Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης για την υποδιάγνωση και την απουσία ρύθμισης των ασθενών με υπέρταση στην πατρίδα μας καθώς ελάχιστοι συμπολίτες μας μετρούν όσο συχνά θα έπρεπε την πίεση τους ή την έχουν μετρήσει μέσα στην τελευταία 10ετία, με συνέπεια να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων
Όπως εξηγούν ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης Μιχαήλ Δούμας, καθηγητής παθολογίας ΑΠΘ & διευθυντής της Β παθολογικής κλινικής στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ο καρδιολόγος Κώστας Θωμόπουλος, Συντονιστής διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής στο Λαϊκό νοσοκομείο και ο καθηγητής παθολογίας υπέρτασης Γιώργος Στεργίου διευθυντής του κέντρου υπέρτασης της Γ παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, στην Ελλάδα ένας στους τρεις πολίτες έχει υπέρταση ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου σε 3 εκατομμύρια έλληνες και τουλάχιστον οι μισοί εξ’αυτών δεν το γνωρίζουν ενώ από όσους έχουν διαγνωστεί και λαμβάνουν φάρμακα μόλις το 30% είναι καλά ρυθμισμένο.
Ο έλεγχος της πίεσης θα έπρεπε να γίνεται σε κάθε επίσκεψη στο γιατρό για οποιαδήποτε αιτία και είναι δύσκολο να ρυθμιστούν οι ασθενείς γιατί έχουν κακή συμμόρφωση. Κι αυτό ισχύει καθώς ο γιατρός τους ζητά να πάρουν ένα φάρμακο ή και περισσότερα και μάλιστα εφόρου ζώης ενώ δεν έχουν κάποιο σύμπτωμα που να τους ενοχλεί.
Όπως είναι αναμενόμενο σε όλες τις χώρες και στην πατρίδα μας το πέρασμα του κορονοϊού συνέβαλε στο να αυξηθούν οι αδιάγνωστοι και αρρύθμιστοι υπερτασικοί και η υπέρταση δεν είναι βέβαια μόνο ανδρική υπόθεση όπως το ίδιο ισχύει και για τις καρδιοπάθειες. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γιώργος Στεργίου, η μέση ελληνίδα στην εμμηνόπαυση που μπορεί και να καπνίζει, προβληματίζεται για τον καρκίνο του μαστού ενώ ο κίνδυνος της υπέρτασης και ενός καρδιαγγειακού συμβάντος είναι πολύ πιο κοντά της.
Από τα δεδομένα του προγράμματος Atlas προκύπτει ότι οι γυναίκες έχουν «πάρει κεφάλι» στην καρδιαγγειακή νοσηρότητα με το 47% των γυναικών να νοσούν από καρδιά και το 39% των ανδρών αντιστοίχως, γεγονός που σημαίνει ότι η γυναικεία καρδιά μόνο άτρωτη δεν είναι στα καρδιαγγειακά και στην αυξημένη πίεση.
Όσο πιο σκληρά είναι τα αγγεία τόσο πιο δύσκολο είναι να ρυθμίσουμε την πίεση και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να χρειαστεί αλλαγή φαρμάκων ή προσθήκη άλλων φαρμάκων με τους αποκλειστές ασβεστίου να είναι τα πιο δημοφιλή στην χρήση. Μετά ακολουθούν τα διουρητικά και οι αποκλειστές του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης ενώ υπάρχουν και οι b-blockers στο θεραπευτικό πρωτόκολλο ειδικά για τους ασθενείς που έχουν στεφανιαία νόσο.
Οι γυναίκες που έχουν παρουσιάσει προεκλαμψία – ένα σύνδρομο που σχετίζεται και με αύξηση της αρτηριακής πίεσης -στην εγκυμοσύνη βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια καθώς η προεκλαμψία μοιάζει με ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο και ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο την γυναίκα αλλά επεκτείνεται και στο παιδί. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να ξεκινάμε από νωρίς στη ζωή την μέτρηση της πίεσης και πλέον η Ελληνική Εταιρείας υπέρτασης συστήνουν να ξεκινάει μέτρηση της πίεσης από την εφηβική ζωή μία φορά το χρόνο και να είμαστε πολύ προσεκτικοί ειδικά με τα αγόρια και ειδικά με τα αγόρια που έχουν γονιό υπερτασικό. Στην προεκλαμψία η επαναφορά της αρτηριακής πίεσης γίνεται περίπου 30 – 40 ημέρες μετά τον τοκετό και αν η πίεση παραμείνει αυξημένη θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος
Στην πατρίδα μας λόγω της παχυσαρκίας, της μεγάλης κατανάλωσης αλατιού, της έλλειψη σωματικής άσκησης πολλοι συνάνθρωποί μας έχουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια σχετιζόμενα και με την υπέρταση και θα πρέπει να ελέγχουν και το σάκχαρό τους και τη νεφρική τους λειτουργία γιατί όλα αυτά αποτελούν κομμάτι που αλληλοσυμπληρώνουν το παζλ της καρδιαγγειακής και νεφρικής υγείας.