Η νέα έρευνα έγινε σε περίπου 750 άτομα, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή, Κώστα Παπαγεωργίου, διευθυντή του Εργαστηρίου InteRRaCt της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ ενώ σε αυτή συμμετείχε και μία ακόμη Ελληνίδα από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, η Φωτεινή- Μαρία Γιαννιού.
Τι είναι ο ναρκισσισμός;
Ο ναρκισσισμός είναι μία διαταραχή της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς, που οδηγούν το άτομο να έχει εμμονή με τον εαυτό του.
Τα χαρακτηριστικά μιας ναρκισσιστικής προσωπικότητας είναι ο εγωκεντρισμός, η επιδειξιομανία, η αλαζονεία, η δυσκολία συναισθηματικής συμμετοχής.
«Τα άτομα που βρίσκονται ψηλά στο φάσμα των σκοτεινών χαρακτηριστικών όπως ο ναρκισσισμός, εμπλέκονται σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, έχουν μια μη ρεαλιστική ανώτερη άποψη για τον εαυτό τους, υπερβολική αυτοπεποίθηση και μικρή ενσυναίσθηση για τους άλλους, καθώς επίσης μικρή ντροπή και ενοχή.
Όμως η νέα έρευνα αμφισβητεί κατά πόσο ο ναρκισσισμός είναι πράγματι τόσο κοινωνικά τοξικός, θέτοντας το ερώτημα γιατί αυτός επιμένει και βρίσκεται σε άνοδο στις σύγχρονες κοινωνίες», λέει ο δρ. Παπαγεωργίου.
Λιγότερο στρες
Ορισμένοι ναρκισσιστές είναι πιο ευάλωτοι και αμυντικοί («ευάλωτος ναρκισσισμός»), ενώ άλλοι είναι πιο επιθετικοί και διέπονται από μια υπέρμετρη αντίληψη του εαυτού τους κυνηγώντας την εξουσία («μεγαλειώδης ναρκισσισμός»).
Το βασικότερο εύρημα της έρευνας, ωστόσο, έδειξε ότι, παρά τα αρνητικά τους χαρακτηριστικά, οι μεγαλειώδεις και οι ευάλωτοι ναρκισσιστές είναι πιο ανθεκτικοί ψυχικά, έχουν λιγότερο στρες και είναι λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τον δρ. Παπαγεωργίου, «τα σκοτεινά χαρακτηριστικά όπως ο ναρκισσισμός δεν πρέπει να θεωρούνται είτε καλά είτε κακά, αλλά προϊόντα της εξέλιξης και εκφράσεις της ανθρώπινης φύσης, που μπορεί να είναι ωφέλιμα ή επιβλαβή ανάλογα με τις συνθήκες», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.
Γιώτα Φλώρου
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: basetraining.org