follow us on google news

Νόσος Πάρκινσον: Αυτή είναι η καλύτερη άσκηση για να την αντιμετωπίσετε

Ο προπονητής ποδηλασίας κ. Γιάννης Παπανικολάου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το ποδήλατο μπορεί να γίνει ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον

*Γράφει ο Γιάννης Παπανικολάου, MSc Sport Science, με εξειδίκευση στην ποδηλασία

Η νόσος Πάρκινσον, που περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Τζέιμς Πάρκινσον πριν από σχεδόν 200 χρόνια από τον οποίο πήρε και το όνομά της, είναι πλέον γνωστό ότι είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει το 1,5% των ενηλίκων άνω των 65 ετών, παγκοσμίως.

Έχει βρεθεί ότι οι ασκήσεις όπως η ποδηλασία βελτιώνουν την ισορροπία, τον συντονισμό χεριού-ματιού, τον έλεγχο της λεπτής κινητικότητας, όπως επίσης τα επίπεδα ντοπαμίνης που είναι σημαντικοί παράμεροι για άτομα με τη νόσο Πάρκινσον.

Να σημειωθεί ότι η ορμόνη ντοπαμίνη ρυθμίζει τη διάθεση και την κίνηση των μυών παίζοντας ζωτικό ρόλο στο μηχανισμό ευχαρίστησης και επιβράβευσης του εγκεφάλου. Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα ντοπαμίνης φαίνεται ότι προκαλούν βλάβη στην επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και οδηγούν στην ανάπτυξη σωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων μεταξύ των οποίων η νόσος Πάρκινσον, η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, καθώς και η εκδήλωση ψευδαισθήσεων.

Όσον αφορά τη νόσο Πάρκινσον τα νέα είναι ευχάριστα βάσει έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Brain Connectivity. Η έρευνα δείχνει ότι βελτιώνεται έως 35% η κατάσταση των ατόμων με νόσο Πάρκινσον μετά από 8 εβδομάδες προγράμματος άσκησης με ποδήλατο.

Με ένα πρόγραμμα ποδηλάτου διάρκειας 30′-40′,  3 φορές την εβδομάδα οι ερευνητές διαπίστωσαν οτι μπορεί να επιβραδυνθεί η εξέλιξη των συμπτωμάτων των ασθενών. Το συστηματικό πρόγραμμα άσκησης μπορεί να φέρει αλλαγές όπως:
• Μείωση της βραδυκινησίας
• Μείωση της ακαμψίας
• Βελτίωση της αερόβιας ικανότητας
• Βελτίωση της διάθεσης και των κοινωνικών σχέσεων
• Βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας

Ωστόσο, η ποδηλασία σε εξωτερικό χώρο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επικίνδυνων πτώσεων εάν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την ισορροπία. Επομένως το σταθερό ποδήλατο είναι μια  ιδανική επιλογή.
Αν τώρα θέλετε να βγείτε στη φύση η οδήγηση με ένα tandem ποδήλατο αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή. Το tandem είναι ένα διπλό ποδήλατο με τους ποδηλάτες να κάθονται ένας πίσω από τον άλλον. Ο μπροστινός έχει  τον έλεγχο του ποδήλατου ενώ ο πίσω απλά ποδηλατεί.

Συμπερασματικά, σε αυτή την περίπτωση η άσκηση και συγκεκριμένα το στατικό ποδήλατο ή το ποδήλατο tandem μπορεί να επιβραδύνει τα συμπτώματα τη νόσου Πάρκινσον. Στόχος είναι να δημιουργήσετε να συστηματικό πρόγραμμα άσκησης για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Πριν ξεκινήσετε είναι καλό να συμβουλευτείτε εάν ειδικό σε θέματα άσκησης.

Πηγη: ygeiamou.gr

follow us on google news

Διαβάστε Επίσης

Top Stories
Άποψη
Αλεξία Σβώλου

Η ελληνική dream team για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, καθώς καταγράφονται περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, άρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 770 νέα περιστατικά τον χρόνο. Η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω των ιδιομορφιών του παγκρέατος που βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά αγγεία του οργανισμού. Ωστόσο ακόμα και περιστατικά που βαφτίζονται «ανεγχείρητα», μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κορυφαία εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μητέρα» και της οποίας ηγείται ο Χειρουργός Γρηγόρης Τσιώτος.

Σχετικά Άρθρα

Skip to content