Η εμπειρία με το αντιγριπικό εμβόλιο δείχνει ότι οι εμβολιασμοί στο φαρμακείο είναι πολύ πιο «φιλικοί» για τον πολίτη, πόσω μάλλον για τους ηλικιωμένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού οι οποίοι θα έπρεπε να εμβολιάζονται όλοι. Με τη συμμετοχή των φαρμακείων, η κυβέρνηση ευελπιστεί να αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών και για τον κορονοϊό, με τον οποίο είναι πλέον δεδομένο ότι θα πορευτούμε μαζί, δεν θα φύγει και δεν θα (μάς) επιτραπεί να τον ξεχάσουμε…
της Αλεξίας Σβώλου
Στο προσεχές διάστημα, μετά την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις στοχευμένες παρεμβάσεις για τον έλεγχο του «τέρατος» της ακρίβειας στα τρόφιμα, που μέχρι τώρα παραμένει ανεξέλεγκτο, αναμένεται να σχεδιαστεί το πλάνο για τον τρόπο συμμετοχής των φαρμακείων στον covid εμβολιασμό, όπως ήδη γίνεται αναφορικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Με αυτή του την κίνηση το Υπουργείο Υγείας θα παίξει το πιο δυνατό του «χαρτί» στην καμπάνια για την ανάγκη διενέργειας ετήσιου covid εμβολιασμού –όχι μαζικά σε όλο τον πληθυσμό –αλλά σε όσους έχουν πιο ευάλωτη υγεία και συνεπώς κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή λοίμωξη.
Η πρόθεση του Υπουργού Υγείας να δώσει την δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να κάνουν covid εμβολιασμούς ανακοινώθηκε από τον ίδιο, με το που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Υγείας.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης γνωρίζει καλά πως μόνο τα φαρμακεία μπορούν να φέρουν μεγάλους αριθμούς στους covid εμβολιασμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε εκείνες τις ομάδες πληθυσμού (πρωτίστως ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα υγείας αλλά και έγκυες και επαγγελματίες υγείας) που αν κολλήσουν θα κινδυνέψουν να νοσήσουν βαριά, να διασωληνωθούν ή και να πεθάνουν.
Τα 10.380 φαρμακεία της επικράτειας είναι η πιο κοντινή και προσιτή Δομή υγείας της Γειτονιάς, όπως έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Αποστόλης Βαλτάς.
Ο πολίτης «πετάγεται» εύκολα στο φαρμακείο σε καθημερινή βάση και σίγουρα πάει πιο εύκολα να κάνει ένα εμβόλιο στο φαρμακείο από ό,τι σε ένα εμβολιαστικό κέντρο. Άλλωστε εκατομμύρια covidεμβολιασμοί έχουν ήδη γίνει μέσω των φαρμακείων στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει ο Αποστόλης Βαλτάς. Εδώ και 3 χρόνια, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία η Πολωνία αλλά και η Αγγλία βλέποντας την αναγκαιότητα μαζικότερων εμβολιασμών, απευθύνθηκαν στο δίκτυο των φαρμακείων.
Στην πατρίδα μας, σε ό,τι αφορά την διαχείριση της πανδημίας τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, διερωτάται ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στον τουρισμό, την εκπαίδευση, την εργασία, αν τα φαρμακεία δεν συμμετείχαν στη διενέργεια των rapid tests για τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων κορονοϊού.
Τα στοιχεία που άλλωστε παρουσιάζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για την διενέργεια των αντιγριπικών εμβολιασμών είναι αποστομωτικά:
- Στα φαρμακεία διενεργήθηκαν 2.728.730 εμβόλια έναντι της γρίπης, ενώ στα ιατρεία διενεργήθηκαν 12.270 αντιγριπικά εμβόλια, μέχρι το τέλος του 2023.
- Επιπλέον, όσο απαιτούνταν ιατρική συνταγή για τον αντιγριπικό εμβολιασμό είχαν γίνει 1.521.000 εμβολιασμοί, ενώ όταν το μέτρο αυτό καταργήθηκε έγιναν άλλοι 1.220.000 εμβολιασμοί (όλοι στα φαρμακεία).
Τώρα το αντιγριπικό εμβόλιο είναι φαρμακευτικό σκεύασμα με κουπόνι ενώ το εμβόλιο covid είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν που μέχρι τώρα χορηγείται σε εμβολιαστικά κέντρα (και από τις ΚΟΜΥ κατ οίκον για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν.) Δεν έχει κουπόνι για σύστημα αποζημίωσης, καθώς οι προμήθειες γίνονταν σε κεντρικό επίπεδο (ΕΕ) και συνεπώς όταν ξεκινήσουν να γίνονται οι covidεμβολιασμοί στο φαρμακείο, θα υπάρχει μια μικρή αποζημίωση για τον φαρμακοποιό, ένα τίμημα τύπου 5 ευρώ ανά εμβολιασμό.
Το βασικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί αφορά την 6απλή συσκευασία στην οποία περιέχεται το covid εμβόλιο. Όταν ανοιχθεί το φιαλίδιο, θα πρέπει να γίνουν και οι 6 εμβολιασμοί που σημαίνει ότι απαιτείται μια οργάνωση logistic ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμοι να έρθουν στο φαρμακείο 6 άνθρωποι που προτίθενται να εμβολιαστούν.
Διευκρινίζεται ότι τα φαρμακεία διαθέτουν ήδη υποχρεωτικά ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους τον απαραίτητο εξοπλισμό και την υποδομή για την παραλαβή και αποθήκευση των εμβολίων.
Η δε προμήθεια των εμβολίων όσον αφορά τα φαρμακεία γίνεται μέσω των φαρμακαποθηκών οι οποίες διαθέτουν τις αναγκαίες πιστοποιήσεις και με διαδικασίες που περιγράφονται από τα ειδικά πρωτόκολλα ψυχρής αλυσίδας. Όσον αφορά το θέμα των πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων στο φαρμακείο εξαιτίας του εμβολιασμού, οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ επισημαίνουν ότι οι ίδιες πιθανότητες εμφάνισής τους, ισχύουν και για τα αντιγριπικά εμβόλια και η μέχρι σήμερα εμπειρία με τη διενέργειά τους δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Στην σχεδόν απίθανη περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, εφαρμόζονται τα ειδικά πρωτόκολλα του COVID εμβολιασμού. Σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς αποκλείονται τα άτομα με αλλεργία ή αυτά που εμφάνισαν ανεπιθύμητα συμπτώματα σε προηγούμενο εμβολιασμό. Στην μηδενική σχεδόν περίπτωση που συμβεί κάτι ανεπιθύμητο, ακολουθείται η διαδικασία που περιλαμβάνει από απλά μέτρα (παρακολούθηση της αρτηριακής υπέρτασης και της αναπνευστικής λειτουργίας) μέχρι και τη χορήγηση αδρεναλίνης.
Όπως υπογραμμίζει και ο πρόεδρος του ΠΦΣ, όλοι πρέπει να συμβάλλουμε, προς όφελος της Δημόσιας Υγείας στην τόνωση των αντιγριπικών εμβολιασμών και των εμβολιασμών για την λοίμωξη COVID και δεν πρέπει να διασπείρουμε την ανησυχία και την ανασφάλεια στον κόσμο με άστοχες αναφορές και στείρες λογικές του παρελθόντος.