follow us on google news

Νέα εποχή στη διατήρηση της γονιμότητας με την συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων κερδίζει διαρκώς έδαφος για κοινωνικούς λόγους και μια νέα τεχνολογία μπορεί να αξιολογεί κάθε ωάριο την ώρα της κατάψυξής του, δίνοντας ένα σκορ επιτυχίας για ενδεχόμενη κύηση, χρόνια αργότερα. Η νέα A.I. τεχνολογία είναι διαθέσιμη μόνο στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής  Institute of Life Ιασώ  σε όλη την  Ευρώπη!

της Αλεξίας Σβώλου

Νέα εποχή  εγκαινιάζει  στην διατήρηση της γονιμότητας η  αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορεί να «διαβάζει» πριν την κρυοσυντήρηση την κατάσταση του κάθε ωαρίου και να δίνει ένα εξατομικευμένο σκορ για την πιθανότητα του να οδηγήσει σε επιτυχημένο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μέσα από την  τεχνολογία Cloe OQ, της Τεχνητής Νοημοσύνης κάθε γυναίκα που επιθυμεί να καταψύξει γενετικό υλικό ώστε να μπορέσει να κάνει αργότερα παιδί  θα λαμβάνει μια εξατομικευμένη αναφορά  για τις ποσοστιαίες πιθανότητες δημιουργίας βλαστοκύστης, δηλαδή εμβρύων 5ης και 6ης ημέρας αλλά και για την ποσοστιαία πιθανότητα απόκτησης παιδιού, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Institute of Life Ιασώ, Παναγιώτης Ψαθάς.

Από την μεριά του ο διευθυντής του εργαστηρίου εμβρυολογίας του Institute of life Ιασώ, Έρως Νικητός επισημαίνει ότι πλέον περίπου το 45% των γυναικών που καταψύχουν  ωάρια  επιστρέφουν αργότερα για να αποκτήσουν παιδί. Αν όμως κατά στη χρονική στιγμή της κατάψυξης τα ωάρια που είχαν ληφθεί δεν ήταν αρκετά, μετά οι πιθανότητες επιτυχίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (με γενετικό υλικό της ίδιας της γυναίκας) μειώνονται δραστικά.

Τώρα χάρη σε αυτή την προηγμένη τεχνολογία, οι γιατροί έχουν πλέον τη δυνατότητα, όπως και η ενδιαφερόμενη που επιθυμεί να καταψύξει γενετικό υλικό, να γνωρίζουν  τι ποιότητας είναι αυτά  τα ωάρια που καταψύχονται με την καλύτερη δυνατή μέθοδο της υαλοποίησης. Έτσι αν διαπιστώσουν πώς απαιτείται να καταψύξουν περισσότερα, το πράττουν εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή, γιατί αργότερα θα είναι πλέον αργά.

Με την εγκατάσταση της τεχνολογίας Cloe OQ, η μονάδα  υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Institute of Life Ιασώ γίνεται η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παρέχει την αξιολόγηση των ωαρίων  σε αληθινό χρόνο κατά την κατάψυξή τους.

Οι γυναίκες ξεκίνησαν να διατηρούν ωάρια στην κρυοσυντήρηση για λόγους υγείας, αν δηλαδή νοσούσαν από καρκίνο ή κάποια άλλη ασθένεια εξαιτίας της οποίας θα έπρεπε να υποβληθούν  σε γοναδοτοξική θεραπεία, προκειμένου να διατηρήσουν γενετικό υλικό και να τεκνοποιήσουν αργότερα. Ήδη από το 2015 που δημιουργήθηκε η Μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Institute of Life Ιασώ το ενδιαφέρον για την κρυοσυντήρηση ωαρίων μεγάλωνε χρόνο με τον χρόνο.  Πλέον, ο γυναικείος πληθυσμός είναι ενήμερος για την αξία της κρυοσυντήρησης για κοινωνικούς λόγους και πολλές γυναίκες επιλέγουν να δώσουν παράταση στην γονιμότητά τους, ξεπερνώντας τα όρια που θέτει η φύση, διατηρώντας ωάρια στην κρυοσυντήρηση, ώστε να έχουν καλές πιθανότητες να αποκτήσουν οικογένεια όταν  αποκατασταθούν επαγγελματική ή γνωρίσουν τον ιδανικό για εκείνες σύντροφο.    

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Ιδιωτικά Νοσκομομεία
Αλεξία Σβώλου

5245 γονίδια συνδέονται με την εμφάνιση παθήσεων

Το ανθρώπινο γονιδίωμα φέρει αλλαγές που λέγονται μεταλλάξεις, οι οποίες ευθύνονται για την εμφάνιση παθήσεων και ο ομότιμος καθηγητής γενετικής Στυλιανός Αντωναράκης αποκαλύπτει πόσα λίγα ξέρουμε ακόμα στον τομέα αυτόν αλλά και πώς το αμινοξύ ταυρίνη που περιέχεται σε δημοφιλή ενεργειακά ποτά μπορεί να θεραπεύσει γενετικά νοσήματα. 

Skip to content