follow us on google news

Νανο-αρθροσκόπηση: Η επανάσταση των αρθροσκοπήσεων στο Ιατρικό Διαβαλκανικό

Πρωτοποριακές νανο- αρθροσκοπήσεις με εντυπωσιακά διαγνωστικά και θεραπευτικά αποτελέσματα για τις παθήσεις των αρθρώσεων, πραγματοποιούνται αποκλειστικά στην Α΄ Ορθοπεδική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, με το μοναδικό σύστημα nanoscope του οίκου Arthrex, στην Ελλάδα.

Η νανο-αρθοσκόπηση αποτελεί διαδερμική τεχνική ταχύτατης αποκατάστασης η οποία μπορεί να εφαρμοστεί για παθήσεις σε μεγάλες αρθρώσεις του γόνατος (μηνίσκος) αλλά και σε μικρότερες, όπως η ποδοκνημική, ο αγκώνας και η πηχεοκαρπική. Ενδείκνυται ιδιαίτερα για αθλητές προκειμένου να επιτευχθεί τάχιστη, ανώδυνη και άριστη αποκατάσταση, καθώς και σε άτομα με στενές αρθρώσεις (για να αποφευχθούν οι βλάβες χόνδρων και συνδέσμων από τους ιατρικούς χειρισμούς), όπως και σε παιδιά και εφήβους. Ως διαγνωστικό και χειρουργικό εργαλείο ταυτόχρονα, είναι μοναδικό για ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία (φέρουν στο σώμα τους βηματοδότη ή υλικά που μαγνητίζονται).

«Η Α΄ Ορθοπεδική Κλινική, ξεκίνησε πρώτη στην Ελλάδα και διαθέτει ήδη εμπειρία νανο-αρθροσκοπήσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα στους ασθενείς της», τονίζει ο Ορθοπεδικός  Χειρουργός Κωνσταντίνος Δημητρακάς και εξηγεί γιατί η νέα τεχνική υπερέχει έναντι των άλλων:

«Το νανο-αρθροσκόπιο, έχει σύστημα κάμερας- εύκαμπτης οπτικής διαμέτρου μόλις 1,9 χιλιοστών με εύρος οπτικού πεδίου 120ο καθώς και νάνο-εργαλεία διαμέτρου 2 χιλιοστών. Συνεπώς, κοινές επεμβάσεις όπως η αρθροσκοπική μηνισκεκτομή, διενεργούνται χωρίς ούτε τις μικρές χειρουργικές τομές για τις αρθροσκοπικές πύλες. Η  κάμερα και τα εργαλεία εισάγονται διαδερμικά στην άρθρωση, σαν βελόνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο σχηματισμός ουλώδους ιστού, ο οποίος σε κάποιους ασθενείς είναι επώδυνος. Επιπλέον, το μικρό μέγεθος των νάνο-εργαλείων μειώνει δραστικά τον κίνδυνο ιατρογενών βλαβών από τον χειρισμό εργαλείων ενώ σε συνδυασμό με  το πολύ μεγάλο οπτικό πεδίο, μας επιτρέπει με ευκολία να φθάνουμε σε σημεία των αρθρώσεων που πριν, ήταν δυσπρόσιτα.

»Επίσης, λόγω της ελάχιστης επεμβατικότητας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά περίπτωση και μόνο με τοπική αναισθησία της πάσχουσας άρθρωσης ή σε συνδυασμό με ελαφρά καταστολή και χωρίς ίσχαιμη περίδεση. Αυτό εξασφαλίζει στον ασθενή, πρωτίστως τον αθλητή αλλά όχι μόνο,  ότι μπορεί να εξέλθει από το Ιατρικό Διαβαλκανικό λίγες ώρες μετά την επέμβαση, πολλές φορές χωρίς βακτηρίες, χωρίς οίδημα, χωρίς ράμματα και να έχει μια πιο γρήγορη και ανώδυνη αποκατάσταση. Επιπρόσθετα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εύκολα και για second-look αρθροσκοπήσεις προκειμένου να ελέγξουμε για παράδειγμα μια προηγηθείσα συρραφή μηνίσκου ή ένα χειρουργείο αποκατάστασης χόνδρου ή ακόμα και σαν επικουρικό εργαλείο σε επεμβάσεις τραύματος (έλεγχος αρθρικής επιφάνειας σε αποκατάσταση κατάγματος κνημιαίου πλατώ). 

»Είμαστε βέβαιοι ότι με την εξέλιξη αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας και των νάνο-εργαλείων, σύντομα στην Α΄ Ορθοπεδική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού θα πραγματοποιούνται και πολύ πιο σύνθετες επεμβάσεις μέσω βελονών (needle arthroscopy)», καταλήγει ο συνεργάτης του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Ορθοπεδικός κ. Κ. Δημητρακάς.

Πηγη: iatriko.gr

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Πρωταθλητές οι έφηβοι μας στην παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και την ανθυγιεινή διατροφή, όπως δείχνει νέα έρευνα

Κακά μαντάτα φέρνει η νέα έρευνα του ΠΟΥ, σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ για την υγεία των εφήβων, με την Ελλάδα να είναι 2η στην παχυσαρκία των 15χρονων εφήβων, 40η στις 44 χώρες στην έλλειψη άσκησης και στην 4η χαμηλότερη θέση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Σχετικά Άρθρα

Επικαιρότητα Υγείας
Medly Newsroom

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Ιατρική «υιοθεσία» και των 3.000 κατοίκων της Σαμοθράκης

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 – Το πρόγραμμα ιατρικών «υιοθεσιών» στους ακρίτες της Ελλάδας επεκτείνει ο Όμιλος του Ιατρικού Αθηνών, στο βορειότερο νησί του Αιγαίου, που από αρχαιοτάτων χρόνων «φυλάττει Θερμοπύλες», τη Σαμοθράκη.

Top 15
Medly Newsroom

«Πιτ Στοπ» στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών για τους Πιλότους της «Nazionale Piloti», οδηγούς της «Φόρμουλα 1»

Υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας στο Μονακό Αθήνα, 23 Μαΐου 2019 – Ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο σετ προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων θα προσφέρει ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών στους

Skip to content