follow us on google news

Μέλι Manuka: Το φυσικό θεραπευτικό

Το συγκεκριμένο μέλι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά για τις θεραπευτικές του ιδιότητες οι Μαορί, οι αυτόχθονες της Νέας Ζηλανδίας, παίρνοντας το από το ομώνυμο δέντρο Manuka.

Για κάποιο διάστημα η θεραπευτική δράση του ξεχάστηκε. Επανήλθε στο προσκήνιο όταν Νεοζηλανδοί κτηνοτρόφοι που τάιζαν τα ζώα τους με φύλλα και μέλι Μανούκα διαπίστωσαν πως τα ζώα δεν αρρώσταιναν.

Το μέλι Manuka έχει πολλές ιδιότητες. Μεταξύ άλλων, είναι αντιβακτηριαδικό,  χρησιμοποιείται στην επούλωση κοψιμάτων και γρατζουνιών, κάνει καλό στις λοιμώξεις, ανακουφίζει από τον πόνο στο στομάχι, βελτιώνει την πέψη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, δίνει ενέργεια. Σε αντίθεση με άλλες εναλλακτικές θεραπείες, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τα θεραπευτικά οφέλη του μελιού Manuka.

Επούλωση πληγών

Όπως και με άλλα μέλια, το μέλι Manuka μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών. Όλες οι μορφές μελιού είναι όξινες και έχουν pH μεταξύ 3,2 και 4,5. Οι όξινες ιδιότητες του μελιού έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την επούλωση.

Η οξύτητα μπλοκάρει τα ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες και τα πεπτίδια που χρειάζεται το σώμα για να “επισκευαστεί”. Η υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης στο μέλι βοηθά επίσης στην προστασία των πληγών.Το μέλι έχει χαμηλή υγρασία και αντλεί υγρό από την πληγή. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των “αποβλήτων” και στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης. Το μέλι επίσης αντλεί νερό από τα κύτταρα των βακτηρίων που εισβάλλουν. Τα βακτήρια χρειάζονται νερό για να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν. Η άντληση του νερού από τα βακτήρια τα “σκοτώνει”.

Αντιικό

Όλα τα είδη μελιού έχουν χρησιμοποιηθεί ως φυσικά αντιβιοτικά ανά τους αιώνες. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η δύναμη του μελιού να σκοτώνει τα μικρόβια προέρχεται από το υπεροξείδιο του υδρογόνου που παράγεται με τη βοήθεια ενός ενζύμου μελισσών.Το μέλι Manuka “επιτίθεται” στα μικρόβια με μια ουσία που ονομάζεται MGO η οποία βρίσκεται στο νέκταρ ορισμένων φυτών του δέντρου Manuka.

Αντιβακτηριδιακό

Δεκάδες είδη βακτηρίων είναι ευαίσθητα στο μέλι Manuka, συμπεριλαμβανομένων του σταφυλόκοκκου και του στρεπτόκοκκου.Οι ερευνητές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το γεγονός ότι το μέλι Manuka φαίνεται να “επιτίθεται” αποτελεσματικά σε λοιμώξεις που σχηματίζουν ένα βιοφίλμ ή στρώμα βακτηρίων με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι δεν αντιμετωπίζονται.

Βελτιώνει την πέψη

Η κατανάλωση 1 με 2 κουταλιών της σούπας μελιού Manuka την ημέρα θα προωθήσει την καλύτερη λειτουργία της πέψης. Αν θέλεις να το εντάξεις στην διατροφή σου μπορείς να το απλώσεις σε μια φέτα τοστ ολικής αλέσεως ή να το προσθέσεις στο γιαούρτι ή να το προσθέσεις στο τσάι.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Αν δεν θέλεις να μην αρρωστήσεις μπορείς να καταναλώνεις μισή με 1 κουταλιά της σούπας κάθε μέρα.Αν έχεις πονόλαιμο, η κατανάλωση θα ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Τέλος, το μέλι Manuka, αν απλωθεί απευθείας στο δέρμα μειώνει την φλεγμονή και τον ερεθισμό της ακμής. Πρέπει να κρατήσεις αυτή την μάσκα στο δέρμα σου για 15 λεπτά και για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για μία ώρα ή περισσότερο.

Γιώτα Φλώρου

πηγή: basetraining.org

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Άρθρα

Skip to content