των αναπηρικών συντάξεων, που στην περίπτωση ογκολογικών ασθενών μπορεί να ξεπεράσει και το 1,5 έτος-γεγονός ανεπίτρεπτο καθώς μιλάμε γι ανθρώπους που δίνουν μάχη με τον καρκίνο.
Όπως εξηγεί ο δικηγόρος εργατολόγος Δημήτρης Τριπερίνας, υπάρχουν ασθενείς με καρκίνο μαστού που περιμένουν περισσότερο από 12-13 μήνες για την έκδοση σύνταξης, την ώρα που η μάχη με τον καρκίνο χρειάζεται εκτός από δύναμη ψυχής και ό,τι οικονομική δυνατότητα έχει ο ασθενής, ώστε η νόσος του να έχει την καλύτερη δυνατή έκβαση.
Η δύναμη, η στήριξη και η σωστή πληροφόρηση που μπορούν να αντλήσουν οι ασθενείς μέσα από το πρόγραμμα «Δικαίωμά μου» ξετυλίγεται μέσα από τα συγκινητικά λόγια της Ανδριάννα Χοντάϊ και του συζύγου της Άρη που βίωσαν τον καρκίνο στην οικογένειά τους. Το ζευγάρι ήρθε από την Αλβανία πριν 24 χρόνια για μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα και δούλεψαν και οι δύο σκληρά, για να εξασφαλίσουν τα παιδιά τους.
Πριν δύο χρόνια η Ανδριάννα διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα, μετά από ενοχλητικούς πόνους στο πόδι και έδωσε σκληρή μάχη, εγχειρίστηκε και νοσηλεύτηκε δύο φορές. Κατάφερε να βγει νικήτρια με την στήριξη του συζύγου της, των παιδιών της και του Συλλόγου ΚΕΦΙ. «Δεν βρήκα ποτέ μια κοινωνία που να υπηρετεί τον πολίτη» λέει ο Άρης, συγκρίνοντας μοιραία τις απρόσωπες κοινωνίες και τις σκληρές κυβερνήσεις με την ανθρωπιά και την στήριξη που προσέφερε απλόχερα ο Σύλλλογος ΚΕΦΙ στον ίδιο και τη σύζυγό του.
Γι αυτό τέτοια προγράμματα, που εξυπηρετούν τουλάχιστον 1500 ασθενείς ετησίως είναι απαραίτητα, καθώς τα αυτονόητα δικαιώματα των ασθενών συχνά καταπατούνται. Αυτονόητα είναι μόνο στην θεωρία. Γι αυτό άλλωστε απαιτείται η συνηγορία των ασθενών, με ειδικούς (ψυχολόγους, εργατολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νομικούς κ άλλες ειδικότητες που προσφέρουν δωρεάν την σωστή πληροφόρηση σε ανθρώπους εξαντλημένους από την ασθένεια, φοβισμένους από τη διάγνωση και αποστραγγισμένους οικονομικά από τη μάχψη με τον καρκίνο.